Direnişçilerle masaya oturacaklar…

Irak’ın geleceği ve buradaki koalisyon askerlerinin varlığına ilişkin haberler de İngiliz basınında bu sabah geniş şekilde işlenen konular arasında yeraldı.

The Times gazetesi, Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin şiddeti sona erdirmek amacıyla ilk kez isyancılarla görüşme masasına oturacağını aktardı.

El Maliki, ülkedeki mezhep çatışmalarına dur demek için ülkedeki isyancı grupların temsilcileriyle bir araya gelmeye karar verdi. Ulusal Diyalog ve Uzlaşma Bakanı Ekrem el Hakim’in Times’a verdiği bilgiye göre, bir günlük zirve Şam ya da Amman’da düzenlenecek.

Barış girişimi, Birleşmiş Milletler’in, dün Eylül ve Ekim aylarında ölenlerin sayısının 7 bini aştığını açıklaması ardından geldi. Ekim, Irak’ta 2003 yılında bu yana yaşanan en kanlı ay oldu.

İNGİLTERE’NİN ÇEKİLME TAKVİMİ

Haberde ayrıca zirveye El Kaide gibi dış kökenli örgütlerin katılmayacağı belirtiliyor.

Irak’taki koalisyon askerlerinin ne zaman çekileceği yolunda tartışmalar sürerken, İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett cekilme tarihini “gelecek bahar” olarak açıkladı.

Beckett, Basra’nın Irak güvenlik güçlerine teslim edilmesi ardından, buradaki askerlerin yarısının gelecek yıl ortasında evlerine dönebileceklerini söyledi.

Times’ın edindiği bilgiye göre, İngiltere, asker sayısını 7 bin 200’den 3 bine düşürmeyi hedefliyor.

Plana göre, Basra’da konuşlanmış bulunan İngiliz askerleri, kent dışındaki Şayba üssüne ve havaalanına nakledilecek, ardından altı ile dokuz ay içinde aşamalı olarak İngiltere’ye gönderilecek.

Irak’ta 2003 yılının Mart ayından bu yana farklı farklı dönemlerde 105 bin İngiliz askeri görev yaptı. Bu süre zarfında ölen asker sayısı ise 125.

 

 

1141270cookie-checkDirenişçilerle masaya oturacaklar…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.