Deniz Som’u yitirdik

Bir süredir akciğer kanseri tedavisi gören Deniz Som, Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesi yoğun bakım servisinde solunum cihazına bağlı olarak uyutuluyordu. Som’un bu sabah saat 06:50’de hayatını kaybettiği açıklandı.

DENİZ SOM?

İstanbul’da 9 Şubat 1953 tarihinde doğan Som, 1973 yılında Cumhuriyet Gazetesinde gazeteciliğe başladı.

Som, 1987’de Cumhuriyet’ten ayrılarak Söz, Hürriyet ve Güneş gazeteleriyle Nokta Dergisinde çalıştıktan sonra 1993 yılında Cumhuriyet Gazetesine geri döndü.

Meslekte muhabirlikten yazı işleri müdürlüğüne kadar hemen her kademede çalışan Som, 1980’li yıllarda dünyada soyu tükenen deniz kaplumbağalarının Dalyan’daki üreme alanına yapılmak istenen turistik tesisi gündeme getirerek Türkiye’de Yeşiller Partisinin kuruluşuna giden yoldaki ilk kitlesel çevre eylemlerinin başlamasına neden oldu.

Som, 1994’ten beri Cumhuriyet Gazetesinde “Vaziyet” kösesinde güncel yazılar yazdı ve 2000 yılından beri her hafta “Herhangi Bir Yerde” başlığıyla röportajlar gerçekleştirdi.

Gazeteciliğe başladığı ilk yıllarda Cumhuriyet ve Akbaba’da karikatürleri yayımlanan Som, gazeteciliğin yanı sıra televizyon ve radyo programları da hazırlayıp sundu.

Gazetecilik öğrencilerine temel gazetecilik ve araştırmacı gazetecilik dersleri veren Som, “Savcı” adlı dizinin senaryosunu Tülay Bilginer’le birlikte yazdı.

“Rönesans’ta Neredeydin?”, “Sari Zaman”, “Yedi Tepe İstanbul” gibi kitapları yayımlanan Som, çeşitli ödüller aldı.

BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI

Başbakan Erdoğan – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Gazeteci- yazar Deniz Som’un vefatı dolayısıyla bir başsağlığı mesajı yayınladı. Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre Başbakan Erdoğan mesajında, “Gazeteci-yazar Deniz Som’un vefatını teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Merhuma Cenab-ı Allah´tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve basın camiamıza başsağlığı diliyorum” dedi.

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazeteci-yazar Deniz Som’un vefatı dolayısıyla ailesine, Cumhuriyet gazetesine ve basın dünyasına başsağlığı diledi. Kılıçdaroğlu, Som’un ölümünün hem ailesi hem Cumhuriyet gazetesi hem de basın dünyası için büyük kayıp olduğunu ifade etti.

DSP GENEL BAŞKANI TÜRKER: DSP Genel Başkanı Masum Türker, gazeteci-yazar Deniz Som’un vefatından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, “Som, yüreğimizde yaşayacak ve her zaman gelecek nesillere örnek kişiliğiyle hocalık yapacaktır” dedi. Mesajında Som’un vefatından duyduğu üzüntüyü belirten Türker, şunları kaydetti:
“Som gazetecilik mesleğinin her kademesinde çalışarak, emeğiyle edindiği yüksek kariyer, genç gazetecilere örnek olacak nitelikte değer taşımaktadır. Gazetecilik mesleğinin zengin yelpazesi içinde muhabirlik, yazı işleri müdürlüğü ve yazarlık yapan Som’un, çevre duyarlılığıyla da tüm insanlığa hitabeden hizmetlerde bulunmuş çok değerli bir kişilikti. Som, karikatürleriyle gülümseten, televizyon programlarıyla düşündüren, gazetecilik dersleriyle eğiten, kitaplarıyla da emeğini kalıcı kılan önemli bir entelektüeldi. Som, yüreğimizde yaşayacak ve her zaman gelecek nesillere de örnek kişiliğiyle hocalık yapacaktır.Kendisine rahmet, ailesine, meslektaşlarına, yakınlarına ve tüm okurlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.”

1263200cookie-checkDeniz Som’u yitirdik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.