Dostları Mürvet Demir’i bu cumartesi anıyor

Aralık’ta yaşamını yitiren Londra Halkevi’nin eski başkan yardımcısı Mürvet Demir için dostları anma günü düzenliyor. Demir Londra’da yaşadığı 1984-1990 arasında toplumsal çalışmalara katılmış ve geceli gündüzlü çalışarak Türkiye’den gelen göçmenlere destek olmuştu.

Dostlarından Cahit Baylav anmayla ilgili olarak, “Dostumuz ve yoldaşımız Mürvet Demir’i 26 Ocak Cumartesi saat 14-16 arasında ‘5 Balls Pond Road Dalston Junction Islington N1 4AX’ adresindeki Hackney Cypriot Association’da anacağız. Bütün toplum ve arkadaşlarımıza açık olacak bu özel günde Mürvet ile anılarımızı paylaşacak, onu sevgi ve saygıyla yâd edeceğiz” dedi.

“Mürvet Demir’in Londra’daki topluma ve siyasi göçmenlere desteği büyüktü” diyen Baylav, “12 Eylül döneminde atıldığı cezaevindeki gördüğü işkenceler sevgili Mürvet’in daha sonraki yaşamında böbrek yetmezliği yarattı. Onu erken kaybetmenin üzüntüsündeyiz. Dostlarının ve camiamızın başı sağ olsun” diye devam etti.

Mürvet Demir’in İzmir’de yaşayan arkadaşlarından Fergül Yücel de “Londra’ya ayak bastığım ilk gecede küçük bir karşılama yemeğinde tanıştığım dost yüzlerden biri de Mürvet Demir’di. BANK-SEN’li sendikacı olan Mürvet, Londra Halkevi denen göçmen örgütünde yöneticiydi. Kadınlara çeşitli kurslar düzenliyordu. Beni de göçmen kadın işçilerle tanıştırdı. 1985’te görkemli bir 8 Mart yürüyüşünün ardından yapılan gecede işçi kadınlarla birlikte yazıp oynadığımız tiyatro kadın işçilerle aramızda büyük dostluklara kapı açmıştı. Aradan yüzyıl geçmiş gibi uzakta kaldığını sandığım o günler, böylesi acı bir günde aniden karşıma çıkınca göğsüm derin bir sancı ile doluyor” dedi.

MÜRVET DEMİR?

22 Eylül 1946’da Bursa’da doğdu. 1966’da Bursa Ticaret Lisesi’ni bitirdikten sonra Yapı Kredi Bankası’nda çalışmaya başladı. 1979’da bankanın Tarlabaşı şubesinde müdür yardımcısıyken DİSK’e bağlı banka ve büro işçileri sendikası BANK-SEN’de sendikacı olarak görev aldı.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından 1981 Mart’ında gözaltına alındı. Siyasi şubede tutulduğu hücrede 72 gün boyunca kendisine fiziksel ve psikolojik işkence uygulandı. Bir yıl boyunca da Metris cezaevinde yattı.

1984’de eşi Fikret Demir ile birlikte Londra’ya geldi. Altı yıl politik göçmen olarak bulunduğu Londra’da Halkevi başkan yardımcılığı yaptı. 1990’ın başında eşinin ardından Türkiye’ye döndü. Birkaç yıl sonra rahatsızlanarak böbrek yetmezliğinden dolayı haftada üç gün diyalize girmeye başladı.

2017’de 12 Eylül ve sonrasına ilişkin anılarını “Anılarımdan Bir Tutam” adlı kitapçıkta topladı. 2017’de düşme sonucu kalça kemiği kırılınca bir dizi ameliyat geçirmek zorunda kaldı. 14 Aralık 2018’de Çanakkale Hastanesi’nde uyurken vefat etti. Vasiyeti üzerine de naaşı Çanakkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kadavra olarak bağışlandı.

Demir ailesinin üniversite son sınıfta bir kızları bulunuyor.

2265610cookie-checkDostları Mürvet Demir’i bu cumartesi anıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.