“Dönüş gizli görüşme sonucu”

The Economist dergisi, bu haftaki sayısında PKK’nın cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla Kandil ve Mahmur mülteci kamplarından 34 örgüt üyesinin Türkiye’ye gelmesini konu aldı…

The Economist, “Bu adım, Türkiye, ABD, örgüt üyelerinin üslendiği dağlık bölgenin kontrolünü elinde tutan Iraklı Kürtler ve büyük olasılıkla PKK arasında bir yıldır süren gizli görüşmelerin ardından geldi” yorumunu yaptı.

“Türkler ve Iraklı Kürtler, aralarındaki anlaşmazlığı bir kenara bırakıyorlar. Türkiye, bugünlerde Iraklı Kürtlerin petrol yataklarından petrol ihraç ediyor. Erbil’de ilk konsolosluğunu açmaya hazırlanıyor. Bunun karşılığında Iraklı Kürtler de PKK’yı sıkıştırıyorlar” diye yazar derginin değerlendirmesi şöyle:

“Hatta Iraklı Kürt uydu kanalı Kurd Sat, Türkçe haberlere bile yer vermeye başladı. PKK giderek daha fazla tecrit edilmiş hissediyor kendisini. Bu koşullar altında bir fırsat doğduğunu gören hapisteki PKK lideri Öcalan da daha fazla taraftarına geri dönme çağrısı yaptı.

Tüm bunlar, Erdoğan’ın Kürt açılımıyla ahenk içinde: Türkiyeli Kürtlerin daha fazla siyasi ve kültürel özgürlük talebini tatmin etme niyetinde önlemler bütünü.

Türklerin çoğu, hükümetin girişimini desteklese de, aynı zamanda çoğu muhalefetin PKK’ya ilişkin şüphelerini de paylaşıyor. Ama güvensizlik karşılıklı. Bazı Kürtler de isyancıları dağdan indirdikten sonra, Türkiye’nin eski baskıcı yollara geri dönebileceğinden endişe ediyor. Bu mümkün görünmüyor.

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, defalarca askeri yöntemlerin, Kürt sorununu tek başına çözemeyeceğini söyledi. Ağırlıklı olarak Kürtlerin yaşadığı Güneydoğu’da hizmet vermiş birisi olarak, bilerek konuşuyor olmalı.”

1497200cookie-check“Dönüş gizli görüşme sonucu”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.