Dil öğrenmenin ipuçları ve hileleri…

İngilizce  konuşmayı öğrendiniz, değil mi? Yeni bir dil öğrenmek tam olarak başarılı olabilir, ve daha fazla eğlenceli olabilir !


Öğrenme işleminizde  işte iki anahtar nokta:


A-SABIR


İngilizceyi bir veya iki haftada öğrenmediniz. Belirli bir zaman miktarında  da bir dili akıcı  konuşmayı öğrenmeyeceksiniz. Kendi kendinize sabırlı olun ve öğrenme işleminden zevk alın.


B-YOĞUNLUK


Her gün onunla  karşı karşıya gelerek İngilizce konuşmayı öğrendiniz. Yeni dilinizde aynısını yapmanız gerekir.


Kitapların bir kombinasyonuna, teyplere, ana dili olarak konuşanlara veya bir öğrenme arkadaşına bile tutarlı bir şekilde açık kalarak sağlam ve tam ilerleme yapabilirsiniz. Günlük bir temelde  dilinizin kaslarını çalıştırmak, kesin olarak, kıskanç arkadaşlar  yapabilecek akıcı bir dil yeteneği meraklısıyla sonuçlanacaktır.


Sorumluluğu üzerime aldım. Yani, eğer vazgeçmezseniz, yeni dilinizde her gün , ne kadar az olduğu önemli değil, BİR ŞEY  yapmak için onu bir hedef yapın.



Şimdi, denemek için birkaç  strateji:


Hepsi, herkes için uygun değil, veya  herkesin gündemine uymaz. Dolayısıyla açık fikirli olun ve hepsini deneyin, ondan sonra öğrenme tarzınıza ve çevre koşullarına en iyi uyanlarına  yapışın.


1.KELİME LİSTELERİ


Yabancı dil kelime deponuzu arttırmak için  en genel yöntemerden biri, kelime listeleridir. Çoğu kimse, sayfanın solunda yukarıdan aşağıya bir listede öğrenilecek yeni kelimeleri,  ve tercümelerini  sayfanın sağ kenarında  listeleyecektir. Ondan sonra var olan zamana göre, bu basit yöntem şu şekilde izlenir:


a-Sol sütundaki her kelimeyi üç kere yüksek sesle söyeyin, ve ondan sonra sağdaki tercümelerine bakın. “Sırasıyla”  kelimeleri öğrenmekten kaçınmak için  uygulama yaparken listede  atlamalar yapın.


b-Sol sütunu kapatın, sadece tercüme edilmiş kelimelere bakarak, ve yeni dil eşdeğerlerini sesli söyleyerek hatırlamaya çalışın.


2.HAZIR CÜMLE KİTABI


Yeni dilinizde  iyi bir hazır cümle kitabı bulmak, bazı yerlerde hızlı olmaya  alıştığınızı hissetmeye başlamanıza yardım edecektir. Yeni dilinizde olduğunuzdan daha fazla olarak gerçekten daha akıcı olduğunuz yerde bir konum içinde kısa sürede olacaksınız. En azından size küçük bir işlevsellik  de verecektir. Aynı zamanda hazır kelime kitapları genellikle küçük ve taşınabiir olduğundan yeteri kadar zamanınız olmadığında onlar yardımcı olurlar.


3.HERHANGİ  BİR  ZAMANDA ÇALIŞMAK


Öyleyse, yeni bir dil öğrenmek istiyorsunuz, fakat çalışmak için zaman olmadığını mı söylüyorsunuz?  Problem değil !   Nereye  giderseniz gidin, yanınızda iyi bir cüme kitabı taşıyarak, öğrenme zamanınız, kendi kendine ihtiyatlı davranacaktır.


Aksi halde  günlük koşuşturmada  kaybolacak olan  küçük zaman gediklerini kullanmak için  uyanık olun:


a-Bir doktor görüşmesi için beklerken


b-Trafikte otururken


c-Halk taşımacılığında seyahat ederken


d-Bankada, postahanede veya bakkal dükkanlarında sırada beklerken


e-Telefonda bekletme yapıldığı  zaman


f-Yavaş web sitesinin yüklenmesini beklerken


4.TEYP KASETLERİ


Zaman kısa olduğunda başka bir öğrenme aracı  teyp kasetleridir. Öğrenmek için genellikle daha pasif bir  yöntem olmalarına rağmen, hala yeni dilinize açılım sağlar.



