Dünya basınından ‘imza’ yorumu?

Washington Post gazetesi, “ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un son dakika müdahalesinin ardından, iki ülkenin, aralarında diplomatik ilişkilerin tesisine yönelik dönüm noktası sayılabilecek anlaşmaya imza attığını” yazdı.

“Clinton’un bir anlaşmaya varılabilmesi için son aylarda iki tarafla sıkça temas kurduğuna” işaret edilen haberde, protokollerin imzalanmasının üç saat gecikmesine yol açan son dakika krizine ilişkin ayrıntılara yer verildi.

Gazete, “yaşananların, iki ülkenin birbirine karşı duyduğu ‘kalıcı şüphe’nin ve önlerinde parlamentolarının protokollere onay verip vermemeyi karara bağlayacağı zorlu bir yolun bulunduğunun işareti olduğu” yorumunu yaptı.

CNN televizyonu ise konuyla ilgili haberinde, “Konuşma metinleri üzerinde son dakikada çıkan anlaşmazlık, neredeyse imza töreninin iptaline yol açıyordu” ifadesini kullandı.

“Olayların, iki komşu ülke arasında yüzyıldır devam eden güvensizlik ve düşmanlığın aşılmasının ne kadar zor olduğunu gösterdiği” belirtilen haberde, “ABD, Fransa, Rusya, AB ve İsviçre’den üst düzey diplomatların, uzlaşıya varılması için çaba göstermesi ve imza törenine katılmasının, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların aşılmasına yönelik uluslararası desteği gösterdiği” kaydedildi.

Haberde, “Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normale döndürülmesi yolunda ilerleme sağlanırsa, bunun Kafkasya bölgesinde ticaretin kilidini açacağı ve gerginlikleri yatıştıracağı” yorumu yapıldı.

Los Angeles Times gazetesi de iki ülke arasında diplomatik ilişki kurulmasının, Kafkaysa’daki gerginlikleri azaltabileceği ve bu bölgenin Batıya açılan enerji koridoru olma yönünde giderek artan rolüne katkıda bulunabileceği görüşünü dile getirdi.

TARİHİ BİR BARIŞ ANLAŞMASI

İngiliz basını, Türkiye ve Ermenistan’ın protokolleri imzalamasını, “İlişkilerde dönüm noktası olacak tarihi bir barış anlaşması imzalandı” başlığıyla duyurdu.

Guardian gazetesi, “Türkiye ve Ermenistan, aralarındaki yüzyıllık düşmanlığa son verecek ve iki ülke ilişkileri için dönüm noktası olacak anlaşmaları dün imzaladılar” diye yazdı.

Financial Times gazetesi ise imza töreninin ardından dün internet sitesinden haberi “Ermenistan ve Türkiye barış anlaşmasını imzaladı, ancak önlerinde gizli tehlikeler var” başlığıyla duyurdu. Gazete, protokollerin uygulanmasında sıkıntılar olabileceği sinyallerinin, imza töreninin gecikmesi ve son dakika anlaşmazlıklarından anlaşılabileceği yorumunda bulundu.

100 YILLIK DÜŞMANLIK SONLANDIRILDI

İspanyol basını, Türkiye ve Ermenistan’ın ilişkileri normalleştirme protokollerini imzalamakla “100 yıllık düşmanlığı sonlandırdıkları” yorumunda bulundu.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden El Pais, “Uzmanlara göre tarihi anlaşma, her iki tarafa da avantaj sağlıyor. Türkiye, AB’ye katılım müzakerelerinde ilerleme kaydedilmesini bekliyor, Ermenistan ise yalnızlıktan çıkmayı. Üstelik protokol, Kafkaslar’daki gaz ve petrolün Avrupa’ya getirilmesi için büyük stratejik öneme sahip bulunuyor” diye yazdı.

“Türkiye ve Ermenistan tarihi düşmanlığı gömen bir anlaşma imzaladılar” başlığını atan El Mundo gazetesi ise Avrupa Komisyonunun, söz konusu protokollerin imzalanmasını, “Kafkaslar’ın güneyinde barış ve istikrar yönünde, gelecek vizyonuyla atılan değerli bir adım” olarak değerlendirdiğini belirtti.

Katalonya’nın önemli gazetesi La Vanguardia, konuyla ilgili haberinde, “Türkiye ve Ermenistan, yüzyıllık sorunları çözmek için Zürih’te buzları kırdılar” başlığını kullandı.

TARİHİ ANLAŞMA TAMAM

İsveç basını, Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkileri normalleştirme protokollerinin imzalanmasını, “tarihi anlaşma” olarak nitelendirdi.

Ülkenin en saygın gazetelerinden Dagens Nyheter, protokollerin imzalanmasıyla birlikte Ermenistan ile Türkiye arasındaki sınır kapısının açılacağını hatırlatarak, bunun, denizle bağlantısı olmayan Ermenistan’ın ticaret kapılarının açılması anlamına geleceğine dikkati çekti.

Gazete, protokollerin Türkiye açısından ise AB’ye tam üyelik konusunda komşularıyla sorunlarını halletmesi bakımından önemli olduğunu yazdı.

İsveç Radyosu da internet sayfasında, ”Türkiye ve Ermenistan sonunda anlaştı” başlığını kullandı.

KANADA PROTOKOLLERİN İMZALANMASINDAN MEMNUN

Kanada, dün Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesini öngören protokollerin imzalanmasından memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, yayımladığı açıklamada, “Kanada’nın Ermeniler ve Türkler arasındaki uzlaşmayı ve iki hükümetin ilişkilerin normalleştirilmesi için harcadığı çabayı desteklediğini” ifade etti.

Açıklamada, “Bu protokoller, ilişkilerin normalleştirilmesi ve Ermenistan- Türkiye sınırının açılması için çok önemli bir aşamayı oluşturuyor” ifadesine yer verdi.

İLGİLİ HABER: ABD araya girdi protokol imzalandı…

1496870cookie-checkDünya basınından ‘imza’ yorumu?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.