Dört ay önce sit alanı ilan edilen ovaya termik santral izni!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Trakya’da atalık tohumlarla sebze üretiminin sürdürüldüğü Kırklareli Ovası’nın kalbine yılda 2,5 milyon ton kömür yakılacak termik santral izni verildi. Kırklareli Ovası, dört ay önce Bakanlar Kurulu kararı ile tarımsal sit alanı ilan edilmişti…
 
Trakya’nın verimli tarım topraklarında artarda verilen kömürlü termik santraller tarımsal üretimi ve su kaynaklarını tehdit ediyor. 31 Mart 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararıyla tarımsal sit ilan edilerek koruma altına alınan ovalardan biri olan Kırklareli Ovası’nın tam ortasında kömürlü termik santral kurulmak isteniyor. 3 Ağustos tarihinde yöre halkını bilgilendirmek amacıyla ÇED toplantısı düzenleneceği açıklanan projeyle ilgili bir açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, “Santralin kurulacağı alandaki vertisol topraklarda, çiftçinin deyimiyle kara kepir topraklarda yetiştirilen buğdayın verimi Anadolu’dan 4 kat fazla. Ova’da tarhana yapımında kullanılan özel biber ve domatesler atadan kalma tohumlarla yetiştiriliyor. Ova meyve ve sebze cenneti. Santralde bir saatte 358 ton, bir yılda 2,5 milyon ton kömür yakılacak. Santralin ekonomik ömrü olan 35 yıllık çalışma süresince yaklaşık 88 milyon ton kömür yakılacak. 35 yıl sonunda yaklaşık 6 milyon ton kül çevreye yayılacak. İçerisindeki ağır metaller toprak ve su kaynaklarını kirletecek” ifadelerini kullandı. 
 
DÖRT AY ÖNCE SİT ALANI İLAN EDİLEN OVAYA TERMİK SANTRAL İZNİ
Trakya’nın verimli tarım arazilerinin bulunduğu Kırklareli Ovası, Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla geçtiğimiz Mart ayında ‘Tarımsal Sit Alanı’ ilan edildi. Ancak Kırklareli il merkezi ile Babaeski ve Lüleburgaz ilçelerinin tam ortasında bulunan arazide kömürlü termik santral izni verildi.
TERMİK SANTRAL, ATIK VE KÖMÜR SAHASI İLE BETON SANTRALİ
Kırklareli merkez ilçeye bağlı Tekkeşeyhler ve Dokuzhöyük Mevkii’nde Deba Madencilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. tarafından yapılması planlanan ‘Eren-1 Entegre Termik Santrali’ne ilişkin yöre halkını bilgilendirmeyi amaçlayan ÇED toplantısı 3 Ağustos tarihinde gerçekleştirilecek. Termik santral projesi kapsamında ayrıca düzenli atık depolama sahası, maden sahaları, kömür stok sahası ve kırma eleme tesisi ile beton santrali de yapılacak.
AHMET ATALIK: ‘TARHANALIK BİBER VE DOMATES YETİŞTİRİLİYOR’
İnece beldesinde gerçekleştirileceği açıklanan ÇED toplantısı öncesinde termik santral kurulması planlanan tarım arazilerinde inceleme yapan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, “Santralin kurulacağı alandaki vertisol topraklarda, çiftçinin deyimiyle kara kepir topraklarda yetiştirilen buğdayın verimi Anadolu’dan 4 kat fazla. Ova’da tarhana yapımında kullanılan özel biber ve domatesler atadan kalma tohumlarla yetiştiriliyor. Ova meyve ve sebze cenneti. Santralde bir saatte 358 ton, bir yılda 2,5 milyon ton kömür yakılacak. Santralin ekonomik ömrü olan 35 yıllık çalışma süresince yaklaşık 88 milyon ton kömür yakılacak” açıklamasında bulundu.
‘SANTRALDEN BİR SAATTE 72 TON KÜL ÇIKACAK’
Termik santraldeki yanma sonucu atmosfere karışacak gazların, Türkiye’nin en verimli tarım arazilerine asit yağmuru olarak döneceğine işaret eden Atalık, verim ve kalitenin de olumsuz etkileneceğini belirterek, “Ürünün tadını ve görünüşünü bozacak. Tesisten bir saatte 72 ton, bir yılda 500 bin ton, 35 yılda 17,5 milyon ton kül çıkacak. Santralin bacasından ve depolama sahasından 35 yıl sonunda yaklaşık 6 milyon ton kül çevreye yayılacak. İçerisindeki ağır metaller toprak ve su kaynaklarını kirletecek. Gıdalarımız içerisinde bize kadar ulaşacak ağır metaller kansere kadar sağlığımızı bozacak” görüşünü dile getirdi.
‘OVANIN İHTİYACI OLAN SUYU TERMİK SANTRAL KULLANACAK’
Yapılması planlanan termik santralin bir saatte 120 ton, bir günde yaklaşık 3 bin ton ve bir yılda ise 840 bin ton su kullanacağını kaydeden Atalık, şöyle konuştu: “Civardaki yüzey su kaynaklarından ihtiyacın karşılanması olanaklı görünmüyor. İhtiyaç, açılan sondajlarla yeraltı su kaynaklarından sağlanacak. İklim değişikliği nedeniyle miktarı azalan ve kirliliği artan yüzey su kaynaklarına karşı yeraltı sularımız stratejik, korunması ve temiz bir şekilde muhafaza edilmesi gereken kaynaklardır. Bu stratejik kaynak termik santral tarafından kullanıldıkça ovanın suya olan ihtiyacı artmaya ve verimini kaybetmeye başlayacak.”
 
‘KARARI TRAKYA HALKI VERECEK’
Termik santralin ÇED toplantısı 3 Ağustosta yapılacak” anımsatmasında bulunan ZMO İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, “Trakya halkı gelecek nesillere o güzel tarhananın biber ve domatesiyle birlikte güzel sebze ve meyvelerle donatılmış mis gibi havası olan bir ova ve sağlıklı gıda ve su mu bırakacağının, yoksa milyonlarca ton kül, gürültülü bir tesis, kötü bir ova, sağlıksız gıda ve kirli bir su ile hava mı bırakacağının kararını verecek” diye konuştu. 

2213940cookie-checkDört ay önce sit alanı ilan edilen ovaya termik santral izni!
Önceki haberYapılaşmaya açılan Kleopatra Koyu yargıya taşındı
Sonraki haberYedi renkli gölün kıyısında kara trenli zamanlar
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.