Yukarıdaki listeye ek olarak, araba kullanırken, spor salonlarında alıştırma yaparken, ev işi yaparken  veya köpeği gezdirirken kasetleri dinleyebilirsiniz.


Herkesin,  yeni bir dil öğrenmeye , yeteri kadar zamanı vardır.


Daha  önemli olan, öyle yapmak için KUVVETLİ İSTEK olmasıdır.


5.ÇEKİNMEDEN AÇIKÇA SÖYLEYİN !


Katılım, yeni dili edinmek için en iyi yöntemlerden biridir. Yukarıda bahsedildiği gibi, bilinmeyen  yeni kelimeleri öğrenirken, mümkün olan her zamanda onları yüksek sesle söylemek önemlidir. Üç kere bile daha iyidir. Fakat, kelimeleri doğru bir şekilde telaffuz ettiğinizi nasıl bilebilirsiniz?   Ya anadili olarak bir konuşanı veya ses içeren bir dil öğrenme programını bulmaya ihtiyacınız olacaktır.


6.İNTERNETİ KULLANIN


İnternet, dil öğrenicileri için bedava bilgi sağlayan bir servettir.


a-Yeni dilinizin uygulamasını yapmak için e-posta çok iyi bir yoldur. İyice öğrenmeye çabaladığınız dili ana dili olarak konuşan bir arkadaşınız var mı? SADECE yeni  dilde samimi bir şekilde niçin e-posta değişimi yapmıyorsunuz? Ondan, gramerinizi düzeltmesini rica edin. E-posta’ ya  katılma, kelime dağarcığınızı, gramerinizi geliştirecek, ve her gün konuşulduğu için dile güveneceksiniz.


b-Bilhassa yeni dilinizi öğrenenler için e-posta grupları, örneğin Yahoo’da bulunan gruplar, yeni dilinizi uygulamanız ve kendi kendinize geliştirmeniz için başka bir yoldur.


Aynı zamanda başka öğrenicilerle birlik yapmanız için büyük bir yoldur.



c-Web siteleri, bugünlerde tasavvur edilebilir her dilde bol olmaktadır. Bir çoğu temel öğrenme dersleri yanında telaffuzu düzeltmek için bir çok ses klipleri  sağlar.  Belki de o yabancı dildeki e-postaları oluştururken çok kullanışlı olacak çevrimiçi (online) iyi bir sözlük bulacaksınız. Bazı web sitelerinde bulunabilen ve pahalı olmayan çevrimiçi öğrenme kursları da vardır.


7.GRAMER, HER ŞEY DEĞİLDİR


Gramerin tüm kurallarını öğrenmeyi aşırı bir şekilde arap saçına çevirmeye  başlamayın. Çocuklar, bir gramer kitabı açmadan çok önce birçok gramer kuralını öğrenir ve nispeten  akıcı konuşmacılar olurlar.


Gramerin, sizi tutması için değil, size yardımcı olması için orada olduğunu hatırlayın. Eğer bazı dilbilgisi kuralları size anlamlı gelmezse, onun hakkında endişelenmeyin.  Ana dil olarak konuşanların konuşma ve yazma yöntemlerini taklit edin.


Mantıksal olarak onları anlamadan önce sezgi ile birçok kuralı öğrenmeyi  bitirebilirsiniz. Maksat, ilerlemeyi korumaktır.


8. BEYNİN AŞIRI YÜKLENMESİ


Beynin aşırı yüklenmesi, verilen herhangi bir anda, doyma noktanıza vardığı zamandır. Öğrenmeyi  devam ettirmeğe teşebbüs etmek için kendi kendinizi zorlamayın. Bir ara verin ve zihninizi temizleyin.  En azından 10 dakika için dil öğrenmeyle ilgili hiçbir şey yapmadığınız tamamen farklı bir şey  yapın veya öğrenme oturumunuzu tekrar planlayın.


*  İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim UYGUN  ( Web sitesi: http://www.pekiyi.150m.com     E-posta:   [email protected] ) tarafından – İngilizce’den Romanca’ya  çeviri yapan yazar THI’nın yazısı – İngilizce’den  çevrilmiştir.

687550cookie-checkDil öğrenmenin ipuçları ve hileleri…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.