Day-Mer Park Şenliği’ne 23 bin katılımcı

Day-Mer Kültür ve Sanat Festivali Park Şenliği bu yıl 5 Temmuz’da online olarak gerçekleştirildi. İngiltere’de kısıtlamaların kaldırıldığı günün ertesine rastlamasına karşın saat 14-19.30 arasında gerçekleşen Park Şenliği’ne 23 bine yakın katılım olduğu belirtildi.

İlki, Türkiye’den İngiltere’ye göçün yoğun olarak yaşandığı 1990 yılında gerçekleştirilen Day-Mer Kültür ve Sanat Festivali’nin 31.si korona günlerine denk geldi. Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi Day-Mer, hazırlıklarını Kasım ayında başlattığı 31. Kültür ve Sanat Festivali’ni iptal etmek yerine, online olarak gerçekleştirdi. Önceki yıllarda düzenlenen festivalleri aratmayan zengin bir programla oluşturulan 31. Kültür ve Sanat Festivali 5 Temmuz Pazar günü yapılan final etkinliği ile sona erdi.

30 yıllık arşiv online festival için tarandı

Day-Mer’in Facebook sayfasından öğleden sonra başlayan canlı yayın yaklaşık sekiz saat boyunca devam etti. Park Şenliği’nin 30 yıllık arşivinden her yıl için derlenen görüntülerle oluşturulan programda, İngiltere’nin en mücadeleci sendikaları ve kampanya gruplarının temsilcileri, gönderdikleri görüntülü mesajlar ile yer aldı. Başta birçok Avrupa ülkesi olmak üzere Türkiye’nin yanı sıra ABD’den de canlı bağlantılarla konukların alındığı festival, her yıl olduğu gibi, yılın en yakıcı sorunlarının dile getirildiği, dayanışma ve mücadele çağrılarının yapıldığı bir platform oldu.

Sahne programını 30 yıl boyunca Türkiye, Avrupa ve İngiltere’den festivale katılan sanatçı ve grupların oluşturduğu 31. Kültür ve Sanat Festivali’nde, aralarında; Kazım Koyuncu, Selda Bağcan, Moğollar, Şıvan Perwer, Kardeş Türküler, Yeni Türkü, Şevval Sam, Aynur Doğan, Metin Kemal Kahraman ve Sabahat Akkiraz’ın da yer aldığı 60 yakın sanatçı ve grubun arşiv görüntülerine yer verildi.

Covid-19 salgınından kaynaklı kısıtlamalardan dolayı online olarak düzenlenen 31. Kültür ve Sanat Festivali konseptini arşiv görüntülerinin paylaşılması olarak belirleyen Day-Mer, paneller dışındaki tüm etkinliklerinde arşiv görüntülerini paylaşıma açtı. Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türklerin son 30 yıllık göçmenlik serüvenine, Londra’da kültür ve sanat alanında yapılan çalışmalara ışık tutan arşiv görüntüleri izleyenlerin anılarını tazeledi. Her bir festivalin sunusunun Londra’nın ayrı bir noktasından geçmişte festivali sunanlar tarafından yapıldığı programın gerçekleştirilebilmesi için onlarca gönüllü görev aldı. Sunumlarda, her yılın öne çıkan gelişmeleri ve festivalin işlediği temalara özellikle vurgu yapıldı.

Türkiye’den Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan’ın canlı olarak bağlandığı online festivale İşçi Partisi Eski Lideri Jeremy Corbyn de görüntülü bir mesaj gönderdi. Gürkan, kapitalist düzenin dünya halkları için yıkıcı sonuçlarına ve sosyalizm özleminin salgınla birlikte bir kez daha canlandığına vurgu yaptı. Salgın süreci ve sonrasında Türkiye’de işçi ve emekçileri ilgilendiren gelişmelere dair de bilgilendirme yapan Gürkan, ırkçılığa karşı mücadele ile işçi sınıfının mücadelesi arasındaki ilişkiyi şu ifadelerle dile getirdi. “Hepimiz ABD’de Floyd’un alamadığı soluğu olmak zorundayız, işte o soluğu aldığımızda dünya halkları için, dünya işçi sınıfı ve emekçileri için kurtuluşun yolunu açmış olacağız.” Cobyn ise mesajında, başta Türkler, Kürtler ve Ermeniler olmak üzere göçmenlerin korona krizi döneminde yaptıkları örnek çalışmalara vurgu yaptı.

Day-Mer’in yıl boyunca mücadele ve eylem alanlarında yan yana geldiği, İngiltere Sendikalar Konfederasyonu TUC’nin yanı sıra RMT, UNITE, PCS ve NEU sendikaları, Silahlanma Karşıtı Kampanya, Halklar Meclisi, Savaş Karşıtı Koalisyon, Ulusal İşyeri Temsilciler Ağı, Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk Kampanyası, Türkiye Halkları ile Dayanışma Kampanyası içerisinde yer alan Barones Christine Blower, İşçi Partisi Edmonton Milletvekili Kate Osamor ve Hackney Belediye Başkanı gönderdikleri görüntülü mesajlarda Day-Mer’in ırkçılığa ve İngiltere işçi sınıfının hak alma mücadelesinde tuttuğu yere dikkat çektiler. Londra’da faaliyet yürüten demokratik kitle örgütleri de, program boyunca yapılan canlı bağlantılarla festivale dair duygu ve düşüncelerini ifade ettiler. Almanya ve Avusturya’dan Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu DİDF temsilcileri, Evrensel Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Amerika Muhabiri Ekim Kılıç ile de canlı bağlantılar gerçekleştirildi.

18 Haziran’da resepsiyon ile başlayan Day-Mer 31. Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, “Irkçılığa Karşı Mücadele”, “Pandemi ve Kapitalizm” ve “Sivas Katliamını Unutmayacağız” başlıklı üç panel, fotoğraf sergisi, üç ayrı tiyatro gösterimi, Çocuk Şenliği ve Gençlik Şenliği gerçekleştirildi. Festival her yıl olduğu gibi Temmuz’un ilk Pazarı gerçekleştirilen Park Şenliği ile sona erdi.

2431770cookie-checkDay-Mer Park Şenliği’ne 23 bin katılımcı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.