Dışişleri, 9 fahri konsolosun görevine son verdi

Dışişleri Bakanlığı, görev süresi 2025’te dolacak olan 9 ülkenin Türkiye’deki fahri konsolosunu hiçbir gerekçe göstermeden görevden aldı.

Dışişleri Bakanlığı aralarında İngiltere, İsveç ve Belçika’nın da bulunduğu 9 ülkenin Türkiye’deki fahri konsolosunun görevlerine ani bir kararla son verdi. 2025 yılına kadar görev süresi bulunan fahri konsolosların görevden alınmasının gerekçesi açıklanmadı.

DW’den Alican Uludağ’ın haberine göre Dışişleri Bakanlığı 9 ülkenin Türkiye’deki fahri konsolosunun görevlerine ani bir kararla son verdi. Bakanlık, konsolosların kimlik kartlarını da geçersiz kıldı.

Yazıya göre, görevine son verilen isimler şöyle: İsveç’in Antalya Fahri Konsolosu Nil Sağır, İngiltere’nin Bodrum Fahri Konsolosu Neşe Çoşkunsu, Belçika’nın İzmir Fahri Konsolosu Nezih Öztüre, Avusturya’nın İzmir Fahri Konsolosu Mustafa Ülkü Caner, Romanya’nın İskenderun Fahri Konsolosu Faruk Rende, Etiyopya’nın Konya Fahri Konsolosu Servet Mehmet Hekimoğlu, Dominika Milletler Topluluğu’nun İstanbul Fahri Konsolosu Emir Uyar, Belize’nin İstanbul Fahri Konsolosu Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Litvanya’nın Nevşehir Fahri Konsolosu Yakup Dinler.

İsveç’in İstanbul Başkonsolosluğu, Antalya’daki İsveç Fahri Konsolosu Nil Sağır’ın görevinden alınması üzerine vatandaşlarına yönelik bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Görev süresini 2025’e uzattığımız mevcut fahri konsolos Nil Sağır’ın görev süresinin sona ermesini Türk makamlarının talep etmesinden kaynaklanmaktadır” denildi.

İsveç tarafından bu göreve 2008’de atanan ve 2025 yılına kadar süresi olan Antalya İsveç Fahri Konsolosu Nil Sağır görevinin sona erdirilmesi üzerine bir veda mektubu yayımladı. İsveç tarafından ‘Kutup Yıldızı Nişanı’ da verilen Sağır, “Siyasi ve politik bu ortamda ne yazık ki olumlu bir sonuç çıkmamıştır” ifadelerini kullandı.

FAHRİ KONSOLOS NEDİR?
Bir ülkenin resmi temsilciliğinin bulunmadığı bir şehirde o ülkeye ilişkin konsolosluk işlemlerinin yerine getirilmesi ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla fahri konsoloslar atanabiliyor. Fahri konsoloslar da vatandaşlarına yönelik konsolosluk hizmetleri verebiliyor, ülkeler arası ilişkilerin geliştirilmesine katkı sunabiliyor.

Türkiye’de büyükelçiliği bulunmayan bazı ülkeler sadece fahri konsolosluklar aracılığıyla temsil edilirken Türkiye’de büyükelçiliği bulunan bazı ülkeler ise resmi konsolosluklarının olmadığı ve ihtiyaç duyduğu illerde fahri konsoloslar atayabiliyor. Fahri konsoloslar, temsil edecekleri ülkenin hükümetleri (çoğunlukla Dışişleri Bakanlığı) tarafından atanıyor.

2562060cookie-checkDışişleri, 9 fahri konsolosun görevine son verdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.