Dostlar

Birine sormuşlar; “kardeşini sever misin?“ Verdiği cevap aynen şöyledir; “Kardeşim dostum ise, evet.”  Çünkü dost, kendisiyle ferah ve sıkıntı anların paylaşıldığı, ortak noktaların bulunduğu, anlayış ve fikirlerin  örtüştüğü insandır.
      
Çok önemli olduğu için, dost seçerken dikkatli davranmalıdır. Herkesle iletişim kurulabilir, diyalog elbette olmalıdır. Ancak,  herkesle bu anlamda dost olunamaz. Her gün konuştuğumuz, karşılaştığımız, selamlaştığımız insanlarla, burada anlatmaya çalıştığımız dost ayrı şeylerdir. Dostun dostta,  özetle iki hakkı vardır: Birincisi, güzel ve doğru gittikçe ona destek vermek; ikincisi ise, yanlışa saparsa hemen terk etmemektir. Bir şekilde onu doğru yere çekmeye çalışmaktır.
       
Gerçek dostların,  zor ve sıkıntı zamanda belli olduğunu hepimiz biliriz. Madem ki,  düşenin dostu olmaz deniyor;  o halde, düşerken yanımızda olanlar gerçek dosttur.
       
Senden daha aşağıda olanlardan,  mutlaka dostların olsun.


Dostların önemli olmayan hatalarını görmezden gel. Unutma ki, hatasız dost arayan dostsuz kalır.
      
Eğer sana hizmet edecek, her şeyine evet diyecek, hep ondan fedakarlık beklediğin dost arıyorsan, sen dost değil, kendine hizmetçi arıyorsun demektir.
      
Dostlarına sahip çık, iyi ve kötü günlerinde onların yanında ol.
      
Ancak , sevdiğin veya sevmediğin insanlar hususunda aşırıya gitme. Belki bir gün sevmediğinle dost olabilir,  öte yandan bir şekilde dostundan ayrılabilirsin. Her iki taraftan da kapılar  açık bulunsun.
       
Arayacağın dostta, aşağıdakilerin kendisinde  bulunmasına dikkat et:
Akıl : Akıllı dost fayda vermese bile zarar vermez. Ancak ahmak dost , bazen fayda vereceğim niyetiyle zarar verebilir.Boşuna dememişler; “aptal dostun olacağına , akıllı düşmanın olsun.” Çünkü,  akıllı düşmandan durup dururken zarar gelmeyebilir.        
İnsaf : (Ne olursa olsun, hak ve doğrudan yana olmak) Dostun mutlaka insaflı olmalıdır. Öyle olursa, sana kızdığında  bile doğrudan ayrılmayacaktır. Ona danıştığında, sana haset etmeyecek ve doğruları söyleyecektir.


Sevgi : Sevgi ve saygının karşılıklı olması çok önemlidir. Çünkü tek taraflı olursa , dostluk karşı taraf için sıkıntı olur. Mesela, biri devamlı  güler yüz, diğeri asık surat olmaz.
Dostlar birbirini ferahlandırmalıdırlar. Dost odur ki, dostunu gördüğünde ferahlamalıdır.


Böyle dostlara sahip çıkmalı, hürmet etmelidir.
        
Yoksa elden giderler.


[email protected]

686980cookie-checkDostlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.