Dünya Barış Günü’nüz kutlu olsun

Bugün Başkent’teki etkinlikler çerçevesinde yarın Barış Derneği Ankara Şubesi’nce, “Irak Direnişi ve Direnişin Geleceği” konulu söyleşi ve film gösterimi gerçekleştirilecek.


Etkinlikler, 2-3 Eylül’de belgesel film gösterileri, söyleşi ve panellerle devam edecek. 4 Eylül’de de Barış Pikniği düzenlenecek. Etkinlikler, söyleşi ve film gösterimi ile sona erecek.


İNSANLIK BU FELAKETİ UNUTMASIN DİYE…


66 yıl önce takvimler 1 Eylül 1939’u gösterirken Naziler Polonya’yı işgal etti.


Bu işgal 2. Dünya Savaşı’nı başlattı. İnsanlığın tarih boyunca gördüğü en büyük ve en yıkıcı savaş olan 2. Dünya Savaşı, askeri boyutları yanında siyasi boyutlarıyla da milletlerarası ilişkiler ve dünya güç dengelerindeki gelişmeleri derinden etkileyen bir savaş oldu.


Dünyanın büyük bölümünü savaş alanı haline getirerek doğrudan, diğer bölümlerini de dolaylı olarak etkileyen bu savaş, dünyanın bütününü yönlendirdi. Bu çerçevede, sıcak savaşın ağırlıklı olarak geçtiği bölgeler sırasıyla Avrupa, Doğu Asya ve Kuzey Afrika oldu. Bu bölgelerdeki ülkelerin büyük bölümü birden fazla işgale uğradı ya da topyekun savaşın bütün yıkımlarını ve felaketlerini yaşadı.


Bundan dolayı, yenilen ülkelerin yanında galip devletler de savaştan yorgun ve bitkin çıktı. Savaş tekniği ve teknolojisi çok yüksek, asker, silah ve savaş malzemeleri bakımından kapasiteleri çok geniş taraflar arasında yapılan savaş; uzun, şiddetli, yıpratıcı ve yıkıcı oldu. Savaşın geçtiği her yer adeta harabe durumuna geldi.


Başta Avrupa olmak üzere, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulmuş olan dünya güçler dengesinin yıkılmasına, birçok yerde siyasi haritanın bozulmasına, savaşın yarattığı büyük ve önemli sorunlara, yıkıntılara, bunlarla birlikte, savaş sonunda uluslararası güçler dengesinde bir boşluğun doğmasına neden olan savaş 6 yıla yakın sürdü.


Savaştan sonra, insanlığın bu felaketi unutmaması için Birleşmiş Milletler, 2. Dünya Savaşı’nın başlamasının 50. yılında bir girişimde bulundu. Bu yıkımın unutulmaması için dünyanın dört bir yanında 1 Eylül tarihi, “Dünya Barış Günü” olarak kutlanıyor. (aa) 


İLGİLİ HABER: Kaş ve Meis’in barış festivali başlıyoooor

1024070cookie-checkDünya Barış Günü’nüz kutlu olsun

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.