DEĞİŞEN DÜNYA, ZOR ZAMANLAR VE DAYANIŞMA RUHU: KIBRIS TÜRK TOPLUM BİRLİĞİ (TCCA)

En önemli eserlerinden biri olan Zor Zamanlar’da ‘’Tuhaf bir dünyada yaşıyoruz’’ demişti ünlü İngiliz yazar Charles Dickens. Gerçekten de öyle. Hem büyük bir hızla değişen hem de beraberinde sorunları getiren bir dünyada yaşıyoruz. Özellikle kış aylarından beri bütün ülkelerin en büyük derdi haline gelen COVID-19 salgını nedeniyle aslında dayanışmaya ve birlik olmaya en çok ihtiyacımız olduğu bir dönemden geçiyoruz. İşte bu noktada TCCA (Kıbrıs Türk Toplum Birliği), özverili çalışmaları ve etkinlikleriyle, ihtiyacı olan insanlara yardıma koşuyor. Bir yardım kuruluşu olarak 1978 yılında kurulan birlik, günümüzde çalışmalarını L.B Islington ve L.B Haringey’de bulunan iki binada yürütmektedir. Türkçe ve Kürtçe konuşan gruplara verdiği hizmetler arasında dil yardımı, yaşlılara evde bakım, hukuk ve eğitim danışmanlığı ve çok daha fazlası yer alıyor. Özellikle koronavirüsün hızla yayılmasının ardından Londra’da bulunan Kıbrıs Türk toplumuna verdikleri hizmetler daha da önemli bir duruma gelmiştir.

Birlik, toplumda iyi bir yeri olan figürler, din insanları ve oldukça yüksek sayıdaki gönüllü çalışanlar sayesinde, üstün bir çaba ve adanmışlıkla hizmetlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmakta ve azınlıkta olan bu grubun yardımına koşmak için durmaksızın çalışmaktadır.

Organizasyonun kurucusu Erim Metto da gönüllüler arasında. Virüs nedeniyle İngiltere’de uygulanmaya başlayan sokağa çıkma kısıtlamaları ve sosyal mesafe uygulamalarının ortaya çıkardığı zorluklarla karşı karşıya kalan Kıbrıs Türk Toplumuna doğru yardımı yapabilmek ve danışmanlık vermek, onları virüs testi yaptırabilmeleri için gereken yerlere yönlendirmek ve acil bir durumda başta yaşlılar olmak üzere, yardıma ihtiyacı olanlara yetişebilmek amacıyla TCCA’ya bağlı gönüllü çalışanlar tarafından bir acil telefon hattı oluşturulmuş.

Acil telefon hattı hafta içi sabah saat 10:00 ile öğleden sonra 4:00 arasında açık tutularak, gelen aramalara yanıt verilmektedir. Kendini hasta hisseden ve ne yapacağını bilmeyenler ile yiyecek almak için dışarıya çıkamayan kişiler ya da virüsle ilgili olarak acil yardım talebinde bulunanlar bu numarayı arayabiliyorlar.

Birliğin, gönüllüler tarafından Facebook’ta COVID-19 Turkish Cypriot Support Group (COVID-19 Kıbrıs Türk Toplum Birliği Destek Grubu) adıyla oluşturulan bir grup sayfası bulunuyor. Bu sayfa aracılığıyla, gelen yardım taleplerine yönelik hizmetler, yaşlılara ve hastalara yiyecek ulaştırılması gibi etkinlikler titizlikle organize edilerek el birliğiyle yerine getiriliyor. Komplo teorilerinden bağımsız olarak virüsle ilgili haberlerin, gelişmelerin ve kaynakların da paylaşıldığı sayfaya https://www.facebook.com/groups/215761066149251/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Sosyal medya platformları, Euro Genç TV yayınları, acil telefon hatları ve diğer her türlü iletişim aracını kullanarak büyük bir hızla biraraya gelip bilgilenen gönüllüler, takdir edilecek işler başarıyorlar. Her an güncellenen Facebook grup sayfasında bulunan Gönüllü Formu’nu dolduran kişiler, hemen gönüllü olarak çalışmaya başlıyor, korunmasız ve ihtiyacı olanlara, yaşlılara her tür gıda ve market alışverişi yardımını, evlerine kadar götürerek yapıyorlar.

Haftanın beş günü gönüllü çalışan insanlar, işlerin zamanında ve eksiksiz yürümesi için ellerinden geleni yapıyor.

TCCA, Temel gıda malzemelerinin yaşlı ve korunmasızlara teslimi için önümüzdeki haftadan itibaren bu işi bir dağıtım şirketine devredecek. Haftalık olarak dağıtılan bu paketlerin maliyetini karşılamak üzere Go Fund Me internet sitesinde bir bağış kampanyası da başlatılmış durumda.
Her hafta düzenledikleri televizyon programlarında, konusunda uzman kişilerle birlikte gelişmeleri paylaşıyor, fikir alışverişinde bulunuyor ve toplumu bilgilendiriyorlar.

