19.2 C
Istanbul
Friday, March 29, 2024
Ana Sayfa TÜRKİYE Dolarda ‘faiz’ tedirginliği: Yukarı yönlü hareket başladı

Dolarda ‘faiz’ tedirginliği: Yukarı yönlü hareket başladı

GERÇEK GÜNDEM – Dolar/TL, ABD’de ağustos ayı enflasyon verisinin yüzde 8,3 ile beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından yükselişe geçti.

ABD’de ağustos ayı enflasyon verisinin yüzde 8,3 ile beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından piyasalarda, enflasyon, resesyon ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek haftaki toplantısında “şahin” duruşunu koruyacağı endişeleri ile oynaklık artırdı.

Fed’in gelecek haftaki toplantısında, federal fonlama oranı politikasına başladığı 1990’lardan bu yana ilk kez 100 baz puanlık faiz artırımına gideceği ihtimali fiyatlamalara girerken, kasım ve aralık toplantılarında da agresif duruşunu sürdüreceği beklentileri güçlendi. Halihazırda para piyasasındaki fiyatlamalarda, Fed’in 75 ve 100 baz puanlık faiz artırımı ihtimali sırasıyla yüzde 70 ve yüzde 30 düzeyinde bulunuyor.

 

DOLARDA SON DURUM

Bu gelişmelerle birlikte serbest piyasada 18,23 liradan alınan dolar 18,26 liradan satılıyor. 18,18 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 18,36 lira olarak belirlendi.

Dün, doların satış fiyatı 18,24 lira, avronun satış fiyatı ise 18,2430 lira olmuştu.

RAFA KALDIRILDI

Analistler, ABD’de açıklanan enflasyon verisinin ardından Fed’in gelecek haftaki toplantısında para politikası tutumunu yumuşatacağı umutlarının rafa kalktığını, agresif faiz artırımına devam edileceği beklentilerinin fiyatlanması ile piyasalarda ilk şokun geride kaldığını söyledi.

2633040cookie-checkDolarda ‘faiz’ tedirginliği: Yukarı yönlü hareket başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.