Dünya sendikaları tek çatı altında

Sendikacılar, kısa adı ITUC olan bu yeni konfederasyonun, çalışanların haklarıyla ilgili girişimleri küresel boyuta taşıması amaçlanıyor.

Merkezi Brüksel’de bulunacak olan ITUC, 154 ülkeden, 300 sendikaya bağlı, 168 milyon işçiyi temsil edecek.

İki büyük işçi sendikası, Dünya İşçi Konfederasyonu ve Uluslararası Bağımsız İşçi Sendikaları Konfederasyonu, ITUC’un kuruluşunun önünü açabilmek amacıyla dün lağvedilmişti. (BBC)

Bu iki hareketin üyelerinin, ITUC çatısı altında yeniden örgütlenmesi öngörülüyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO tarafından düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan ILO Başkanı LeRoy Trotman, bu girişimin, tüm dünyada, işçi sendikaları hareketinde önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Toplantıya ev sahipliği yapan Avusturya’nın Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, ITUC’un kuruluşunu memnunlukla karşıladığını belirtti ve “1 Kasım 2006 uluslararası işçi sendikaları hareketinde tarihî bir gün olarak hatırlanacaktır” dedi.

Viyana’daki toplantı, dünyanın dört bir yanında kurulan işçi sendikalarının bir dayanışma gösterisi olarak değerlendiriliyor. Ancak küreselleşen dünyada, piyasaların serbest rekabete açılmasından ve işçilerin haklarının korunamamasında şikayetçi olan Komünist eğilimli sendikalar katılmadı.

Bu sendikaları çatısı altında toplayan, 145 üye sendikasıyla 42 milyon işçiyi temsil eden dünyanın üçüncü büyük işçi örgütü Dünya İşçi Sendikaları Birliği Federasyonu, işçi haklarında belirli bir çizgi izlenmesi gerektiğini savunarak, diğer sendikaları tavizler vermek ve suçladı.

ITUC’un kısa süre içinde çevre ve sürdürülebilir kalkınma konusunda bir dizi kampanya başlatması bekleniyor.

1139730cookie-checkDünya sendikaları tek çatı altında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.