Dünya basınının gözü Türkiye’de

Los Angeles Times gazetesi, Papa’nın Türkiye ziyaretinin “diplomatik kırılganlığın” olduğu bir dönemde gerçekleştiğini yazdı. İstanbul’daki Katolik kilisesine ulaşmanın zor olduğu öne sürülen haberde, Ankara’daki kilisenin de daha gizli olduğu, hatta kapısında Fransa bayrağı bulunduğu ifade edildi.


70 milyon nüfusu olan Türkiye’de Papa’nın ziyaretine tepkiler olduğu belirtilen haberde, bu ay içinde bir kişinin İstanbul’daki İtalyan Konsolosluğu önünde havaya ateş açtığı kaydedildi.


“Türkiye’de Roman Katolik Kilisesi yasal olarak tanınmıyor” denilen haberde, ülkede 100 bin Hıristiyan’ın yaşadığı ve Papa’nın ziyareti ile bu Hıristiyanların sorunlarının gündeme gelmesinin beklendiği belirtildi.


Türkiye’deki Hıristiyanların zor şartlarda olduğu ifade edilen haberde, Hıristiyanların mezar taşlarının da sıklıkla kırıldığı iddia edildi.


TIMES: “YAZARDAN PAPA’YA UYARI”


İngiliz Times gazetesi de Yücel Kaya’nın “Papa’ya Suikast: 16’ncı Benedikt’i İstanbul’da Kim Öldürecek” isimli bir kitap yazdığını hatırlattı.


Yazarla bir röportaj gerçekleştiren gazete, Kaya’nın “Bu kitabı bir uyarı olarak yazdım” dediğini aktardı.


“AYASOFYA’DA DUA EDECEK Mİ?”


İngiliz Guardian gazetesi, Türkiye’ye gelecek Papa 16’ncı Benedikt’in, Ayasofya müzesinde dua edip etmeyeceğini, etmesi halinde tepkilerin nasıl olabileceğini sordu.


Ayasofya’nın “baş döndürücü derecede görkemli” ve “Hıristiyanlık dünyasının en kutsal yerlerinden biri” olduğunu belirten Guardian gazetesi, bir zamanlar kilise ve cami olan yapının, “Hıristiyanlık, İslamiyet ve laikliğe tanıklık ettiğini” yazdı.


Gelecek hafta Türkiye’ye gelecek Papa’nın İstanbul’a bir “turistik ziyaret” gerçekleştireceği belirtilen haberde, Ayasofya ziyaretinin, Papa’nın temaslarındaki en hassas zaman olacağı değerlendirmesi yapıldı.


“PAPA AYASOFYA’DA DUA ETMEYECEK İSTAVROZ ÇIKARACAK”


“Papa, Türklerin Ayasofya, Yunanların Haghia Sophia dedikleri yerde dua edecek mi” diye sorulan haberde, Papa’nın Ayasofya’da diz mi çökeceği yoksa sessizce dua mı edeceği sorularının gündemde olduğu kaydedildi. Haberde, “konuyu bilen kişilere göre” Papa’nın sadece girişte istavroz çıkaracağı, yani eliyle gövdesinde haç şekli çizeceği ifade edildi.


Bir Ayasofya yetkilisinin “Burası bir cami ya da kilise değil bir müze. Burada dini tören yapılamaz” dediği aktarılan haberde, müzeyi ziyaret eden Mehmet Tayyar Kaya’nın da Papa için “Eğer burada dua ederse iyi olmaz. Bizim insanlarımızı rencide eder” sözleri kaydedildi.


“PAPA’NIN BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE YERİ VAR”


İstanbul’daki 530 yıllık Fatih Camisi’nin geleneksel İslamcıların merkezi olarak bilindiği ifade edilen haberde, dün gerçekleşen Cuma namazı sonrasında da yarın yapılacak Papa karşıtı gösteriye çağrıların dağıtıldığı belirtildi.


Haberde ancak buna rağmen namazdan çıkan herkesin Papa’nın ziyaretine karşı olmadığı vurgulandı. Gazeteye konuşan 40 yaşındaki Ali Enuk Papa için, “O büyük bir dini lider ve buraya gelmeli” diye konuştu. Haberde, 23 yaşındaki Cevat Gülümser’in de Papa’ya “geleneksel Türk misafirperverliği ile”, “başımızın gözümüzün üstünde yeri var. Ben protestoya gitmeyeceğim” dediği aktarıldı. ANKA

1035950cookie-checkDünya basınının gözü Türkiye’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.