Deniz ve Mahirlerin Kıbrıs kolu…

İlker Kılıç 1947’de 4 kardeşin en büyüğü olarak Baf’ta doğmuş. 16’sındayken 1963 olayları başlayınca Baf’ı savunmak için dedesinin adıyla anılan “Mavroali Cephesi”nde mücahit olur. Baf Türk bölgesinde Büyük Camii minaresinde mitralyözle savunma yapan eniştesinin yanına şarcürcü olarak göreve gönderildiğinin 3’ncü günü dayısı da içinde “Mavroali Cephesi”ndeki mücahitlerin şehit düştüğünü öğrenir… Baf, ileride “Gazi” ünvanını hakedecek biçimde EOKA’cı saldırılarına karşı destan yazdırır…

Olaylar durulup okullar açıldığında Baf Kurtuluş Lisesi son sınıfında öğretmen kalmamıştır. Kılıç LISEYI Limasol 19 Mayıs Lisesi’nde bitirir. Ankara ODTÜ Mimarlık’ı kazanır. Okulun ilk günü Sinan Cemgil’le tanışır… Kennedy Bursu’nu kazanır. Bursu yitirmemek için derslerine çalışmaya özen gösterir.

1968’de DEV GENÇ’lidir… ODTÜ Kıbrıslı Türk Öğrenci Birliği’nin başkanı olur. Türkiye’deki Yüksek Öğrenim Gençliği Kıbrıs Türk Ulusal Federasyonu’nda liderlik yapar. Deniz Geçmiş, Mahir Çayan, Taylan Özgür ile tanışır, Sinan Cemgil ile dostluk, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile yurt arkadaşlığı yapar. O dönemdeki Ankara hatta İstanbul’daki öğrenci eylemlerine katılır. ABD Ankara Büyükelçisi Cromwell’in ODTÜ’deki aracının yakılma eyleminde bulunur, hatta çakmak da Kılıç’dandır…

1968’de staj için gittiği Almanya’dan dönerken getirdiği yeşil volkswagen 68 kuşağının eylem aracı olur. Deniz ve arkadaşlarının Emek İş Bankası soygununda, Mahir’in Kızılay’daki polis ablukasından kurtulmasında, Ziraat Fakültesi’ndeki faşist işgale silahla göz dağı verilmesinde volkswagen de rol alır.

II. Dünya Savaşı sonrasında ABD sömürgelerin (eski sömürgecilerden) bağımsızlığını teşvik eden bir politika izlemektedir… Kıbrıs’ta da EOKA adından sözettirmektedir. Mahir Çayan’ın önerisiyle Kılıç, Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın yayın Yüksek Okulu’nda bir “Kıbrıs semineri” verir. EOKA’nın emperyalistlerin kendi çelişkilerinden kaynaklanan ve adayı Yunanistan’a bağlamak isteyen faşist bir yapılanma olduğunu anlatır. Çayan da Kılıç’ın görüşlerine katılır.

Kılıç 1969’da ODTÜ’den mezun olur ve master yapmaya başlar. Ankara Belediyesi’nden çevre düzenlemede İngiltere ya da ABD’de burslu eğitim teklifi alır.

12 Mart 1971 askeri muhtırasıyla yeni bir dönem başlamıştır. ODTÜ Kıbrıslı Türk Öğrenci Birliği kapatılır. (Daha sonra açıldığında Mehmet Ali Talat başkan olacaktır) Kızıldere ve Nurhak’ta arkadaşları düşer. 6 Mayıs 1972’de Deniz, Yusuf, İnan idam edilir… O yıllarda polis, aralarında Kılıç’ın da bulunduğu Kıbrıslı sosyalist öğrencilerin peşine düşer… Kılıç Kıbrıs’a dönerek sosyalist mücadeleyi sürdürmeye karar verir.

