Dikkat yorgan küçülüyor…

“Yoksulluk nedir?” sorumu, “Temel ihtiyaç maddelerini karşılayamamak ya da karşılarken zorlanmak herhalde” diye yanıtladı… “Peki” dedim “Temel ihtiyaç maddeleri nedir?” Düşünmeden “Yeme. içme, barınma. internet, kitap, eğitim, sağlık” dedi; durdu ve devam etti, “tatil, seyahat, hobiler, otomobil…” “Sen memleket ziyaretini de ekle” dedim… “Herhalde” diye yanıtladı, “Günümüzde temel ihtiyaçlar değişti ne de olsa…”

“Yoksulluk” ve “yoksullaşma” ayrı ama kardeş kavramlar… Kapitalizmin bütün krizlerinde sınıflar giderek kum saati şekline benzer… Orta sınıf incelirken en alttaki yoksul ve en üstteki varsıl sınıflar genişler…

Dostum devam etti:

“Eskiden haftada yarım kg kıyma, çocuklar seviyor diye de mutlaka kuru yemiş alırdık. Arabayla oraya buraya düşünmeden giderdik. Kıymayı ayda bir alır olduk. Kuru yemişten vazgeçtik. Arabanın benzinini düşünür hale geldik… Hani enerjiden, süpermarket ürünlerine üst üste gelen zamları biliyorduk ama ilk kez hayat pahalılığını etimizde kemiğimizde hissetmeye başladık. Yahu dedim mutfak bütçesi giderek küçüldüğüne göre bunun adı ‘yoksullaşma!’ Biz farkında olmasak da yoksullaşıyoruz…” Dostumun yorumu etkileyiciydi. Biz gerçekten yoksullaşıyoruz…

Ekonomi derslerinde gördüğümüzce eski tüketim alışkanlıklarımızdan öyle kolay kolay vazgeçemiyoruz. O zaman yorgan küçüldükçe ayaklar dışarıda kalıyor. Biraz daha küçülürse gerisini siz düşünün… Zaten tüketimi azaltmanın da bir sınırı var. Ayakları küçültemeyeceğize göre “N’oluyor yahu! Bu yorganı kim küçültüyor diye” sormak, sorgulamak gerekiyor…

İngiltere’de enflasyon 40 yılın zirvesi yüzde 9.4 dolayında ama yıl sonunda yüzde 13’ü bulacağı, bir ailenin ortalama enerji harcamasının da katlanarak 5 bin sterline dayanacağı öngörülüyor. Türkiye de ise ipin ucu kaçmış gibi… Devlet kuruluşu TÜİK ile bağımsız kurumların rakamları arasında uçurum var. Memleketin yıl sonunu net değerlendirmek olası değil…

* * *

Nasrettin Hoca’nın “yorgan” hikayesini bilirsiniz. Bir kış günü Hoca sokaktaki kavgayı yatıştırmak için yorgana sarılıp dışarı çıkar. Kavga edenler arbede sırasında Hoca’nın yorganını çalıp kaçarlar. Eve yorgansız dönen Hoca, “Kavgayı çabuk bitirdin” diyen eşine “Yorgan gitti, kavga bitti” der…

Bizim de her geçen gün küçülen yorganın kavgasını vermezsek Hoca gibi yorgansız kalacağımız aşikâr. Tarihimizde yorgan kavgası veren ya da vermeyip seyredenlere sözü olanlara sözü bırakmak istiyorum. İyi haftalar dostlar…

Şair Eşref: Bir soğan soyulurken yaşarıyor da gözler / Vatandaş soyulurken aldırmıyor öküzler! / Hayadan eser yoktur nafile bütün sözler / Beyhude inat etme hemen salla başını / Dilini tut, uslu dur / zıkkımlan maaşını.

Osmanlı döneminde söylenmiş, anonim bir deyiş: Şalvarı şaltak Osmanlı / eğeri kaltak Osmanlı / ekende yok biçende yok / yiyende ortak osmanlı…”

Aşık Serdarî: Nesini söyleyim canım efendim / Gayrı düzen tutmaz telimiz bizim / Arzuhal eylesem deftere sığmaz / Omuzdan kesilmiş kolumuz bizim

Benim bu gidişe aklım ermiyor / Fukara halinden kimse bilmiyor / Devletin sikkesi selam vermiyor / Kefensiz kalacak ölümüz bizim

Zenginin sözüne beli diyorlar / Fukara söylese deli diyorlar / Zemane şeyhine velî diyorlar / Gittikçe çoğalır delimiz bizim

Zenginin yediği baklava börek / Kahvaltıya eder keteli çörek / Fukaraya sordum size ne gerek / Düğülcek çorbası balımız bizim

Serdarî halimiz böyle n’olacak / Kısa çöp uzundan hakkın alacak / Mamurlar yıkılıp viran olacak / Akıbet alınır öcümüz bizim

2629790cookie-checkDikkat yorgan küçülüyor…
Önceki haberBilgi de cehalet de hiç bir zaman bu kadar aynı anda yayılmadı… 
Sonraki haberTarihin dehlizlerinde…
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.