Depresyonda mısınız? Yalnız değilsiniz…

Mary Anne emekli olduktan kısa süre sonra, arkadaşları ve ailesi onun kişiliğinde hemen göze çarpmayan değişiklikler   farketmeye başladı.


Bir kere bir dışadönük, o şimdi sosyal davetleri geri çeviriyordu ve telefon çağrılarına nadiren döndü.


O, kiliseye gitmeyi kesti,  uygun şekilde yemek yemiyordu ve yatakta günü geçirmekten memnundu.


O, “Ailem benim sıkıldığımı düşündü” dedi.  ”Depresyondaydım.”


68 yaşında, Hagerstown’lu   kadın hayattan çekiliyordu.


O, “50 yıldır çalışmıştı ve bir meslek sahibi olan kadın  daima içindeki potansiyelini iyi kullanmaktan doğan birçok memnuniyet buldu”  dedi.  “Her gün büroya gitmekten  zevk aldım, problemler çözdüm, projeler üzerine  çalıştım. Şimdi, onun hepsi gitmişti.”
Çift olduğu kocasının bir yıl  önceki kaybı ile  bu durumu idare etmekte fazla oldu.
O, “Fakat onu depresyon olarak görmedim” dedi.  ”Hayatımda bir safhaya erişmiş olduğumu düşündüm-emekli oldum ve  yalnız –keyfimin olmadığı doğal olan yerde .  O, yaşlı büyümenin parçasıydı. ”


En başta gelen hekim ile konuşmasına ailesinin ısrar etmesine kadar “depresyon” kelimesi onun kelime dağarcığında  yoktu.
O,  “Asla, bir milyon yıl içinde, depresyonda olacağımı düşünmedim” dedi. “Fakat tüm klasik belirtilere sahiptim.”


Bugün, Mary Anne,  onun eski kendine geri dönecek dedi.  Psikoterapi ve ilacın bir birleşimi,  zor  bir zaman peryodu içinde  ona yardım etti.
O, “Hayata tekrar katılmaktan hoşlandığımı  hissederim“ dedi.


Zihinsel Sağlık üzerine National Alliance ‘a göre, depression,  65 ve daha yaşlı yaklaşık 6 milyon Amerikalı‘yı  etkiler.


Hagerstown’da Brook Lane ile  bir psikiyastrit   Dr. Dashka Patel , “Sık sık gözden kaçırılan tıbbi bir problemdir”  dedi. “Genellikle, oldukça yaşlılar belirtilerini en aza indirgeyebilir. Onlar, bunu nasıl hissetmelerinin iyi olacağını düşünürler.  –Böylece doktorlarının  ne oluyor olduğunu bilmelerine izin vermezler. Bu, doktor için bir teşhis  yapmasını  zorlaştırır. 


Patel , “Birçok insan, depresyonun,  yaşlanmanın normal bir parçası olduğuna inanır.“  dedi.


O (bayan) , “Bu bir söylencedir” dedi. “O,  tıpkı yüksek kan basıncı veya diyabetler gibi tedavi edilecek bir hastalıktır. “


O,  “Ve diğer tıbbi konular gibi,ihmal edilmemesi gereken belirtiler vardır” dedi.


O, “ Depresyonun işaretleri, kişilikte bir  değişme içerir.  “  olduğuna dikkat çekti. 


Bireyler,sık sık üzgün,  içine kapanık,   sosyal hayata ilgi yok veya  bir zamanlar zevk veren  eğlencelere katılmama  olur.


Onlar, ümitsiz ve yardımsız hissederler.


O, “Depresyon  sırt ağrısı, baş dönmesi, aşırı yorgunluk veya  mide ve bağırsaklarla ilgili  belirtiler   gibi şikayetler içinde gizli olabilir”  dedi.


O, ” Doktor,  sıkça, testler emri  verir ve , sonuçlar olumsuz olsa bile , hastanın şikayetleri sürüp gider. O kişi depresyondan  sıkıntı çekebilir “ dedi.


Patel, “ Yaşlı yetişkinlerde depresyonun birkaç nedeni vardır,  fakat genetikler genellikle onlardan biri değildir.“ dedi.


O,  “Genç insanlar arasında,  13-19 yaşındakiler  veya 20 sinde olanlar , aile tarihi daha büyük bir kısım  oynar” dedi. Eğer,aileleriniz depresyonlu ise  veya bir kızkardeş  depresyondan sıkıntı çektiyse şanslarınız  artar.”


O, “Fakat yaşlı nüfus arasında, depresyon  sık sık genetiklerle ilgili değildir. O, muhtemelen  daha çok çevresel kayıp, eş kaybı, çocukların uzaklara gitmesi, iş kaybı  ile ilgilidir  ”  dedi.


Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre, birçok yaşlı insan, onları depresyon için riske koyduğu  anlamlı hayat değişiklikleri ile yüzleşir. Nedenler ve risk faktörleri şunları içerir:


1-Yalnız yaşama ,   ölüm veya  yeniden yerleşmelere göre  küçülen bir  bir  sosyal daire gibi,  yalnızlık ve izolasyon.
2-Hedefin hassasiyetini  indirgeme.  Faaliyetleri etkileyen fiziksel sınırlamalar veya emekli olmaya göre kimlik kaybı veya ihtiyaç olmama duyguları.
3-Sağlık problemleri. Hastalık ve yeteneksizlik, kavramada azalma,  hastalık veya ameliyata göre beden görüntüsünde hasar.
4-Korkular. Ölüm hakkında ilgilenmeler  , finansal durumlar veya hastalık problemleri üzerinde kaygı.
5-Ölüm nedeniyle kayıp. Eşin veya aile üyesinin, arkadaşların veya   evde beslenen hayvanların ölümü.  


Patel, “Risklere rağmen, depresyon önlenebilir “ dedi.


O, “Kendi kendinizi izole etmemeniz önemlidir, daha çok arkadaş edinin, aktif  ve katılımcı  olun. Huysuzluklarınıza dikkat edin.”  dedi.


Patel,  “Depresyonlu  kendiniz veya sevdiğiniz biriyle ilgilenirseniz, yardım aramak önemlidir.Tedavi edilmeyen  veya  farkına varılmayan depresyon,  hastalık veya alkol ve  reçeteli hap istismarı , yaşlı yetişkinler için ciddi riskler yaratır.  “ dedi.


Aynı zamanda öldürücü sonuçlar var olabilir. Amerika Zihinsel Sağlığı’na göre, depresyon,  yaşlı nüfusta  intihar için  en anlamlı risk faktörüdür.  Yaşları 65   ve daha yaşlı bireyler, tüm intihar ölümlerin %20 sinin  sebebi olur.


Patel, “ Bekar, yaşlı erkekler daha yüksek bir riktedir” dedi.


O, “depresyon teşhisi yapıldıysa, onun tedavi edilebileceğini bilmek önemlidir “ dedi.
Patel, “Genellikle işe başladığımız yöntem , ilaçlarla  tedavinin aralıkları vardır. Depresyon normal değildir. Fakat  tedavi edildiği zaman, insanoğlu  çok normal  yaşamlara yol açmaya  geri dönebilir ” dedi.


*İngilizce Öğretmeni Yüksek Mühendis Naim Uygun tarafından Marie Gilbert’in makalesi İngilizce’den tercüme edilmiştir.
Web sitesi: http://www.pekiyi.150m.com        
Email: [email protected]


 

707360cookie-checkDepresyonda mısınız? Yalnız değilsiniz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.