Dr. Teoman Sırrı uyardı. Şişmanlık sigaradan sonraki en büyük tehlike

Dr. Teoman Sırrı, şişmanlığın toplumun da ciddi bir sorunu olmaya başladığını belirterek, “Şişmanlık sigaradan sonra en büyük ikinci kanser nedeni sayılıyor. Ameliyat ile çözüm aşamasına gelmeden kontrollü yemek yenilmeli ve spor yapılmalı” dedi

Dr. Teoman Sırrı, Londra Yardım Melekleri’nin (London Angels Cancer Association) pazar öğleyin Londra Toplum Merkezi’nde düzenlediği “obezlik ve kanser” başlıklı toplantıda konuştu. Londra Yardım Melekleri’nin Dr. Sırrı gibi eş başkanı olan Nural Ezel, Celal İzcibayar ile bazı dernek ve okul temsilcileri de katıldı. Toplantı sonrasında Londra Yardım Melekleri’nin Başkanı Nurten Mehmet Dr. Sırrı’ya teşekkür ederken, İzcibayar da izciliğe maddi ve manevi katıklarından dolayı sertifika ve teşekkür plaketi sundu.

KENDİNİZİ “ŞİŞMAN MIYIM?” DİYE KONTROL EDİNİZ

Dr. Sırrı bütün dünyada olduğu gibi bizim toplumda da şişmanlığın ciddi bir sorun haline gelmeye başladığını, çocuklarda bile obezliğin başladığını vurgulayarak, zamanında önlem, bilinçli beslenme ve sporun mutlaka yapılmasını istedi.

Şişmanlığın metabolizmanın bozulmasının ötesinde sigaradan sonraki en büyük kanser nedeni olduğunu anlatan Dr. Sırrı, “İngiltere’de yılda 40 bin kişi bu nedenle yaşamını yitiriyor. Son 20 yılda obez nüfusta yüzde 60’lık bir artış olduğu saptandı” dedi.

Dr. Sırrı, ihtiyaçtan fazla kalori alınmaması gerektiğini vurgulayarak, “Şişmanlık ölçüsü kilonun boy ölçüsünün karesine bölünmesiyle (Vücüt Mass İndex – VMI) saptanır. Çıkan rakam 25’e kadar zayıf, 40 yukarı ise obez olarak algılanmalı” diye konuştu.

Şişmanlığın erkeklerde elma, kadınlarda armut şeklinde vücut bozulmasıyla ortaya çıktığını belirten Dr. Sırrı, gençleri vücut yapmak için “cinselliği öldüren” kortizon kullanmamaları konusunda da uyardı.

Dr. Sırrı, Türk kültüründe annelerin çocuklarını yedirdiklerini ve hamilelere “çift can taşıyor” diye gereksiz kilo aldırdıklarını anlatarak, “Ne yazık ki günümüzde çocuklar da artık sokaklarda koşturmak yerine oturdukları yerde bilgisayar ve cep telefonlarıyla oynayarak hantal bir vücuda sahip oluyorlar. Çocuk şişmanlığı ileriki yıllarda MS de dahil pek çok ölümcül hastalığa kapı aralıyor” diye konuştu.

ŞİŞMANLIĞIN NEDENLERİ

Şişmanlığın nedeni yüzde 1 genetik, yüzde 1 hormonal olarak sayan Dr. Sırrı diğer nedenleri de şöyle anlattı:

“Yüzde 98 de fazla yemek, aile alışkanlığı, yanlış beslenme, spor yapmamak ve fazla içeriğinde şeker olan alkol denilebilir. Fakat bunlar önlenebilir nedenlerdir” dedi.

Başkan Nurten Mehmet ve komite üyeleri Nazan Mustafa, Aydın Hassan, Pembe Hassan, Şenel Mehmet, Serpil Bülbüloğlu

Dr. Sırrı, şişmanlığın kalp ve dolaşım sistemini bozmaktan ortopedik sorunlara kadar pek çok hastalığın nedeni olduğunu vurgulayan Dr. Sırrı, tedavi yöntemlerini de psikolojik, egzersiz, diyet, zayıflama hapı ve ameliyat olarak saydı. Yemeklerin kesinlikle yavaş yenilmesini öneren Dr. Sırrı, ara sıra bir hafta uygulanmasını istediği lahana çorbasıyla en az bir haftada 3 kg zayıflanabileceğini öne sürdü.

Dr. Sırrı şişmanlığa karşı mide ameliyat türlerini de “balon, bant, “by pass”, küçültme ve dikişler atarak daraltma” olarak saydı. Ayrıca tokluk hissi veren vücuttaki “leptin” ile açlık hissi veren “ghrelin” hormonlarının azaltıp çoğaltarak kilo kontrolü yapılmaya çalıştığını anlatan Dr. Sırrı, “Birden kilo vermek de iyi değildir” dedi.

Dr. Sırrı, şişmanlıkla mücadelenin bir ticarete dönüşmesini de eleştirerek, “Ne yazık ki özel klinikte cerrahlar, kasap gibi davranmakta hemen cerrahi müdahaleyi çözüm gibi sunmakta. Oysa o aşamaya kadar yapılması gereken pek çok şey vardır. Bu kasapların yüzünden pek çok şişman insan gereksiz canından olmaktadır” diye devam etti.

DR TEOMAN SIRRI KİMDİR?

Prof. Dr. Teoman Sırrı, topluma yaptığı hizmetlerden dolayı Kraliçe tarafından 2005’te “Member of the British Empire-MBE” ile ödüllendirildi. Londra’daki topluma ve Kıbrıs’taki hastanelere yaptığı yardım ve gerçekleştirdiği sosyal projelerle de tanınan Prof. Dr. Sırrı, toplumdaki ilk valeybol takımından ilk mescite pek çok ilkte de imzası bulunuyor.

DR. TEOMAN’IN ZAYIFLATMA REÇETESİ: LAHANA ÇORBASI

MALZEMELER
3 Yeşil soğan
1 yeşil tatlı biber
3-4 dal kereviz (yapraksız)
1 domates
2 büyük havuç
1 kabak
1 yeşil lahana

YAPILIŞI
Malzemeleri küçük parçalarda doğrayın. Tencereye koyup üzerini kapatacak kadar su doldurun. Çok az tuz atıp kaynatın. Afiyet olsun…

2182040cookie-checkDr. Teoman Sırrı uyardı. Şişmanlık sigaradan sonraki en büyük tehlike

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.