Devletin bürokratları şirketlere danışman oldu!

Burdur Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Kemal Arslan, “mermercilik çalışmalarını denetleyen kamu kurumlarının başındaki kişilerin bu derneğe danışman olmaları hukuki ve ahlaki değildir” açıklamasında bulunarak Vali Yılmaz’ı göreve çağırdı.

Türkiye’de mermer ve taş sektörünün en yoğun olduğu illerin başında gelen Burdur ve çevresinde yaklaşık 300 civarında mermer ocağı faaliyet yürütüyor. Hal böyle olunca da büyük bir bölümü sektöre tahsis edilmiş olan Burdur’un dağları delik deşik edilmiş durumda. Kamuoyunda tepkilere neden olan vahşi madencilik uygulamaları sektör temsilcileri ve devletin gözünde ise önemli bir ihracat kalemi olarak görülüyor.

BURDOĞTAŞ BAŞKANI İSTİŞARE KURULUNU AÇIKLADI, ORTALIK KARIŞTI
Sektör temsilcilerinin oluşturduğu Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği (BURDOĞTAŞ) Başkanı Nasuh Ekinci, derneğin Aralık ayı sonunda düzenlenen genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, yeniden yapılandırılan derneğin istişare kurulunun, Naci İlci, Ercan Akın, Yusuf Keyik, Baki Varol, Mustafa Saatçi, Mustafa Şenel, Adnan Yılmaztürk, Ahmet Şahan, İbrahim Şimşek, Ali Gür, Nasuh Ekinci ve Orhan Çiçek’ten oluştuğu bilgisini verdi.

Ancak BURDOĞTAŞ başkanının bu açıklaması Burdur’u karıştırdı. Çünkü dernek başkanının istişare kurulunda yer aldığını söylediği isimler, mermercilik sektörünü denetleyen kamu kurumlarının ildeki yöneticilerinden oluşuyordu.

SEKTÖRÜ DENETLEYEN KAMU GÖREVLİLERİ DERNEĞİN DANIŞMANI
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Burdur Tüketicileri Koruma Derneği (BURTÜKODER) Başkanı Kemal Arslan, BURDOĞTAŞ başkanının açıkladığı istişare kurulu üyelerinden Andan Yılmaztürk’ün Orman Su İşleri 6. Bölge Müdürü, Mustafa Saatçi’nin Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü, İbrahim Şimşek’in Özel İdare Genel Sekreteri, Ahmet Şahan’ın Burdur Orman İşletme Müdürü, Mustafa Şenel’in ise Çevre Şehircilik Müdürü İl Müdürü olduğunu belirterek, “üyelerinin faaliyeti olan madencilik-mermercilik çalışmalarını denetleyen kamu kurumlarının başındaki kişilerin bu derneğe danışman olmaları hukuki ve ahlaki değildir” açıklamasında bulundu.

VALİLİĞİN SESSİZ KALMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ
Derneklerin tüzüklerinde hüküm bulunması halinde, bünyelerinde Türkçe anlamıyla Danışma Kurulu gibi organlar oluşturabilmelerinde bir engel bulunmadığını dile getiren Arslan, derneğin bu açıklamasının ardından, Burdur Valiliği’nin gereğini yapması gerekirken bugüne kadar hiçbir ses çıkarılmamasının düşündürücü olduğunu kaydetti.

‘DEVLETE OLAN GÜVEN DAHA FAZLA YIPRATILMAMALI’
2007 yılından beri kapalı olan Burdur Gölü havzasının, 2013 yılında mermercilik faaliyetlerine açılması yolunda oy kullanan Burdur Yerel Sulak Alan Komisyonu üyelerinin bir kısmının da bu derneğin istişare kurulunda yer aldığını görmenin olayı daha da vahim kıldığına işaret eden Arslan, öncelikle adı geçen kamu görevlilerinin söz konusu istişare kurulu görevlerinden uzaklaştırılmalarını talep ederek, “Bu kurul üyelerinin de içinde yer alıp, Burdur Gölü havzasının mermercilik faaliyetlerine açılması kararını alan Burdur Yerel Sulak Alan Komisyonu kararının iptal edilerek; son günlerde ortaya saçılan rüşvet ve yolsuzluk olaylarıyla duyarlılığı artan kamuoyunda, devlete olan güven duygusunun daha fazla yıpratılmamasını istiyor ve Burdur Valisi Nurettin Yılmaz’ı göreve davet ediyoruz” diye konuştu.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRÜ ŞENEL: ‘AMACIMIZ SEKTÖRE REHBERLİK YAPMAKTI’
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz adı geçen bürokratlardan Burdur Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Şenel, kentte mermercilik sektörüne ait iki dernek olduğunu ve bu derneklerle sık sık iletişim içinde olduklarını belirterek, “BURDOĞTAŞ derneğinin yöneticileri bize bu konularda zaman zaman istişarede bulunmak istediklerini ilettiler. Bizim de sektörün sorunlarına yönelik rehberlik yapmak gibi bir düşüncemiz vardı. Çünkü ÇED süreciyle ve rehabilitasyonla ilgili sektörün eksiklikleri vardı. Sonuçta resmi kurumların görevi sektörü denetlemek ama bir yandan da çözümler üretmek, rehberlik yapmak gerekiyor. Bu sektörün deneyim yönünden eksiklikleri var. Çevreye duyarlı, kamu vicdanında kabul edilebilir bir çalışma ortamı yaratılması için bu gerekli. Burdur’da bu yönde adımlar attık ve rehabitasyon çalışmalarının yanı sıra mermer atıklarından inşaat malzemesi üretilmesi için girişimlerde bulunduk” dedi.

‘KESİNLİKLE DERNEĞE RESMİ BİR ÜYELİĞİMİZ YOK’
BURDOĞTAŞ derneğinin istişare kurulunda resmi olarak görev almalarının mümkün olmadığını ancak derneğin yöneticileriyle aralarında bu yönde bir konuşmanın geçtiğini dile getiren Şenel, “olayın kamuoyuna bu şekilde yansıtılması rahatsızlık yaratmış olabilir. Bu yöndeki eleştiriler de son derece haklıdır. Ancak söz konusu derneğe resmi bir üyeliğimiz kesinlikle söz konusu değildir” görüşünü savundu.

BURTÜKODER BAŞKANI KEMAL ARSLAN (Fot. Burdur Gazetesi)

Burdur Kocapınar köyünde taş ocağı eylemi

Kocapınar köyünde açılan taş ocakları köylüleri susuz bırakmıştı

Burdur’da Karaçal-Bozçay havzası taş ocaklarından biri

Burdur’un Karamanlı ilçesi taş ocaklarının en çok tahrip ettiği yerleşimlerden biri

1559350cookie-checkDevletin bürokratları şirketlere danışman oldu!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.