DJ Shantel, 20 Şubat’ta Londra’da…

Balkan ezgilerini elektronik müzikle birleştirerek yarattığı farklı tarzıyla Türkiye’de son bir yıldır ortalığı kasıp kavuran Alman DJ Shantel, 20 Şubat’ta Londra’nın altını üstüne getirmeye hazırlanıyor. Kazum’un katkılarıyla ünlü gece klubü Koko’da sahne alacak olan  ünlü DJ, orkestrası ile birlikte Ingiltere’deki dans müzik severlere Balkan havasıyla dolu unutulmaz bir gece yaşatacak.


Fatih Akın’ın Cannes ödüllü son filmi ‘Yaşamın Kıyısından’ın müziklerine imzasını atan, geçtiğimiz haftalarda ise Beyaz  Show’un konuğu olan ünlü DJ Shantel, gerçekte uluslarası dans müziği camiasının çok yakından tanıdığı bir isim. 2003 yılında Bucovina Club Vol 1 isimli ilk albümüyle Fransa’da Müzik Eleştirmenleri Ödülü’nü kazanan başarılı müzisyen, 2005’te ikinci albümü Bucovina Vol 2 ile BBC Radio 3 ve İngiliz müzik dergisi Songlines tarafından iki prestijli ödüle layık görüldü. Eylül ayında piyasaya çıkan son albümü Disko Partizani’nin aynı isimli çıkış parçasına İstanbul’da klip çeken ve  bir kez daha dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Alman müzisyenle Londra’da vereceği konser öncesi görüştük.


Son bir buçuk yıldır İstanbul’da gördüğü yakın ilgi için ‘Bu hayatımın en güzel deneyimlerinden biri’ diyen  DJ Shantel, Alman bir müzisyenin Türkiye’den sürekli davet almasının sık rastlanan bir olay olmadığını, bu yüzden hem şaşkın hemde çok mutlu olduğunu söylüyor.


Shantel’e göre son 3 yıldır sık sık gittiği  İstanbul, bir şehir olarak Londra, Paris, New York ve Berlin gibi metropollerle aynı kalite ve enerjiye sahip. Türkler’den aldığı içten sevginin  ise özellikle Almanlara örnek olması gerektiğini ifade eden Alman DJ, ‘ İnsanların bana sen bizden birisin demelerini görmek harika bir duygu benim için. Müthiş bir sürpriz. Bence Almanlar işte bu tavırdan çok şey öğrenebilirler’ diyor.


DJ Shantel yada asıl adıyla Stefan Hantel’in asıl kökleri uzun bir dönem Osmanlı hakimiyeti altındaki bulunan, bugünse Romanya ve Ukrayna arasında bölünmüş durumdaki Bukovina bölgesine dayanıyor. Müzisyenin Balkan müziğine ilgisi de işte bu köklerini keşfiyle başlıyor. Shantel’in büyükanne ve büyükbabası II. Dünya Savaşı sırasında faşizm nedeniyle Bucovina’yı terketmek zorunda kalmış ve Almanya’ya göç etmiş.Bugün kültürlerin birbirleri hakkında çok fazla şey bilmemesini ‘bir paradoks’ olarak değerlendiren başarılı müzisyen,  farklı kültürleri biraraya getirme vizyonunun ailesinden kendisine miras kaldığını belirtiyor.


Son albümü Disko Partizani’nin aynı isimli ilk klibini Istanbul’da çeken ve bu videoyla Youtube’da hatrı sayılır bir izleyici kitlesine ulaşan  Shantel’e göre, İstanbul Avrupa kıtasının tarihinde çok önemli bir yere sahip.‘Benim yaptığım müzik Avrupa kıtasından geliyor ve İstanbul gibi bir yer örneğin New York’a kıyasla  benim kendi kimliğimle daha çok bağa sahip.’ diyen ünlü DJ,  ‘her zaman güneydoğu Avrupa’dan bir müzik duyduğunuzda Osmanlı İmparatorluğu’nun etkisini hissedersiniz.Türkiye’de çektiğim video, bana bir Alman müzisyen olarak Almanya, Avusturya yada İsviçre’deki çocuklara İstanbul’un ne kadar mükemmel bir şehir olduğunu gösterme ve ‘sizde keşfetmelisiniz’ deme fırsatını verdi. Almanlar Türk kültürünü tanıyorlar ama yeterince değil, Türkiye kesinlikle Avrupa’nın bir parçası’ diyor.


DJ Shantel,  yaptığı başarılı film müzikleri ile de uluslarası müzik çevrelerinden övgüler alan bir isim. Ingiliz komedyen Sacha Baron Cohen’in hasılat rekorları kıran filmi ‘Borat’ ın soundtrack’inde bir parçasıyla yer alan müzisyen, ayrıca Fatih Akın’ın Cannes Film Festivali’nde ‘en iyi senaryo’ ödülü alan ‘Yaşamın Kıyısından’ın film müziklerine de imzasını atmış. Almanya doğumlu ünlü yönetmenle iki yıl önce  kendisinin çaldığı  bir partide tanıştıklarını dile getiren Shantel, birlikte çalışma öyküsünü ise şöyle anlatıyor:


‘Fatih benim İstanbul’da bir partime katılmıştı. O akşam birlikte sohbet ettik, eğlendik. Ertesi sabah beni sabah 7’de arayıp ‘benim yeni filmimin müziklerini yapmalısın’ dedi, bende ‘nasıl yani’ dedim,  şaşırmıştım. Altı hafta sonra Almanya’da beni tekrar arayıp bir toplantısına çağırdı, son filmi için benimle çalışmak istediğini yineledi çünkü  kültürün kendisini bozmadan geleneksel müziği yorumlayış tarzımı sevdiğini söyledi. Önce senaryoyu okudum ve müziklerini hemen bitirdim. Film daha çekilmemişti bile. Film müziklerini yaparken  özellikle Karadeniz yöresine has müziği ve elbette kemençeyi keşfettim, bunu elektronika ile biraraya getirip  ilginç bir kombinasyon yakalamaya çalıştım.’


DJ Shantel’in 20 Şubat’ta orkestrası ile birlikte Koko’da canlı vereceği muhteşem konser için daha fazla bilgiye www.kazum.co.uk adresinden ve ya 07966 452557   ( Sebastian) telefon numarasından ulaşabilirsiniz.


—-


 



 

809440cookie-checkDJ Shantel, 20 Şubat’ta Londra’da…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.