Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ABD ziyaretini değerlediriyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretini değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı tüm mesajlarını net olarak verdi” dedi. ABD’ye, “YPG’ye karşı angajman kuralları uygularız” mesajı verdiklerini belirten Çavuşoğlu, “YPG’ye verilen silahlar bize karşı kullanılmayacak” sözü aldıklarını vurguladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu NTV canlı yayınında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretini değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’de son derece verimli ve dostane bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirtti.

“Son bir ay içinde Sayın Cumhurbaşkanımızın dünyanın en büyük 4 ülkesini ziyaret etti. Hindistan’da yaptığımız ziyaret bugüne kadarki en başarılı ziyaretti. Soçi’de gerçekleştirdiğimiz görüşme Rusya ile olan en verimli ziyaretti. Çin’le ikili düzeydeki temaslarımız, yaptığımız anlaşmara baktığımız zaman adeta yeni bir sayfa açtık. ABD’ye yaptığımız ziyarette çok önemliydi. İlk defa yüz yüze görüşüldü Sayın Trump’la. ABD ile ilişkilerimizi daha ileri götürecek bir platformun oluştuğunu söyleyebilirim. Görüş ayrılığı olan konularda bile belli prensip anlaşmalarına vardık. Sayın Cumhurbaşkanımız verilmesi gereken mesajları net bir şekilde verdiler. Arazideki tecrübelerimizle birlikte bazı konuların oluşturabileceği riskleri ve hangi adımları atmaları hangi adımlardan geri durmalarını söyledik. Tabi FETÖ’nün iadesi, savunma sanayiinde işbirliği gibi konuları da görüştük.”

“ABD’de koalisyonun içinde DEAŞ’a karşı. Burada DEAŞ’a karşı Rakka dahil işbirliği yapmak istediğini ABD söylüyor. Biz başından beri doğru gruplarla DAEŞ’e karşı müdadele etmemiz gerektiğini söylüyoruz. 2012’de Türkiye’nin tavsiyelerini dinlemediklerinden ötürü hata yaptıklarını, ikili görüşmelerde söylemişlerdi. Ben bunu da hatırlatarak ilerde yine üzüntü duyacaksınız dedik. İçinde YPG’nin olduğu bir yerde biz olamayız. Bu mesajı Sayın Cumhurbaşkanımız net şekilde verdi. YPG’ye kaşrı mücadele edeceğimizi, angajman kurallarımızı uygulayacağımızı Sayın Cumhurbaşkanımız çok net muhatabına ve heyetine aktardı. Bu konuda olumsuz bir şey söylemediler ve anlayışla karşıladılar. YPG dahil hiç bir unsurun Türkiye’ye karşı tehdit oluşturmasına müsaade etmeyeceklerini söylediler. Silahlar sadece Rakka ve güneyinde kullanılacak. Türkiye’ye karşı kullanılmasına müsaade edilmeyecek, ayrıca PKK ile mücadelede etkin olarak destek olunacak. YPG kendisine alan yaratmak için buralara gidiyor, DAEŞ için değil. O da terör örgütü o da. YPG’nin Rakka’ya girmesinin DAEŞ’ten kurtarmak değil, ilerde bağımsız devlet oluşturmak amacıyla bu operasyonlara girdiğini söyledik. Kendilerinin Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklediklerini böyle bir oluşuma izin vermeyeceklerini söylediler.”

“Trump yönetimi Obama yönetiminden farklı. Bizzat Obama’nın ve askeri yönetimin söz vermesine rağmen Münbiç’ten çekilmediklerini gördük. Yeni yönetimin daha samimi olduğunu görüyoruz. Bölgedeki kişiler arazideki kişiler eski yönetimle yanı kişiler. Bunların yeni yönetimi zehirlememesi gerekiyor. Bu kişiler risk oluşturabilir dikkat edilmesi lazım. McGurck PKK ve YPG’ye net şekilde destek veren bir kişidir. Bu kişinin değişmesinde fayda vardır. Yönetime bu şekilde iletmedik ama görevine devam eden kişilerin ilişkilerimizi etkileyeceğini söyledik isim vermeden.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun konuşmasından satırbaşları şöyle: 

“DAEŞ’e karşı işbirliği için bizim de şartlarımız var. İçinde YPG’lilerin olduğu bir yerde biz olmayız.”

“YPG’ye karşı angajman kurallarını uygularız.”

“YPG’yi vururuz ifademiz olumsuz karşılanmadı.”

“YPG’ye verilen silahlar bize karşı kullanılmayacak.”

“Yeni yönetim bir öncekinden daha samimi.”

“Arazidekilerin yeni yönetimi zehirlememesi gerekli.”

“Brett McGurck Obama yönetimi döneminde ABD’nin DAEŞ özel temsilcisi oldu. ABD’li temsilci McGurck’un değişmesinde fayda var. McGurk, PKK ve YPG’ye açıkça destek veriyor.”

“Rakka’ya teröristlerle girmenin risklerini anlattık. Operasyon sonrası Rakka’nın yönetimi Araplara bırakılacak. Burası yüzde 90 Sünni Araplardan oluşuyor. Rakka yerel güçlere bırakılacak teminatı verildi.”

“PKK’yı YPG’den ayrı görüyorlar. Bize göre YPG eşittir PKK.”

“Bu yönetim Gülen konusunda daha samimi. Yeni deliler titizlikle inceleniyor. Geçici tutuklama talebini değerlendiriyorlar.”

ALMANYA İLE İNCİRLİK GERİLİMİ 

Almanya ile İncirlik gerilimini değerlendiren Çavuşoğlu, “Biz şantaj yapmıyoruz. Bu şantaj ise sizin yaptıklarınız neydi? Artık Türkiye çifte standartlara boyun eğmez. İncirlik’ten çekilirlerse kendileri bilir. Talep gelirse NATO Zirvesi’nde görüşülebilir. Bu konuda henüz Merkel’den bir talep gelmedi.”

AB İLE İLİŞKİLER

Türkiye ile AB ilişkilerini de değerlendiren Çavuşoğlu: “Uzmanlar zirvenin hazırlıklarına başladı. Şu anda belirlenmiş bir tarih yok. Sorunların müsebibi Türkiye değil AB’dir.”

2089900cookie-checkDışişleri Bakanı Çavuşoğlu ABD ziyaretini değerlediriyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.