Demirtaş: Ortak aday olasılığı hâlâ masada

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin birlikte çalıştığı altılı masanın tutumuna bağlı olarak ortak aday olasılığının hala masada bulunduğunu söyledi: “Kapı kapalı değil.”
Kasım 2016’dan bu yana Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Reuters’ın sorularını yanıtladı.
HDP’yi kapatma davasında amacın partiyi zayıflatıp muhalefette boşluk yaratmak olduğunu söyleyen siyasetçi, şunları kaydetti:
Demirtaş, kapatma davasının hukukun değil siyasetin ajandasıyla olduğunu ifade etti; yüksek mahkeme yargıçlarının, ‘ağır siyasi müdahaleye’ ortak olmayacağını ve HDP için kapatılma kararı almayacaklarını düşündüğünü, ancak böyle bir karar çıkarsa da seçmenin ortada bırakılmayacağını belirtti.
Ortak hareket olmaması ihtimaline karşı HDP’nin kendi adayıyla ilgili hazırlıklarını yapmak zorunda olduğunu söyleyen Demirtaş, “HDP, seçmenlerini sandıkta seçeneksiz bırakamaz. Muhalefetin birleşerek ortak adayla seçime gitmesi için partimiz HDP, bugüne kadar hep çaba sarf eden taraf oldu, bu çabalarından da vazgeçmiş değil. Altılı Masa’nın tutumuna bağlı olarak ortak aday olasılığı halen masada, kapı kapalı değil” diye konuştu.
AYM’YE: BÖYLESİ AĞIR BİR SİYASİ MÜDAHALEYE ORTAK OLMAYACAĞINI DÜŞÜNMEK İSTİYORUZ
Demirtaş, “Ancak tüm bu akıl dışı uygulamalara rağmen biz, partimiz HDP’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmayacağını düşünüyoruz. Yüksek mahkeme yargıçlarının böylesi ağır bir siyasi müdahaleye kolay kolay ortak olmayacağını düşünüyor, düşünmek istiyoruz” dedi ve ekledi:
2018 seçimlerinde yüzde 11,7 oy alarak Meclis’e üçüncü büyük parti olarak giren HDP’nin kapatılması ile ilgili iddianame, 7 Haziran 2021’de hazırlandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın partiye ait Hazine yardımı aktarılan hesaplarına bloke konulması talebini ise Anayasa Mahkemesi, 5 Ocak 2022’de kabul etti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, HDP’nin kapatılması istemli davada esasa ilişkin görüşlerini 10 Ocak’ta Anayasa Mahkemesi’ne iletti. HDP’nin kapatılmasında en önemli iddia, partinin PKK ile bağlantılı olması. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, aynı gün TV’lerde yaptığı açıklamada, “Davalı partinin (HDP) terör örgütüyle bağı, bilinen bir gerçek, tüm toplumca biliniyor, neredeyse 85 milyon da davalı partinin PKK’dan bağımsız olmadığını, onun güdümünde, onun bir organı olduğunu herkes kabul ediyor” ifadesini kullanmıştı.
‘ERDOĞAN YENİLGİDEN KURTULAMAYACAK’
Demirtaş’ın, seçimle ilgili beklentisi ise Erdoğan’ın kaybedeceği yönünde. “Sadece anketler değil sokağın canlı sesi de artık Erdoğan’ın iktidarının sonunu geldiğini gösteriyor” diyen Demirtaş, “Yeni ekonomi paketleri açıklasa da seçmen üzerinde baskı kursa da hilelere başvurmayı denese de yenilgiden kurtulamayacak. Bu çok açık. Halkın büyük çoğunluğu artık Erdoğan’a olan güvenini, inancını yitirdi ve kendisinin bunu yeniden kazanması imkansız” ifadesini kullandı.
“Ortak adayla seçime gitmesi için HDP hep çaba sarf etti, bu çabalarından da vazgeçmiş değil”
Muhalefet ne kadar birlikte hareket edebilirse kazanma şansının o kadar yüksek olacağını söyleyen Demirtaş, HDP’nin kendi adayını gösterme adımı ile ilgili olarak şunları söyledi:
“Muhalefetin birleşerek ortak adayla seçime gitmesi için partimiz HDP,  bugüne kadar hep çaba sarf eden taraf oldu. Bu çabalarından da vazgeçmiş değil. Eş genel başkanlarımız, bunu defalarca ilan ettiler.”
HDP’NİN ADAY AÇIKLAMASINI YORUMLADI: PARTİMİZ SEÇMENLERİNİ SANDIKTA SEÇENEKSİZ BIRAKAMAZ
Altılı Masa olarak adlandırılan muhalefet partileri, cumhurbaşkanı adayının ismini henüz belirlemedi. Buna karşılık Anayasa Mahkemesi tarafından Hazine yardımı hesaplarına bloke konulan HDP, seçimlere kendi adayıyla gireceğini açıkladı.
Ortak hareket olmaması ihtimaline karşı HDP’nin kendi adayıyla ilgili hazırlıklarını yapmak zorunda olduğunu söyleyen Demirtaş, “HDP, seçmenlerini sandıkta seçeneksiz bırakamaz. Partimiz HDP’nin çıkaracağı veya destekleyeceği aday, biz HDP’lilerin tüm gücümüzle arkasında duracağı aday olacaktır” dedi.
‘ALTILI MASA’NIN TUTUMUNA BAĞLI OLARAK ORTAK ADAY OLASILIĞI HALEN MASADA, KAPI KAPALI DEĞİL’
CHP ve İYİ Parti’den oluşan Millet İttifakı’nın HDP ile ortak ittifak kurmak zorunda olmadığını belirten Demirtaş, zaten HDP’nin de bunu arzulamadığını birçok defa söylediğini belirterek, “Ama ortak cumhurbaşkanı adayı etrafında bir iş birliğine gidilecekse söz konusu adayın HDP ile açıkça görüşüp demokrasi ilkeleri hakkında şeffaf, güven verici bir müzakere yürütmesi gerekiyor. HDP, bunu beklediğini söylüyor ve bu konuda son derece haklıdır” ifadesini kullandı. Demirtaş, “Altılı Masa’nın tutumuna bağlı olarak ortak aday olasılığı halen masada. Partimizden yapılan açıklamalardan bunu net olarak anlıyoruz. Kapı kapalı değil” diye konuştu.
‘AKTİF SİYASETTE DEĞİL, AKTİF MÜCADELEDE OLACAĞIM’
Demirtaş, kendisinin cezaevinden çıkması durumunda siyasete dönüp dönmeyeceği sorusunu ise, “Açıkçası seçimle gelinen hiçbir göreve talip olma gibi bir düşüncem yok. Mücadelemi sosyal ve sivil alanda sürdürme düşüncesi daha basıyor. Halkın içinde olmayı tercih edeceğim. Aktif siyasette değil aktif mücadelede olacağım. Tabii ki zaman neyi gösterir, hep beraber göreceğiz. Fakat ben, aktif temsili siyaset sayfasını kendi açımdan uzun süre önce kapattım” diye yanıtladı.
2661810cookie-checkDemirtaş: Ortak aday olasılığı hâlâ masada

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.