‘Dünyanın en borçlu 5’inci ülkesiyiz’

Bitlis’teki bir kahvehanede partililerle bir araya gelen Öymen, devletin zengin kaynaklara sahip olduğunu, buna rağmen Türkiye’nin bugün dünyanın en borçlu 5. ülkesi konumunda olduğunu söyledi.


Hükümet politikalarını eleştiren Öymen, şöyle konuştu:


”Devletimiz, yönetimi başarılı olmadığı için çok büyük sıkıntıların içine giriyor. Bugün cari açık 30 milyar dolara ulaştı. Bu parayı nerden sağlayacağız, bu açığı nasıl kapatacağız? Dış ticarette yılda 50 milyar dolar açık var. Dünyanın bütün istatistiklerini inceledik. Bunun sonucunda Türkiye fakir, perişan, altyapısı yetersiz bir ülke konumunda. Bu yanlış politikaların sonucudur. Çünkü devletin sokağa atılan parası var. Antalya’nın Gazipaşa’sına havaalanı yapmışız. Yanlış yere havaalanı yapmışız. Bu havaalanına bir uçak inmiyor. Sonuç, Türkiye bugün dünyanın en borçlu 5. ülkesi. Bu sıkıntıları aşmak zorundayız.”


IMF’nin, başka hiçbir ülkeye yapmadığı dayatmaları Türkiye’ye yaptığını ve hiçbir ülkenin IMF ile bu kadar uzun süre anlaşma yaparak bağlı kalmadığını ifade eden Öymen, dış politikada bunun bedelinin ödendiğini dile getirdi.


Öymen, ”Parası çok olan, istediği politikaları diğer ülkelere kabul ettirebiliyor. İşte Türkiye’nin içine düştüğü durum da bu. Kıbrıs’ta, AB ile ilişkilerde, Irak meselesinde Türkiye daima dış baskılarla karşı karşıya kalıyor. Bunları aşmak zorundayız” diye konuştu.


Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde büyük bir ekonomik sıkıntı, işsizlik, can güvenliği ve sağlık hizmetlerinde eksiklik, çevre konularında büyük bir duyarsızlık gördüklerini kaydeden Öymen, şöyle konuştu: 


”Van Gölü’ne kıyı olan ilçelerin kanalizasyonu göle akıyor. Bundan daha büyük cinayet olabilir mi? Çünkü devlet kanalizasyonları yapamamış. Çünkü parayı gereksiz ve lüks yatırımlara ayırıyor. Sıkıntılar bundan kaynaklanıyor. Ulaşım yapamıyoruz. Mesala Hakkari’nin ulaşım durumu bir rezalet. Birçok köyün yollarını kar kapatıyor. Bunun adı kötü yönetimdir. Bir ilde bir bölgede yaşayan insanlara bu kadar haksızlık yapamazsınız. Bitlis’e devlet elini uzatmamış. Yatırım yapmamış. Oysa burası turizm merkezi olabilir.”


Bölgeye gelen öğretmenlerin yüzde 99’unun stajyer olduğunu ve öğretmenin bölgeye gelmek istemediğini bildiren Öymen, ”Öğretmenler için temel yaşama şartları oluşturmalısınız. Çukurca’da bir tane bile pratisyen doktor yok. Biz bunlardan yola çıkacağız. Burda iş ve istihdam yaratacağız. Her isteyene iş kuracağı kadar kredi vereceğiz” dedi.



 

1035520cookie-check‘Dünyanın en borçlu 5’inci ülkesiyiz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.