Dünyadaki en eski ses kaydı bulundu

Bir grup ABD’li tarihçi ve kayıt mühendisi, ses arşivcisi, kendilerini insanoğlunun ilk ses kayıtlarını bulmaya adamış diğer kişilerin oluşturduğu ”First Sounds” adlı gruba göre Scott de Martinville’in 9 Nisan 1860’da kaydettiği, kimliği bilinmeyen bir kişi tarafından söylenen bir Fransız halk şarkısı dünyanın bilinen en eski ses kaydı.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan tarihçi David Giovannoni, Scott de Martinville’in fonotograf adını verdiği icadının ses dalgalarını bir gaz lambasının isiyle karartılmış kağıda işlemek suretiyle sesleri kaydettiğini belirtti. Ses kaydının Fransa’nın başkenti Paris’te bir arşivde bulunduğunu 1 Mart tarihinde öğrendikten sonra Paris’e gittiğini kaydeden Giovanni, kağıt üzerine kaydedilmiş ses dalgalarını First Sounds grubu uzmanlarının yardımıyla ses haline dönüştürmeyi başardıklarını ifade etti.

Yapılan keşfin genellikle dünyada ilk ses kaydını yapan kişi olarak bilinen Thomas Edison’ın değerini azaltmadığını anlatan Giovanni ”aslında sesi kaydeden ve daha sonra yeniden dinleyen ilk kişi Edison’dur. Edison’dan önce, aralarında Alexander Graham Bell’in de bulunduğu bir çok kişi Scott ile aynı yoldan giderek sesin görsel temsilini yazmayı başardılar. Edison sesin görsel temsilini yeniden çalma fikrini bulan ilk kişidir. Scott de Martineville ise sesi bir görüntü olarak çalışabilmek amacıyla sesin bir çeşit şeklini kağıda geçirmek istemişti. Tüm amacı buydu” dedi.

Giovanni, bulunan ses kaydının bugün Kaliforniya eyaletinde bulunan Stanford Üniversitesi Ses Kaydı Koleksiyonları Derneği tarafından düzenlenen bir konferansta meraklılarına tanıtılacağını belirtti.

FOTOĞRAF: Thomas Edison

1169380cookie-checkDünyadaki en eski ses kaydı bulundu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.