Dolar tepetaklak, altın ve borsa rekorda

Dolar/TL devam eden girişlerle 1,42’nin altına inerek son 2 yılın en düşük seviyesini gördü. Altın fiyatları 1349’la yeni zirvesine çıkarken, İMKB 66 bin 879 puanla kapanış rekorunu tazeledi.

Bir bankanın döviz masası yetkilisi, “Dün akşam dış piyasalardaki olumlu hava ile bu seviyelere geldik. Geç saatlerde de girişlerin devam etmesi önemli bir seviye olan 1,44’ün aşağı kırılmasını sağladı. İki gün önce düzeltme hareketi diyebileceğimiz 1,44’lerden 1,45’lere gidince 1,44 aşağısında zorlanacağımız belli olmuştu. Ancak devam eden girişlerle dolar/TL 1,42’li seviyelere kadar geriledi” dedi ve ekledi:

“TL kuvvetli duruyor. Sepet bazında senenin en düşük seviyeleriz. Merkez Bankası için sepet bazında 1,70 altı çok arzulanan bir seviye olmayacaktır bence. TL güçlü olsa da TCMB’nin gelecek haftalardaki döviz alım miktarlarındaki ek alım tutarlarını hangi seviyelerde belirleyeceği piyasa üzerinde bir miktar belirleyici olacak. TCMB’den büyük ilave alım gelmediği sürece TL gücünü korumaya devam edecek gibi görünüyor.”

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1,4400/1,4420 seviyesinde olan en iyi dolar alış satış kotasyonları bu sabah ilk işlemlerde 1,4160’a kadar geriledi. Dolar/TL en son Ekim 2008’de bu seviyeden işlem görmüştü.

EURO KARŞISINDA 8 AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Dolar uluslararası piyasalarda da değer kaybediyor. Euro, Fed’in nicel gevşemeye yönünde adım atacağı beklentilerine paralel olarak dolar karşısında işlem platformu EBS’de 1,3863 seviyesine kadar yükselerek 4 Şubat’tan beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Doların önemli para birimleri karşısındaki performansını izleyen dolar endeksi de, devam eden satış baskısının etkisiyle 77,685’e kadar gerileyerek Ocak sonundan beri en düşük seviyeyi gördü.

Daha sonra 77,784 seviyesine kadar toparlanan endeksin seans başlangıcına göre önemli bir değişim göstermedi.

ALTINDA YENİ REKOR

Dolardaki düşüşle yatırımcının altına olan talebi de hızla devam ediyor. Altının ons fiyatı uluslararası piyasalarda 1349 dolarla yeni tarihi zirveye ulaştı.

BORSA 67 BİNİ DE GÖRDÜ

Yurtdışı piyasalardaki olumlu havayla İMKB yeni bir rekor daha kırdı. 66 bin 283 puandan güne başlayan borsa günü yüzde 0.9 yükselişle 66 bin 879 puandan tamamlayarak tarihi kapanış rekorunu yeniledi. Borsanın seans içi rekoru da 67 bin 231 oldu. (ntvmsnbc)

1261960cookie-checkDolar tepetaklak, altın ve borsa rekorda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.