Dönem Başkanı Fransa

Sarkozy, Lizbon Antlaşması'nın İrlanda'da referandumda reddinin, Fransa'nın dönem başkanlığına yönelik planlarını zorlaştırdığını kabul etti.

AB'nin işleyişinde refom öngören anlaşma, birlik üyesi 27 ülkenin tümünce onaylamadan yürürlüğe giremiyor.

Nicolas Sarkozy ise Fransa'nın dönem başkanlığında önceliğinin, tüm AB üyesi ülkelerin antlaşmayı onaylaması olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı daha sonra da neler yapılabileceğini göreceklerini belirtti.

Ancak Polonya Cumhurbaşkanı Leh Kaçinski, şu dönemde Lizbon Antlaşması'nı onaylamayacağını açıkladı.

Kaçinski, İrlanda'daki referandumda çıkan "Hayır" sonucu sonrası antlaşmanın anlamsız olduğunu belirtti.

Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler de antlaşmayı onaylamak için, önce Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekleyeceğini söylemişti.

Paris muhabirimiz Hugh Schofield, İrlanda'daki referamdumda ortaya çıkan "Hayır" sonucunun Fransa'nın dönem başkanlığı için tasarladığı tarım, savunma ve göç gibi konulardaki göz alıcı planları gölgelediğini söylüyor.

Hugh Schofield'e göre, bu durumda Fransa'nın dönem başkanlığı süresince gündemde yine, Avrupa Birliği'nin neler yapabileceğinden ziyade, birliğin kurumsal yapısı olacak. (BBC)

SARKOZY: İŞİMİZ ZOR

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İrlanda halkının AB sözleşmesi için düzenlenen referandumda 'hayır' demesinin, dönem başkanlığını yarından itibaren üstlenecek Fransa'nın ''işini zorlaştıracağını'' söyledi.

Sarkozy, dönem başkanlığının başlaması dolayısıyla ''France 3'' televizyon kanalının canlı yayında sorularını yanıtladı.

İrlanda'daki referandum sonucuna atıfta bulunan Sarkozy, ortaya çıkan siyasi krizin aşılması ve AB sözleşmesinin diğer Avrupa ülkelerinde onaylanması için çalışacaklarını bildirdi.

Avrupa Parlamentosu için 2009 yılında seçimler düzenleneceğini hatırlatan Sarkozy, bu kurumsal krize seçimlerden önce çare bulunulması için çalışacaklarını ifade etti.

Avrupa vatandaşlarının gelecekleri için endişeli olduklarını, bunu da anlayışla karşıladıklarını belirten Sarkozy, ''AB'nin yeniden şekillenmesinde köklü değişikliklere gidilmesinin gerekli olduğunu''vurguladı.

Sarkozy, AB'nin, küreselleşmenin getirdiği ciddi riskler karşısında vatandaşlarını daha iyi koruması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, altı aylık dönem başkanlığı boyunca Fransa'nın somut projeler üzerinde yoğunlaşacağını söyledi.

AB'NİN GENİŞLEMESİ

Genişleme ile ilgili bir soru üzerine Sarkozy, Hırvatistan da içinde olmak üzere Balkan ülkelerinin AB'ye üye olmasından yana olduğunu söyledi.

Sarkozy, ''Balkanlar sürekli istikrarsızlık bölgesi oldu ve dünya savaşı burada çıktı. Bunun için, Hırvatistan da içinde olmak üzere bu bölgedeki ülkelerin AB üyeliğini destekliyorum''dedi.

Artan petrol fiyatları ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Sarkozy, petrol fiyatları üzerindeki KDV oranına sınırlama getirilmesinden yana olduğunu ve çevre sorununa duyarlı her türlü üründe KDV'nin düşürülmesini istediğini söyledi.

''Pekin Olimpiyat Oyunları'nın açılışı törenine katılıp katılmayacağı?'' yolundaki bir soru üzerine Sarkozy, bu konuda kararını, gelecek hafta başı vereceğini belirtti ve vereceği bu kararda, Çin yönetimi ile Tibet'in ruhani lideri Dalai Lama arasındaki görüşmelerin nasıl gelişeceğinin etkili olacağını ifade etti. (AA)

FOTOĞRAF: Sarkozy, planlarının zortlaştığını kabul etti

1174150cookie-checkDönem Başkanı Fransa

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.