DAY MER: Newroz Kutlu Olsun

DAY MER, “Newroz Ateşi bu yıl da Barış, Özgürlük ve Kardeşlik için Yanıyor!” başlıklı açıklamasıyla toplumun Newroz’unu kutladı.

Açıklama şöyle:

Orta Doğu halklarının yüzlerce yıldır baharı müjdeleyen barış ve kardeşlik bayramı olarak kutladığı Newroz’u, bu yıl da savaş ve ölüm haberleriyle karşılıyoruz.  Rusya ile AB ve ABD öncülüğündeki NATO’nun yayılmacı emellerinin sonucu yaşanan emperyalist savaşın bedelini başta Ukrayna halkı olmak üzere, tüm dünya halkları ödüyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Bunun için Rusya Ukrayna’dan derhal çekilmelidir. Savaşların son bulabilmesi için öncelikle, başta ABD ve İngiltere olmak üzere emperyalist devletler silahlanmaya ve yayılmacı savaş politikalarına son vermelidir.

Savaşın ne demek olduğunu ve bedelini en çok ödeyen halkların başında, Newroz’un doğduğu coğrafyanın halkları ama en çok da Kürtler gelmektedir. Bir yanda emperyalist devletlerin Irak ve Suriye’de gerçekleştirdikleri talan savaşı, diğer yanda Türk devletinin Kürt halkının özgürlük istemini bastırmak, inkar politikalarını hayata geçirmek için sürdürdüğü savaş, bölgeyi kan gölüne çevirmiştir. Bölgedeki enerji kaynaklarına hâkim olmak için Irak ve Suriye’yi talan eden ABD ve diğer emperyalistler, bölgedeki gerici devletlerin Kürt halkına karşı sürdürdüğü katliamların da en büyük ortaklarıdır.

Emperyalist ülkelerin yöneticilerinin uluslararası hukuk, insan hakları gibi söylemlerle Rusya’nın Ukrayna işgaline karşı çıkması tam bir ikiyüzlülüktür. On yıllardan beri savaş bölgelerinden kaçan mültecilerin geçiş yollarını kapatarak toplu ölümlere neden olan Avrupa ülkeleri ve İngiltere, daha icraata yansımayan söylemleri ile ikiyüzlülükte yeni bir aşamaya geçmiştir. 

Türk hükümeti de Ukrayna’daki savaşın bir an önce bitmesini, Rusya’nın işgal ettiği topraklardan çekilmesini, sorunun müzakere yoluyla çözülmesini istemektedir. Bu istek doğru olmasına rağmen samimi değil, ikiyüzlüdür. Türkiye, Kürt halkının kazanımlarını yok etmek için senelerdir Suriye’nin bir bölümünü işgal etmiş, katliamlar gerçekleştirmiş, halkın seçtiği milletvekilleri ve belediye başkanlarını tutuklamış, kayyum atamıştır. Bunu yapanların şimdi barış istemesi kimseyi kandırmamalıdır.

Savaşın durması, gerçek barışın inşa edilmesi ancak ve ancak halkların birlik ve dayanışmasını güçlendirmekle, her türden savaş politikasına karşı çıkmakla mümkün olabilir. Bugün Ukrayna’da olduğu gibi, Kürdistan’da, Suriye’de süren savaşın esas kazananları sermaye, silah sanayisi ve emperyalist devletlerdir. Bunun için tüm emekçileri barış, özgürlük, direniş, halkların kardeşliği ve dayanışması olarak bilinen Newroz’u her gün yaşamaya, sahiplenmeye çağırıyoruz. Savaş ve silahlanmaya, emperyalist ülkelerin demokrasi söylemleri eşliğinde devam eden yayılmacı ve talan politikalarına karşı olmaya çağırıyoruz.

2022 Newroz’unun barış ve kardeşliğin güçlenmesine vesile olması umuduyla, başta Kürt halkı olmak üzere tüm Orta Doğu halklarının Newroz’u kutlu olsun.

Newroz piroz be! Yaşasın Newroz! Long live Newroz!

DAY-MER

FOTOĞRAF: Süleyman Topal

 

2593140cookie-checkDAY MER: Newroz Kutlu Olsun

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.