Derya İngilizlerin umudu oldu

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde trafik kazasında hayatını kaybeden bir kadının rahmi, geçtiğimiz ağustos ayında Dr. Ömer Özkan’ın 7 saat süren başarılı bir operasyonu sonrasında 21 yaşındaki Derya Sert’e nakledildi.

İngiliz Daily Mail gazetesi, Türk doktor Ömer Özkan’ın başarıyla gerçekleştirdiği ameliyatı ve rahim nakli yapılan Derya Sert’i manşetine taşıdı. Haberde, dünyada ilk defa başarılı bir rahim naklinin gerçekleştirildiği belirtilerek, Derya Sert’in İngiltere’de rahim sorunu yaşayan 15 kadının umudu haline geldiği vurgulandı.

‘TEK DİLEĞİM HAMİLE KALMAK’
Haberde, “Derya çocuk sahibi olma hayali kuran binlerce genç kadının umudu” görüşü dile getirilerek 22 yaşındaki Derya Sert’in şu görüşlerine yer verildi: “İnsanlar bana bir kız mı yoksa erkek bebek mi istediğimi soruyor. Ancak benim için hiç fark etmez, ben sadece sağlıklı bir bebek istiyorum. Eğer elimde sihirli bir değnek olsaydı, bunu hamile kalmak için kullanırdım. Tek dileğim bebeğimi kucağıma almak ve anne olmak.”

6 AY HASTANEDE KALDI
Derya Sert’e rahim nakli yapılan ameliyatın Dr. Ömer Özkan yönetiminde 7 doktor ve 7 sağlık çalışanıyla 7 saat süren bir operasyon sonrasında gerçekleştirildiği belirtilerek, ameliyat sonrasında 21 yaşındaki Derya Sert’in 6 ay hastanede gözetim altında tutulduğu vurgulandı. Sert’in hastanede tutulma nedeninin vücudun, nakledilen rahmi reddetme olasılığına zamanında müdahale ederek, ameliyatın başarısız olmasının önüne geçmek olduğu belirtildi.

ÜÇ HAFTA SONRA ADET GÖRDÜ
Ameliyat gerçekleştirildikten üç hafta sonra Derya Sert’in adet kanaması yaşadığı, bunun da yeni organın sağlıklı olduğu anlamı taşıdığı vurgulandı.

‘ASIL ZORLUK DAHA ÖNÜMÜZDE’
Daily Mail’in haberinde ameliyatı gerçekleştiren Dr. Ömer Özkan’ın görüşlerine de yer verdi. “Bu dünyada ilk başarılı rahim nakli” diyen Özkan, asıl zor adımın ise henüz önlerinde olduğunu söyledi. Özkan, “Hasta hamile kalır ve bebek sahibi olursa, o zaman başarılı olacağız” dedi.

HAYVANLARDA BAŞARIYLA UYGULANDI
Haberde rahim naklinin fare, sıçan ve koyun gibi hayvanlarda başarıyla uygulandığı, operasyon sonunda söz konusu hayvanların yavruladığı belirtildi.

Bir kadına rahim naklinin ilk kez 2000 yılında Suudi Arabistan’da bir kadına nakledildiği ancak üç ay sonra vücudun organı reddettiği belirtildi.

Hamilelik için geçtiğimiz nisan ayında dondurulan embriyonun, naklin birinci yılı olan 2012 Ağustos ayında Derya Sert’in rahmine yerleştirilmesi planlanıyor. (ntvmsnbc)

843170cookie-checkDerya İngilizlerin umudu oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.