Demirtaş’ın aktif siyaseti bırakma kararı memleketi Diyarbakır’da nasıl karşılandı?

Hatice Kamer / Diyarbakır BBC TÜRKÇE – Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, aktif siyaseti bıraktığını duyurdu. Bu karar Kürt siyasetinin önde gelen siyasetçileri kadar Demirtaş’ın memleketi Diyarbakır’da da memnuniyetsizlikle karşılandı.

Artı Gerçek internet sitesine verdiği röportajda Demirtaş, HDP’ye yönelik eleştiriler yöneltti ve partisine değişim çağrısı yaptı.

“Ben kendi adıma, halkımıza layık bir politika ortaya koyamadığımız için içtenlikle özür diliyorum. Pratikteki çabalarımla bu eksiklikleri giderme sözü veriyorum” diyen Demirtaş ve aktif politikayı bu aşamada bıraktığını açıkladı.

Röportajın tamamı yayımlanmadan önce HDP’den ilk yorum eski HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’den geldi. Temelli, ”O siyaseti bırakmak istese de biz onu bırakmayız. Beraber siyaset yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaklaşık 2 milyon HDP seçmeninin sandığa gitmediği tahmin ediliyor.

Halk arasında HDP’nin seçim stratejisi, cumhurbaşkanı adayı çıkarmama, ittifak çatısındaki TİP’in kendi listesiyle aday çıkarması ve HDP’nin buna net bir tavır göstermemesi, milletvekili adaylarının parti merkezinden dayatıldığı görüşü hakim.

Bununla beraber Demirtaş’ın da bu süreçte rolünün fazla olduğunu düşünenler de var.

Demirtaş’ın açıklamasından sonra Diyarbakır’da konuştuğumuz birçok HDP’li seçmen, bu karar karşısında üzgün olduklarını ve Demirtaş’ın siyaseti bırakmasını istemediklerini ifade ediyor.

Seçmen, Demirtaş’ın HDP içinde bir öz eleştiri süreci başlatmak adına taktik bir adım attığına inanmak istiyor.

‘Sorumlular istifa etmezse HDP diye bir şey kalmayacak’
Görüştüğümüz eski bir HDP’li siyasetçiye göre Demirtaş’ın bu kararı sürpriz değil.

HDP’nin temsil ettiği bir halk gerçekliği olduğunu ancak halkın taleplerinin de görmezden gelindiğini savunan siyasetçi, “İttifaklar sürecinden aday belirleme sürecine kadar bu süreçte rolü olan hiçbir aktör eksikliği kendinde görmüyor” diyor ve ekliyor:

“HDP içindeki kararlarda bazı isimler etkili. Bu kişiler hatayı kendileri yerine dışarıda arıyor.

“Kimse sorumluluğunu görmeyince de Demirtaş bu adımı atmak zorunda kaldı. Eğer sorumlular istifa etmez ise HDP diye bir şey de kalmayacak.”

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/articles/c72v10878evo

2693430cookie-checkDemirtaş’ın aktif siyaseti bırakma kararı memleketi Diyarbakır’da nasıl karşılandı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.