Deprem sigortası hasarların karşılanmasında yeterli olacak mı?

Özge Özdemir / BBC Türkçe – Deprem sigortası, afet bölgesinde konutu yıkılan ya da hasar gören depremzedelerin maddi kayıplarının bir kısmının da olsa karşılanması bakımından önemli.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından yapılan açıklamada depremin daha ilk gününden kurum uzmanlarının hasar tespit çalışmalarına başladığı ve ilk ödemelerin 24 saat içinde gerçekleştiği bilgisi geldi.

DASK’ın görevlendirdiği sigorta uzmanları, zorunlu deprem sigortası olan konutlara giderek hasarları tespit ediyor. Deprem nedeniyle konutta çıkan yangın, patlama ve oluşan yer kaymasının verdiği zararlar da DASK kapsamında. Binalardaki ortak alanlar da sigorta kapsamına giriyor.

Zorunlu deprem sigortasının tazminatı hesaplanırken zararın gerçekleştiği yer ve tarihte binanın yeniden inşa edilmesinin maliyeti esas alınıyor. Bunun için de her yıl tespit edilen birim metrekare maliyeti ve konutun metrekaresine göre belirlenen tutar hesaplanıyor.

2023 için belirlenen birim metrekare maliyeti 3.016 TL. DASK, sigorta tazminatını belirlerken binanın arsa değerini dikkate alınmıyor. Ödenecek tazminat, hiçbir zaman poliçede tanımlanmış sigorta bedelinden fazla olmuyor. Konut tamamen yıkılırsa poliçede yazan tazminat tutarının tamamı ödeniyor. Aynı zamanda DASK’ın sigorta tazminatı için belirlediği bir azami tutar da var.

Buna göre 25 Kasım 2022 itibarıyla DASK’ın verdiği en yüksek tazminat miktarı 640 bin TL. Bu tutar bir konutun tamamen yıkılması durumunda ödenecek en yüksek rakam.

Hasarlı binalar için ise tazminat miktarları, DASK’ın görevlendirdiği sigorta uzmanının yapacağı değerlendirme sonucunda ortaya çıkıyor.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/articles/cv23626xvyxo

 

2669180cookie-checkDeprem sigortası hasarların karşılanmasında yeterli olacak mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.