Bu programların en büyük önemi, toplumda kulaktan kulağa yayılan asılsız bilgiler yerine, uzmanlar tarafından sunulan gerçek ve sağlıklı bilgilerin paylaşılması.

Her hafta belirlenen konuya göre davet edilen konuklarla online olarak yayınlanan TV programlarında TCCA başkanı olarak Erim Metto ve sunucu olarak Ayşen Djemal’ın yanı sıra doktor, din insanı, bakıcı gibi uzman kişiler yer alıyor.

TCCA, profesyonel bir bakış açısıyla eylemlerini sürdürürken, özellikle dil enegli yaşayan Türklere bu konuda da yardımcı olarak, içinden geçmekte olduğumuz şu zor günlerde onların doğru yardımı almalarını sağlamaktadır. Aslında sokağa çıkma engeliyle evlerine kapanan ve hayatları boyunca ilk kez tanımlayamadıkları bir deneyimi yaşamak zorunda olan korunmasız kişiler için uzatılan bu yardım ve birlik elinin değerini eminim sözcüklerle ifade etmek zordur. Hasta olduğu ya da işini kaybettiği için evde kalan insanların savaşı yalnızca fiziksel bir hayatta kalma çabası değil, aynı zamanda psikolojik olarak da bir çöküş durumudur.

Yalnızlığın ve korkunun kişileri içine sürüklediği bu depresif durumda psikolojik destek alabilmelerini sağlamak için TCCA gönüllüleri arasında nitelikli terapistler bulunuyor. Endişe ve korkunun ortaya çıkaracağı sorunların azaltılması ya da ortadan kaldırılması için daima yardıma hazır durumdalar.

Hastanelere yemek götürmek ise TCCA’nın her hafta gerçekleştirdiği başka bir yardım. Restoranlardan temin edilen yemekler bölge hastanelerine yine gönüllü çalışanlar vasıtasıyla iletiliyor. Şimdiye kadar iki kez yapılan yardımın her birinde 80 kişilik yemek dağıtıldı. Bu uygulama haftada bir kez olmak üzere devam ettirilecek.

Kıbrıs Türk Toplum Birliği tüm bu yardımlara ek olarak, çalışmalara gönüllü katılanlara teşekkür etmek amacıyla bir video hazırlayarak yayınladı. Yaklaşık 40 kişilik bir grubun katıldığı videoda polisler, doktorlar, bakıcılar, din insanları vb. yer almıştır. ‘’One Love One Heart’’ mottosuyla yola çıkan video, yardımlaşma ve dayanışmanın derin ruhunu en güzel biçimiyle yansıtıyor.

Bunun dışında ellerinden geldiği ölçüde camiye yardım yapmaktalar. Örneğin ceset torbası ya da soğutucu sağlamak gibi…

İhtiyacı olanlara ve yaşlılara bakıcı bulmak da sunulan yardım hizmetlerinden bir tanesi. Ayrıca Whittington ve North Middlesex hastanelerinden taburcu olan hastaların çıkış işlemleri ve tercüme gereksinimlerine de yardımcı olunuyor.

Elde edilen bilgilere göre, diğer etnik gruplara oranla daha fazla sayıda Kıbrıs Türkü COVID-19 virüsü nedeniyle ölmektedir. Cyprus-mail.com internet sitesinin 9 Nisan tarihli haberinde salgın başladığından beri İngiltere’de yaklaşık 150 Kıbrıslı Türkün virüs nedeniyle yaşamını yitirdiği açıklanmıştır. Bu nedenle sayının bu kadar yüksek olmasının nedenlerinin araştırılması ve Kıbrıs Türk toplumuna salgın süresince gerekli bilgi, destek ve yardımın verilmesi son derece önemlidir.

TCCA Baş Yönetici Erim Metto, kendilerine katılacak her gönüllünün, birlikte attıkları her adımın toplumda farkındalık yaratarak pek çok hayatın kurtarılmasına neden olacağını belirterek, gönüllü olmak isteyen ya da bağış yapmak isteyen herkesin kendisiyle [email protected] e-posta adresinden iletişime geçebileceğini söylüyor. Çünkü zor zamanlar, dayanışma ruhu ve birlik olmakla daha kolay atlatılır.

2411370cookie-checkDEĞİŞEN DÜNYA, ZOR ZAMANLAR VE DAYANIŞMA RUHU: KIBRIS TÜRK TOPLUM BİRLİĞİ (TCCA)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.