Dolar iyice havalandı: 23 TL

Dolar ve Euro’da yaklaşık yüzde 7’lik artışla yeni rekorlar kırıldı. Dolar 23 TL’nin üzerine çıkarken Euro da 24,8 TL’yi geçti. Dolar/TL kurunda yeni zirvenin görülmesiyle gram altında da rekor kırıldı.

Türk Lirası’nın Dolar ve Euro karşısında hafta başından beri yaşadığı değer kaybı sürüyor. Kurlarda bu sabah saatlerinde kaydedilen yaklaşık yüzde 7’lik artışla artışla Dolar ve Euro’da rekorlar seviyelere ulaşıldı. Dolar/TL kuru, 23,16’ya kadar yükseldi. Kurda yıl başından bu yana kaydedilen artış yüzde 20’ye yaklaştı.

Euro 25 TL’ye dayandı

Euro/TL kuru ise 24,8’in üstüne çıktı. Dolar/TL kuru daha sonra 22,8 seviyelerine inerken Euro da 24,6 TL’ye düştü. Kurlardaki dalgalanma devam ediyor.

Altın da rekor kırdı

Dolar/TL kurunda yeni zirvenin görülmesiyle gram altında da rekor kırıldı. Bloomberg HT’nin haberine göre, ons altın ve bankalar arası Dolar/TL kuru üzerinden yapılan hesaplamalara göre gram altın bin 456 TL’ye ulaşarak rekor kırdı. Çeyrek altın 2 bin 370 lira, Cumhuriyet altını da 9 bin 590 liradan satılıyor.

Kurdaki artış ne anlama geliyor?

Lira’daki düşüşü yorumlayan ekonomist Timothy Ash, şu an Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Merkez Bankası’nı “daha rasyonel politikalara sevk etmesinin etkisini gördüklerini” düşündüğünü belirtti.

Reuters’ın haberine göre, Londra merkezli Bluebay Asset Management’ın Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash “Politika normalleştirmesinin gerçekleştiğini görüyoruz” dedi.

Ash, “Seçimi kim kazanırsa kazansın, Lira’nın daha rekabetçi bir seviyeye inmek zorunda olduğu yönünde beklenti vardı” diye ekledi.

Reuters, bazı analistlerin Dolar/TL kurunun 25-28 aralığına doğru kayacağı beklentisi içinde olduğunu hatırlattı.

Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini geçen Pazar günü Nureddin Nebati’den devralırken yaptığı açıklamada, Türkiye’nin “rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeceği kalmadığını” belirterek “Uygulanacak maliye politikası ve yapısal reformlarla, Merkez Bankamıza enflasyonla mücadelede destek olmak temel politikamız olacaktır” demişti.

Şimşek’in bu açıklamaları hükümetin ekonomide ortodoks politikalara döneceğinin sinyali olarak yorumlanmıştı.

Faizlerde artış beklentisi

Piyasalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına yapılması beklenen atamaya da hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun yerine ABD finans sektöründe tanınan bir isim olan Hafize Gaye Erkan’ı atayacağı tahmin ediliyor. Erkan’ı Maliye ve Hazine Bakanı Şimşek’in önerdiği iddia ediliyordu. Şimşek önceki gün bu atamayla ilgili olarak Ankara’da Erkan’la bir araya geldi.

Dünya genelinde merkez bankaları enflasyonla mücadele için faiz yükseltiyor. Ancak Erdoğan ekonomik büyümeyi ve ihracatı artırma motivasyonuyla düşük faizi savunuyor.

Ekonomistler, TL’deki düşüşün ana nedeni olarak Erdoğan’ın düşük faiz ısrarını görüyor. Erdoğan’ın faizleri rekor düzeydeki enflasyona rağmen indirme doğrultusundaki ısrarına uyan Kavcıoğlu’nun başkanlığındaki Merkez Bankası, politika faizini 2021 yılındaki yüzde 19 seviyesinden yüzde 8,5’e kadar düşürdü.

Analistler, hükümetin geçen ayki seçimlerden önce kuru kontrol altında tutabilmek için Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini kullandığına ve böylece Lira’daki değer kaybını yavaşlattığına dikkat çekmişti.

2694700cookie-checkDolar iyice havalandı: 23 TL

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.