Dünya 2015’e böyle girdi

Yeni yılı kutlayan ilk ülkelerden birisi olan Avustralya’nın Sidney kentindeki gösteriler büyük ilgi gördü. Yaklaşık 1,5 milyon işinin izlediği gösteride ana tema tropikal atmosferdi.

Saatler geceyarısını gösterdiğinde Sidney’de gökyüzü havai fişek patlamalarıyla şekil bulan palmiye ağaçlarıyla süslendi.

Her yıl görsel bir şölene dönüşen Sidney havai fişek gösterileri yine büyük ilgi gördü.

Sidney’deki gösterilerde Aralık ayında yaşanan rehine krizinde ölen iki kişi de anıldı.

Filipinler”de ise halk yeni yıl dileklerini duvarlara asarak renkli görüntüler oluşturdu.

Çin’deyse yeni yıl kutlamaları buruktu. Şangay’da düzenlenen etkinlikleri izlemek için Çenyi meydanında akın eden kalabalık arasında izdiham çıkınca 36 kişi ezilerek hayatını kaybetti.

Hong Kong’da uzun süredir sokaklarda Çin hükümetini protesto eden göstericiler yeni yılda da sokaklardaydı. Protestocular 2015’e gösterilerin simgesi haline gelen sarı şemsiyelerle 2015’e merhaba dedi.

Endonezya’da ise kutlamaların yerini düşen AirAsia uçağında hayatını kaybedenler için düzenlenen anma törenleri aldı.

Cakarta’da AirAsia uçağında hayatını kaybedenler anısına mumlar yakıldı.

Irak’ta sokağa çıkma yasağı kalktı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ile mücadele eden Irak’ta ise hükümet beklenmedik bir kararla başkent Bağdat’taki gece sokağa çıkma yasağında bir istisna yaparak halkın evleri dışında eğlenmesine izin verdi. Bağdat’ta yaklaşık 10 yıldır geceleri sokağa çıkma yasağı uygulanıyordu.

Bağdat sokaklarında gençler Noel Baba kostümleriyle dans etti.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise yeni yıl bir rekor denemesiyle karşılandı. Dubai’deki dünyanın en yüksek binası olan Burç Halife 70 bin LED panelle kaplanarak bugüne kadar LED sistemleriyle tamamen aydınlatılan en büyük bina oldu.

Dubai Burj Halife aydınlatma sistemiyle dünya rekorunu kırdı.

Suriye’de ise Devlet Başkanı Beşar Esad yeni yıl kutlamaları için uzun bir sürenin ardından ilk kez kameraların karşısına geçti ve başkent Şam yakınlarındaki bir askeri üssü ziyaret etti.

“Terörizme karşı savaşan askerlerimize teşekkür ediyorum” diyen Esad, Twitter hesabından fotoğraflar paylaştı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, yeni yılı askerlerle yemek yiyerek kutladı.

Nijerya’nın ağırlıklı olarak Müslümanların yaşadığı kuzey bölgesinde ise ilk kez yeni yıl havai fişek gösterileriyle kutlandı. Büyük bir kalabalığın gösterileri izlemek için toplandığı Kano şehrinde güvenlik güçleri düzeni sağlamakta zorlandı.

Londra’da Thames Nehri aydınlandı

İngiltere’nin başkentinde ise kutlamaların kalbi ünlü Thames Nehri kıyılarında attı. Big Ben saat kulesinin gece yarısını işaret eden çanlarının çalmasıyla birlikte 14 dakikalık dev havai fişek gösterisi başladı. Sadece biletli kişilerin girebildiği bölgede 100 bin kişi havai fişek şölenini izledi.

Yeni yıl sezonunda daha çok turist çekebilmek için atağa geçtiği belirtilen Fransa’nın başkenti Paris’te ise bu seferki havai fişek gösterisinin Sidney’le yarışı düzeyde olduğu yorumları yapıldı.

New York’ta ise Times Meydanı’nda toplanan kalabalık hem havai fişek ve lazer gösterilerini, hem de Taylor Swift konserini izledi.

1440870cookie-checkDünya 2015’e böyle girdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.