Depresyon geni ‘tedavi edildi’

P11 geni, insanlarda da depresyonun kaynaklarından biri.

İlgili KonularBilim ve Teknoloji Araştırma, yapısı değiştirilmiş bir virüs enjekte etmenin, beynin özel bir bölgesinde bu gene sahip olmayan farelerin davranışının değiştirilebileceğini ortaya koydu.

Beynin “nucleus accumbens” bölgesindeki p11 geni eksikliği, depresyon şikayetine sahip hastalarda sıklıkla karşılaşılan bir durum.

Aynı genin eksiliğinin gözlendiği farler, insanların depresyon dönemlerinde sergilediklerine benzer davranışlarda bulunuyorlar.

Depresyonlu fareler iyileşti

Araştırma kapsamında bu farelere p11 genini artıracak bir virüs enjekte edildiğinde, depresyonlu farelerde normal farelerle aynı davranışlar gözlemlendi.

Araştırmada rol alan Weill Cornell tıp merkezinden doktor Michael Kaplitt bu yeni gen tedavi yöntemiyle, insanlarda gözlenen depresyonun ana sebeplerine müdahale edilebileceğini söyledi.

Depresyon tedavisi alanında hakim olan yöntemlerin depresyonun sebeplerine yönelmediğini ve bu sebeple ilaç tedavisiyle alt edilemeyen ağır depresyon durumlarında başarı sağlanamadığını söyleyen Kaplitt, yeni yöntemle bu durumdaki hastalar için çözüm yolunun sözkonusu olabileceğini açıkladı. (BBC)

774480cookie-checkDepresyon geni ‘tedavi edildi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.