DEVA Partisi’nden Metin Gürcan’ın tutuklanmasına tepki

DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Metin Gürcan’ın tutuklanmasına dair açıklamasında kararın “Anayasal devlet iddiasından büyük bir kopuş” anlamına geldiğini belirtti.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, partinin kurucu üyelerinden Metin Gürcan’ın “siyasal ve askeri casusluk” suçlamasıyla gözaltına alınmasının ardından bir açıklama yaptı.

“Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin Metin Gürcan ile ilgili tutuklama kararı hukuki gerekçelerden yoksundur” diyen Yeneroğlu, “Casusluk suçunun özü olan “gizli bilgi temini” ile ilgili en ufak bir saptama olmadığı için Metin Bey olmayan gizli bilginin paylaşımından tutuklanıyor” ifadesini kullandı.

Yeneroğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

“Mahkeme kararı tam bir hukuk garabeti. Bir hakimin tutuklama kararı verirken sözde ‘kuvvetli suç şüphesini’ tespit ettiği suçun tanımından ve unsurlarından bihaber olması herhalde hukuk tarihinde okutulacak dersler arasına girebilecek niteliktedir.

Bir kişinin casusluk suçundan sorumlu tutulabilmesi için Türkiye’nin aleyhine ve yabancı bir devletin lehine gizli bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin etmiş olması lazım. Dosyada gizli bilgi temini ile ilgili bir saptama yok zaten…

Ülkemizde pek çok kişi bu ve bunun gibi soruşturmalarla gerekçesiz olarak tutuklanıyor ve yargılanıyor çünkü insan hayati değersiz kabul ediliyor. Adalet dağıtması beklenen mahkemelerin hukuk bilincinden bu kadar yoksun olması anayasal devlet iddiasından da büyük bir kopuştur.”

NE OLMUŞTU?
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya casusluk amacıyla temin etme” iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında 26 Kasım’da İstanbul’daki evinde gözaltına alınarak Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne getirilem DEVA Partisi kurucu üyesi Metin Gürcan, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza mahkemesinde tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

2568050cookie-checkDEVA Partisi’nden Metin Gürcan’ın tutuklanmasına tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.