‘Diana öldürüldü ama MI6 tarafından değil’

Prenses Diana ve Dodi El Fayed’in 1997 yılında Paris’te ölümüne neden olan kazayla ilgili jüri kararı, bugün İngiltere gazetelerinin önemli bir kısmında manşetten verildi. 


Haberi, ‘Diana jürisi olağan şüphelileri suçladı’ başlığıyla veren Times gazetesi, jüri kararına atfen, “Prenses yasadışı bir şekilde öldürüldü, ancak, MI6 ajanları tarafından değil” diye yazdı.


Jüri kararını aktaran gazete “Galler Prensesi Diana, kendilerini taşıyan şoför Henry Paul ve izleyen paparazzilerin ihmalkâr hareketleri yüzünden öldü” diyerek şu yorumu yaptı:


“Ancak, bir tek adamın, yani Dodi El Fayed’in babası Muhammed El Fayed’in, saplantılı komplo teorilerini çürütmek, jürinin 90 gününe, 270 şahidin dinlenmesine ve 10 milyon sterline, yani yaklaşık 20 milyon dolara mal oldu.


Bu sürecin son günü olan dün, jüri, kaza sonucu ölüm ihtimalini de eleyerek, prensesin ve Dodi’nin, sarhoş şoförleri ve paparazzileri tarafından yasadışı bir şekilde öldürüldüğüne hükmetti.


Aynı habere yer veren Guardian gazetesi de jüri kararından bir ayrıntının yanı sıra, Prenses Diana ve Dodi El Fayed’in öldürüldüğünü iddia eden Muhammed El Fayed’in iddialarına yer verdi:


“Sorgu Yargıcı Scott Baker’a jürinin kararını açıklayan sözcü, hazırladıkları metinde, çifti taşıyan Mercedes marka aracın kullanılma biçimine, yapılan sürate, şoförün alkollü olduğuna ve takip eden araçlara dikkat çekiyor.


Jüri üyelerinin üzerinde uzlaştıkları metinde ayrıca, ‘Ölüme, ölen kişilerin emniyet kemeri takmamış olmaları, Mercedes’in Alma Tüneli’nde başka bir şey yerine sütunlara çarpmış olması da katkıda bulunmuştur’ deniyor.”


EL FAYED KANITLADI


The Guardian’a göre, jürinin kararı, yıllardır, çiftin, İngiltere müesses nizamı ve özellikle de Edinburg Dükü tarafından düzenlenen bir komplo sonucu öldürüldüğünü iddia eden Dodi’nin babası Muhammed El Fayed’e bir darbe oldu.


Jüri kararına tepkisini, sözcüsü aracılığıyla açıklayan Muhammed El Fayed’in mahkeme binasını terk ederken gazetecilere “En önemli şey bunun bir cinayet olması” şeklinde mırıldandığı duyuldu.


The Guardian gazetesi ayrıca, El Fayed’in sözcüsünün, jüri kararında kazaya, ‘çifti takip eden araçların da neden olduğu’ ifadesinin yer almasını bir işaret sayarak, “Bu araçların kimlere ait olduğu ve Paris’te ne yaptıkları hala bir sır” dediğini aktardı.


“KOMPLO TEORİLERİ SONA ERMELİ”


Aynı haberi manşetten veren bir başka gazete The Daily Telegraph ise, Prenses Diana’nın oğulları Prens William ve Prens Harry’nin, annelerinin ölümü üzerinde 10 yıldır süren spekülasyonların sona ermesini umduklarını şöyle aktardı:


“Prenslere yakın kaynakların belirttiğine göre William ve Harry, 1997 yılında meydana gelen kazaya ilişkin komplo teorilerinin sona ereceği konusunda iyimserler.


Gazetemize konuşan kaynak, ‘Onlar geçen tüm bu zamandan sonra sadece bunun sona ermesini istiyorlar’ dedi.


Jürinin bu kararı vermiş olması, iki yoğun soruşturmanın ardından, suçun yine Prensesin ölümden birkaç dakika sonra suçlanan kişilerin üzerinde kaldığı anlamına geliyor.”

811490cookie-check‘Diana öldürüldü ama MI6 tarafından değil’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.