Day-Mer: Uluslarası Dayanışma Yaşatır

Depremzededelere Londra’dan yardıma koşan kurumlar arasındaki Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (Day-Mer) “Dayanışma Yaşatır” başlıklı açıklamasında, depremzedelere yardım kampanyası hakkında bilgi verdi ve toplumu duyarlılığa çağırdı.

Day-Mer’in açıklaması aynen şöyle:

6 Şubat sabahı gerçekleşen deprem Türkiye ve Suriye’de yıkıma neden oldu ve hepimizi derinden etkiledi.  Ailesini, akrabalarını, yakınlarını, komşularını, çocuklarını kaybedenlerin acısı hepimizi derin üzüntüye boğdu.  Enkaz altında kurtulmayı bekleyen insanlarımızın geç müdahele sonucu hayatını kaybetmesi; ilk 4 günde hükümetin, seferber edilebilecek ordunun, doğal afet kurumu AFAD’ın atıllığı, bölgeye ulaştıklarında ise yaptıkları yardım ve çalışmanın sınırlılığı halkın acılarını, öfkesini büyüttü.  Suriye’ye güvenlik ve amborgadan dolayı yardım kuruluşlarının ve yardımların ulaşamamasına üzüntüyle şahit olduk. Acı, çaresizlik ve öfkeyi uzakta da olsak derinden hissettik. 

Uluslarası Dayanışma Yaşattı

Depremin olduğu ilk andan itibaren  pekçok ülkeden Türkiye’ye yardım gönderilmeye başlandı. Yunanistan, İspanya, Azerbeycan, Çin, Rusya, İngiltere, Japonya, Ermenistan, İsrail’in de içinde bulunduğu 77 ülkeden kurtarma ekipleri gönderildi.  Kurtarma ekiplerinin yanı sıra bir çok ülkede deprem bölgesi için yardım kampanyası açıldı ve yardımlar yapıldı. Kurtarma ekiplerinin gösterdiği bu dayanışma sonucu bir çok insanı kurtarmaları ve ülkelerde  başlatılan yardım kampanyaları hem bizlere, hem de deprem bölgesindeki insanlara moral olmuş, güven vermiştir.

Geri dönen kurtarma ekipleri yaptıkları açıklamalarda bir yandan insanları kurtarmış olmanın mutluluğunu, ama diğer yandan endişelerini dile getirdiler. Ermenistan ve İsrail kurtarma ekiplerine karşı yapılan milliyetçi-ırkçılık üzücüdür. İsrail kurtarma ekibi ‘United Hatzallah’ güvenlikleri nedeniyle ülkeyi terketmek zorunda kalmıştır. Yine İspanyol ekibi, yerel kurtarma ekiplerinin yöntemleri konusunda anlaşamadıkları için döndüklerini açıkladılar. Açıklamalarında, hızla girişilen enkaz kaldırma çalışmaları nedeniyle halen  enkaz altında olabilecek insanların yaşamlarını kaybettiklerini veya kaybedebileceklerini ve bu cinayetin parçası olmayacaklarını belirttiler. 

Day-Mer olarak herşeyden önce gönüllü kurtarma ekiplerine yardım ve dayanışmaları için teşekkür ediyoruz. Kurtarma ekiplerine yapılan ırkçı saldırıları kınıyoruz! 

Dayanışma yaşatır, örgütlenmek güçlü kılar

Depremin olduğu ilk günden itibaren Day-Mer bir dayanışma kampanyası başlattı. Gönderilecek malzemelerin gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmamasındaki endişe ve tecrübeden dolayı giysi, mont, ve diğer ihtiyaç malzemelerini toplama kampanyası yürütmedik. Onun yerine çeşitli çalışmalarla maddi destek sağlanması  için bir kampanyayı  başlattık. Bu doğrultuda yapılan ve devam eden çalışmalarımız şunlardır:

  • Ortaokul ve üniversitelerde yapılan çalışmalarla depremle ilgili durum duyuruldu ve maddi destek sağlandı. 
  • Anneler çocuklarının gittikleri ilkokullarda kek ve benzeri türü satışlar yaparak depremden etkilenenler için para desteği topladı. 
  • 2. günden itibaren Enfield, Hackney, Haringey, Liverpool Street, Palmers Green, Holborn, King’s Cross, Stratford ve Londra’da daha bir çok yerde metro ve tren istasyonları çıkışında, alış veriş merkezleri önlerinde, yanı sıra shop shop gezerek depremden etkilenenler için maddi yardım toplandı. Gençlerimiz, kadınlarımız, semt gruplarımızda yer alan üyelerimiz her seferinde yanlarına yeni insanlar katarak sokaklarda sürdürülen bu çalışmayı ilerletiyorlar. 
  • Day-Mer’inde yer aldığı SPOT (Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanya Örgütü) ile sendika merkezlerine depremden etkilenen insanlara yönelik sürdürülen dayanışma kampanyasına katılmaları talep edildi. NEU, Unite gibi sendikaların bazı branşları maddi destek kampanyasına katıldı. Sendika merkezlerinin dayanışma kampanyasına katılımını sağlamak için sürdürülen çalışmalar hala devam ediyor. 
  • Day-Mer ve Londra Toplum Merkezi dernek binalarında günlük olarak yürütülen çalışmalar yönetim kurulu ve aktif üyelerimizle takip ve sevk edilirken, derneklerimizi ziyaret etmek isteyen, acısını paylaşmak, dayanışmada bulunmak ve birlikte olmak isteyenler için kapımız her daim açık oldu. 
  • İlk günden itibaren depremle ilgili toplumumuzun ve kurumumuzun duygu, düşünce ve görüşünü almak isteyen ulusal ve yerel TV, gazete ve radyolarıyla röpörtajlar yapıldı.
  • Kampanya sonucu toplanan miktar ve gönderilen yardımların fotoğrafları, yürüttüğümüz çalışma  sosyal medya hesaplarımızdan ara ara duyuruldu. Kampanya sonunda ne kadar toplandığı ve gönderilen para yardımıyla neler yapıldığı kamuoyuyla  yazılı ve görsel olarak paylaşılacaktır.

İngiltere’de yerli ve diğer etnik kökenli kardeşlerimiz dernek binamıza gelerek veya email ve telefon aracılığıyla bize ulaşarak üzüntülerini ilettiler ve nasıl yardımcı olabileceklerini sordular. Halklar arasındaki bu dayanışma ve sahiplenme bize yalnız olmadığımızı hissettirdi.  Day-Mer  üyeleri ve dostlarıyla birlikte acısını, çaresizliğini ve öfkesini başlatılan dayanışma kampanyasına yoğunlaştırdı.  Gördük ki uzaklarda da olsak dayanışma yaşatır, acımızı azda olsa hafifletir, kollektif ve örgütlü bir çalışma yalnız olmadığımızı birlikte güçlü olduğumuzu hissettirir.  Acısını paylaşmak, yalnız olmadığını hissetmek isteyenler bize gelebilir, dayanışma kampanyamıza katılmak isteyen emekçiler bize ulaşabilir. 

2668990cookie-checkDay-Mer: Uluslarası Dayanışma Yaşatır

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.