Demokratlar ve Bush’un balayı bitti

Gazeteye göre anlaşmazlık noktaları Irak stratejisi ve BM büyükelçiliğine atanan John Bolton’ın durumuna odaklanıyor ve tartışma eski Kongre’nin bugün başlayan oturumlarında patlak verecek.

Gazete, yeni Kongre’deki en etkili görevlerden birini üstlenecek Demokrat Senatör Joseph Biden’ın, Beyaz Saray’ı Bolton’un atamasını yeni Kongre görevi üstlenmeden onaylatma girişimi konusunda uyardığını, “partizan olmayacağız diyorsanız, oyunu kuralına göre oynayın, Sayın Başkan” dediğini yazıdı.

Dış politika konusunda dikkatler Irak konusuna odaklandığı değerlendirmesini yapan The Guardian, Demokratlardan iki üst düzey senatörün dört ila altı ay içinde Irak’tan aşamalı çekilmeye başlanması çağrısı yaptığına dikkat çekti.

Amerikan yeni muhafazakar düşüncesinin önde gelen temsilcileri William Kristol ve Robert Kagan, The Financial Times’taki makalelerinde çözümün Irak’a en az 50 bin asker daha göndermekten geçtiğini savundu.

The Financial Times’taki değerlendirme şöyle:

“Irak konusundaki başarı eğrisi, Pentagon yetkilileri üç yıl önce Irak’a gerektiğinden çok daha az asker göndermeye karar verdiğinden bu yana aşağıya, başarısızlığa doğru seyir izliyor. Bush, Irak’ta rezil olmadan kaybetmenin yolunu arayacağına, danışmanlarından nihayet kazanmaya yönelik bir strateji talep edebilir. Bu da Irak’taki asker sayısını en az 50 bin daha artırmaktan geçer. Bu yapılırsa, Baker komisyonunun diğer önerileri de anlam kazanıp desteklenebilir.”

Kagan ve Kristol, İran ve Suriye ile temasa geçme önerisine şüpheyle yaklaşıyorlar ve bu adımın bir anlam taşıması için asker sevkiyle desteklenmesini savunşöyle savundu:

“Kaybederken ve pazarlık için eliniz en zayıf durumdayken yardım istemek bir şeydir, güvenliği artırmak için asker sayısını artırırken diplomasiye de eğilmek başka şey.”

The Daily Telegraph ise, Bush’un şiddeti dindirmek için İran ve Suriye’den yardım almak üzere perde arkasında bir manevraya giriştiği yorumunu yaptı.

The Times ise bu tartışmalar sürerken, Iraklıların Amerikalılara bir an önce çekilmeleri için baskı yaptığını şöyle aktardı:

“Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin yakın çevresinden Şii milletvekili Haydar el Ebadi, hükümetin Amerikan askerlerinin Bağdat’tan çekilmesinden yana olduğunu söylüyor. Ebadi Irak tarafının Bağdat için karma Şii-Sünni tugaylar kurulmasını önerdiğini, ön görüşmeler yapıldığını, ancak Amerikan tarafının Şiilerin Sünnilere saldırılarını şiddetlendireceği kaygısıyla isteksiz olduğunu söyledi. Iraklılar bir yanan de güvenlik denetimi devrinin hızlandırılmasını istiyorlar Ancak Uluslararası Kriz Gurbu’ndan Joost Hiltermann gibi düşünen bazı gözlemciler bu arzunun temelinde, Şiilerin Sünniler üzerindeki denetimi artırma isteğinin yattığına inanıyor. Hiltermann, ‘Şiiler Amerikalıların Sünnilerle ittifaka yönelmesinden kaygılı. Güçlüyken konumlarını pekiştirmek istiyorlar’ diyor.”

1140560cookie-checkDemokratlar ve Bush’un balayı bitti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.