1972’de Lefkoşa’ya yerleşir ve bir Rum şirkette mimarlık yapmaya başlar. Halkın Sesi’nde yazıları yayınlanır. Sosyalist arkadaşlarıyla birlikte Mithat Berberoğlu’nun kısa süre önce kurduğu CTP’ye katılırlar. 1973 Kıbrıs Cumhurbaşkanı muavini seçimlerinde CTP’den Berberoğlu, Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş adaydır. Kılıç, partinin seçim kampanyasını üslenir. Denktaş, Türkiye’nin de desteği ile diğer adayları seçim öncesinde diskalifiye eder. Kılıç dönen dolapları Türkiye’deki demokrat basında yayınlanmasını sağlar. Denktaş bunu unutmaz ve seçim sonrasında aralarında Kılıç’ın da bulunduğu Naci Talat ve Hasan Harman gibi gençlerin peşine polisi takar. Cumhuriyet’te çıkan bir yazı ve evinde bulunan Sarter ve Einstein’in “yasak” kitaplarından dolayı 2 yıl ertelemeli, 3 yıl hapis cezası alan Kılıç kefaletle serbest bırakılınca kendisine yine yol göründüğünü anlar…

1973 Ağustos’unda Londra’ya gelir. Bir ay sonra bir mimarlık şirketinde işe başlar. Kıbrıs’ta tanıştığı ve nişanlandığı ikinci kuşaktan Sevil Hanım ile 1974’te evlenir. O yıllar Kıbrıs yine karışıktır. Faşist darbe girişimi sonrası Türkiye adaya iki kez harekat düzenlemiştir… Kılıç Londra’da 1972’de kurulmuş olan Demokrasi Derneği’ne 1974’te başkan seçilir. CTP’ye destek amacıyla “CTP Komitesi”ni kurar. Londra Toplum Merkezi ve onun yayınladığı Toplum Postası’na omuz verir. 1988’de CTP’nin ilçe teşkilatı gibi çalışmaya başlayacak olan CTP Londra Dayanışma Derneği kurulur. Kılıç yönetimde görev alır..

1990’da Jenk, Eren, Eliz isimle üçüzleri doğar… Bir süre aktif siyasetten uzaklaşsa da hala sürdürdüğü CTP Londra Dayanışma Derneği’ne 1994’de Başkan olur . CTP’nin iktidarı hedeflemesini savunur. 1996’da Mehmet Ali Talat’ın liderliğiyle partinin vizyonu da genişler. Londra’nın da desteği ile 2003’de Kuzey Kıbrıs’ta CTP dönemi başlar…

İlker Kılıç günümüzde mimarlığı ve dernek faaliyetlerini sürdürüyor. Deneyimli bir siyasetçi olarak Kıbrıs’ta gelinen noktayı “karmaşık ve olumsuz” olarak nitelese de geçmişte yapılan çabaların boşa gitmeyeceğini ve barışın bu emeğin içinden doğacağına inanıyor.

Eğitime çok önem veren Kılıç, iki oğlunun Cambridge ve kızının da Oxford’da okumalarından gurur duyduğunu söylüyor. Gençlerin duyarlı olmaları ve ilerici olmalarını isteyen Kılıç, bir işte uzmanlaşmalarını ve meslekleriyle diğer uğraşları arasında bir denge kurmalarını öğütlüyor…

Londra’da yaşayan efsane 68 kuşağından olan Kılıç, sohbetine doyamayacağınız içimizdeki birisi…

FOTOĞRAFLAR

ABD Büyükelçisi Cromwell’in ODTÜ’de yakılan arabası

Cromwell’in ODTÜ’de yakılan arabası basında

İlker Kılıç ODTÜ’deki ilk günlerinde (1965) Kennedy Bursu’nu alırken. Oturan (gözlüklü) Rektör Kemal Kurdaş

68 kuşağı 14 Aralık 1968’de… 1968 ODTU Kıbrıslı Türk Ögrenciler Birligi Yönetim Kurulu… Kongre sonrası çekilen fotoğraftakiler: En sağda İlker Kılıç, en solda oturan Mustafa Akıncı, arkada duran simdi YKP den Rasih Keskiner (Ertugrul Kürkçü’nün sınıf arkadaşı)

734930cookie-checkDeniz ve Mahirlerin Kıbrıs kolu…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.