Diyarbakırlılar Newroz alanına aktı, halk “Biz buradayız” dedi

Diyarbakırlılar “Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” sloganıyla kentin dört bir tarafından Newroz Parkı’na aktı.

Diyarbakırlılar, Newroz için sabah saatlerinden itibaren alanı doldurmaya başladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından organize edilen Newroz, bu yıl “Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” şiarıyla gerçekleştiriliyor.

UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU

Kentin dört bir yanından Newroz’a akın eden halk, Yeniköy Mezarlığı, Evrim Alataş Caddesi ve Yeni Hal Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. 3 ayrı koldan Newroz Parkı’na ulaşan yüzlerce kişi, arama noktalarında uzun kuyruklar oluşturdu. Newroz kutlamasını 268 yerli ve yabancı basın izliyor.

Alanı dolduran halk saygı duruşu sırasında “Leyla Güven onurumuzdur”, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Zülküf Gezen ölümsüzdür” sloganları attı.

“BU ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜDÜR”

Saygı duruşu ardından Newroz Tertip Komitesi Başkanı Garip Kandemir, “Amed Newroz’dur” diyerek halkı selamladı. Kandemir, “Bu yürüyüş özgürlük yürüyüşüdür. Tarihi günlerden geçiyoruz. Bir yandan seçim diğer yandan Ortadoğu’da yaşanan siyasi krizler. Bir an önce bu tehlikeli durumdan çıkılmalıdır” dedi.

Kandemir, “Türkiye’de siyasi sorun var. Bu sorunun çözülmesi için İmralı Adası’nın kapıları açılmalıdır. Bu kapı özgürlük, kardeşlik kapısıdır. Kürt halkı son yüzyılda statüsüz bir şekilde yaşadı. Bu halk direnişi ile özgürlük noktasına geldi. Bu halk özgürlüğüne kavuşmalıdır. En çok Kürt halkı özgürlüğü hak ediyor. Bu ittifak ile sağlanır, o zaman hiç bir güç bunun önünde duramaz” diye konuştu.

HDP’nin tutuklu bulunan önceki belediye eş başkanları ve milletvekillerinin, cezaevlerinde açlık grevi eyleminde olanların isimleri okundu. Okunan isimler tek tek alkışlandı.

“NEWROZ TRENİ”NİN SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Batman-Diyarbakır arası sefer yapan ve halkın “Newroz treni” dediği yolcu treninin seferleri iptal edildi. Her yıl sabahın erken saatlerinde Siirt Kurtalan’dan kalkan, Batman ve Bismil üzeri Diyarbakır’a gelen yolcu trenine, bu yıl bir kez daha Newroz yasağı getirildi. “Newroz treni”ne ilk engel 2016 yılında getirildi ve akabinde bu her yıl devam etti. Halkın “Newroz treni” dediği yolcu trenine, yol güzergahı boyunca tüm duraklarda Diyarbakır Newrozu’na katılmak için binlerce yurttaş biniyordu.

VAN’DA RENK CÜMBÜŞÜ

Van’da da, Van Kalesi’nin eteklerinde bulanan Newroz alanına sabahın erken saatlerinden itibaren on binlerce kişi aktı. Kadınların kiras fistan, erkeklerin ise şal û şepik giyerek alana gelmesi renkli görüntüler oluşturdu. (Van/MA)

2282450cookie-checkDiyarbakırlılar Newroz alanına aktı, halk “Biz buradayız” dedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.