Doğa Derneği’nin yöntemi 40 ülkede

Doğa Derneği tarafından koruma alanlarının etkili ve sistemli bir şekilde belirlenmesi için geliştirilen Önemli Doğa Alanı yöntemi, IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) tarafından örnek gösterildi ve geçtiğimiz haftalarda IUCN bu yöntem hakkında kapsamlı bir rapor yayınladı. Rapora göre ilk defa Türkiye’de uygulanan bu yeni yaklaşım daha şimdiden 40’ı aşkın ülkede kabul gördü ve aktif olarak kullanılmaya başlandı. 


Doğa Derneği, dünyanın farklı ülkelerinde görev yapan 14 bilim insanı ile birlikte Önemli Doğa Alanı yöntemini geliştirerek 2004 yılında ABD’deki BioScience dergisinde bu yöntem hakkında bir bilimsel makale yayınlamıştı. Geçtiğimiz yıllarda bu yöntem ilk defa Türkiye’de uygulanmış ve dünyanın ilk Önemli Doğa Alanları envanteri Doğa Derneği ve Çevre ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle 2007’de ülkemiz için hazırlanmıştı. 


Doğa Derneği’nin öncülük ettiği Önemli Doğa Alanları yöntemi, nesli tükenmek üzere olan ve dünyanın başka bir noktasında bulunmayan canlı türlerini araştırarak yeryüzünün en hassas ve en benzersiz doğal alanlarını belirlemek için kullanılıyor. Her bir alan için bulundurduğu tür gruplarına göre dört bilimsel kriterden biri veya birkaç tanesi atanıyor. Böylece tüm dünyadaki korunması gereken doğal alanlara küresel bir standart getirilmiş oluyor.  


Önemli Doğa Alanı yönteminin getirdiği yenilik sayesinde yeryüzündeki hiçbir canlının neslinin tükenmemesi ve dünyadaki tüm korunan alanların birbirleriyle ilişkilendirilmesi sağlanabilecek.


40’I AŞKIN ÜLKE SIRADA


Türkiye’nin ardından pek çok başka ülkenin uzmanları Önemli Doğa Alanları’nı belirlemeye başladı. Çalışmaların başladığı ülkeler arasında Azerbaycan, Belize, Bolivya, Brezilya, Kamboçya, Çin, Kosta Rika, Ekvador, Fiji, Fransız Polinezyası, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika, Kenya, İran, Madagaskar, Meksika, Peru, Filipinler, Tanzanya gibi dünyanın doğal açıdan en zengin ülkeleri yer alıyor. IUCN’nin yeni yayınlanan raporun ardından Önemli Doğa Alanı yaklaşımı çok daha fazla ülkeye yayılacağı tahmin ediliyor. 


Önemli Doğa Alanı kavramının geliştirilmesinde ve dünyaya yayılmasında önemli görev üstlenen Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, konu hakkında yaptığı açıklamada “Bizler, tarım ve yerleşik yaşam gibi modern toplumun temelini oluşturan keşiflerin yapıldığı Anadolu coğrafyasının mirasçısıyız. Önemli Doğa Alanları kavramını, Anadolu’nun geçmişiyle dünyanın geleceği arasında bir köprü oluşturma sorumluluğu içinde geliştirdik. İnsanlığın karşı karşıya olduğu kuraklık ve küresel ısınma gibi sorunların çözümüne Önemli Doğa Alanları yaklaşımı önemli katkılar koyacak” dedi.

1049260cookie-checkDoğa Derneği’nin yöntemi 40 ülkede

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.