Devletten satılık imarlı sit alanı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Kalkan beldesinde doğal sit alanı niteliğinde olan deniz kıyısındaki 14 parsel arazi Milli Emlak tarafından satılacak. İmar planında tercihli kullanım ve günübirlik alan olarak ayrılan arazilerin yapılaşmasıyla Kalkan’daki son doğal alan da betonlaşmış olacak…

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı dünyaca ünlü turizm beldesi Kalkan’da bulunan 3. Derece sit alanındaki Hazineye ait araziler satışa çıkarıldı. Kaş Milli Emlak Şefliğinden yapılan duyuruda, Kalkan Ortaalan Mevkiinde yer alan deniz kıyısına yakın toplam 14 parselin satışa çıkarıldığı açıklandı. Yaklaşık 15 bin metrekareyi bulan arazilerin her biri 3 ila 4 milyon TL arasında değişen fiyatlarla satışa çıkarılacak. 1992 yılında 1. Derece doğal sit olarak koruma altına alınan bölge, 16 Eylül 2004 tarihinde 3. Derece doğal sit olarak tescil edildi. Satışa çıkarılan parsellerden kıyıda yer alan dört tanesi ‘Günübirlik Kullanım Alanı’, deniz manzaralı olan 9 parsel ise ‘Tercihli Kullanım Alanı’ olarak ayrılmış durumda. Aynı bölgedeki 7 parsel arazi de Aralık 2020’de satışa çıkarılmıştı. Yıllardır betonlaşmadan korunabilen bölgedeki arazilerin de yapılaşması durumunda betonlaşmanın tehdidi altındaki Kalkan’ın özgün kentsel ve doğal dokusu yok olacak.

Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kaş Milli Emlak Şefliğinden yapılan duyuruda, Kalkan’da bulunan hazineye ait 14 taşınmazın satışa çıkarıldığı açıklandı. Kaş Belediyesi Toplantı Salonu’nda 27, 28 ve 29 Nisan tarihlerinde satışa sunulması planlanan ‘arsa’ niteliğindeki araziler, 1000 ila 1300 metrekare arasında değişiyor. Toplam büyüklüğü 15 bin 656 metrekareyi bulan deniz manzaralı arazilerin ilan edilen satış bedelleri 50 milyon TL. Açık artırmaya katılımın olması durumunda bu bedelin yükselebileceği tahmin ediliyor.

DÖRT AY ÖNCE SATILAN PARSELLERİN BİTİŞİĞİNDE

Kaş Milli Emlak Şefliği, 15 Aralık 2020 tarihinde de Kalkan’daki aynı bölgeden 7 adet parseli daha benzer şekilde satışa çıkarmıştı. Nisan sonunda satışa çıkarılan yeni parsellerin, daha önce satılanlara bitişik olması dikkat çekiyor.

KALKAN’IN YAPILAŞMADAN KORUNABİLEN SON DOĞAL ALANI

Kalkan’da satışa çıkarılan araziler 1992 yılında doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştı. 2004 yılında ise bölgenin korunan alan niteliği 3. Derece doğal sit alanına düşürüldü. Yaklaşık 12 hektarlık Bir kısmı zeytinlik vasfında olan koruna alan niteliğindeki bölge, Kalkan kentsel sit alanının güneybatısı ile Kalamar Koyu arasında yer alıyor. Bugüne kadar yapılaşmadan büyük ölçüde korunabilen araziler, gidere betonlaşan Kalkan’da yeni arazi arayışında olan kesimin iştahını kabartıyordu.

İMAR DÜZENLEMELERİ YAPILDI, İNŞAATA HAZIR HALE GETİRİLDİ

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz yerel kaynaklar satışa çıkarılan parsellerin bir kısmının kıyı kenar çizgisi içinde kaldığını belirterek, “Burası 18 uygulaması da yapılmış bir bölge. Şu anda araziyi satın alanlar istediği zaman inşaata başlayabilecek duruma getirilmiş bir alan. Sit alanıyla ilgili ilke kararları uyarınca yüzde 12,5 taban alanı olan, 2 katlı binalar yapılabilir. Kıyı kenar çizgisinin ilk 50 metresinde yasa gereği yapılaşmaya izin verilmiyor. Ancak ikinci 50 metrede ise günübirlik tesisler yapılabiliyor. Bu bölgedeki kıyıda özel bir plaj işletmesi yapılmak istendiği iddia ediliyor” görüşünü dile getirdi.

TURİSTİK TESİS, VİLLA VE DÜKKÂN YAPILABİLİR

Satışa çıkarılan ve bir kısmı daha önce satılan söz konusu Hazine arazilerinin imar durumuna göre yapılaşma koşulları ise şöyle sıralanabilir:

Tercihli Kullanım Alanları: Turizm ve konut yapılaşmaları ile bunların tamamlayıcısı olan ticari faaliyetler ile sosyal ve teknik alt yapının bir arada yapılmasının olanaklı kılındığı kullanım alanları.

GÜNÜBİRLİK ALANLARDA YEME İÇME VE EĞLENCE TESİSİ YAPILABİLİR

Günübirlik Tesis Alanları: Turizm potansiyeli bulunan alanlarda kamping ve konaklama ünitelerini içermeyen, duş, gölgelik, soyunma kabini, WC gibi altyapı tesislerinin yanı sıra yeme içme, eğlence ve spor tesisleri ile yerel özellik taşıyan el sanatları ürünlerinin sergi ve satış ünitelerini içeren yapı ve tesislerin yer alabileceği alanlar.

İLKE KARARINA GÖRE SİT ALANINDA YAPILAŞMA İZNİ VERİLİYOR

728 Nolu İlke Kararına göre 3. Derece doğal sit alanı: “Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yolunda, yörenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına da açılabilecek alanlar.”

MİLLİ EMLAK KAMPANYALI SATIŞ YAPIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, hazineye ait taşınmazların satışına yönelik hazırladığı afişlerde, “fırsatları kaçırmayın” çağrısında bulunuyor. Hazine arazilerinin satışında iki yıla yayılan taksit olanağı sunulurken, satış işleminde KDV ücreti ve tapu harcı alınmıyor, ayrıca satılan taşınmazlar 5 yıl da emlak vergisinden muaf tutuluyor.

2510220cookie-checkDevletten satılık imarlı sit alanı!
Önceki haberSırça köşk kırılıyor
Sonraki haberSIPRI: Türkiye’nin askeri harcamaları 17,7 milyar dolara geriledi
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.