DSÖ’den “Aşı bulaşı engelliyor mu?” sorusuna yanıt

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada Covid-19 hastalığının oluşmasına karşı etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlansa da, aşının korona virüsün bulaşmasını engelleyip engellemediğine dair yeterli bilginin bulunmadığının altı çizildi.

Dünya Sağlık Örgütü, korona virüse karşı geliştirilen aşıların, hastalığın bulaşmasını engelleyip engellemediğine dair yeterli bilginin bulunmadığını belirtti. Örgüt, aşı olanları maske takması ve sosyal mesafeye dikkat etmesi konusunda da uyardı.

Euronews’te yer alan habere göre, Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) aşı olanlar için flaş bir açıklama geldi.

BULAŞTIRMAYA DAİR VERİ YOK

DSÖ’nün aşı uzmanlarından Kate O’Brien her ne kadar aşının Covid-19 hastalığının oluşmasına karşı etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlansa da, aşının korona virüsün bulaşmasını engelleyip engellemediğine dair yeterli bilginin bulunmadığını belirtti. Bu da aşının salgının kontrolünde etkili olup olmadığının henüz bilinmediğine işaret ediyor.

AŞI ETKİNLİĞİNİN ARTMASI İÇİN DOZ UYARISI

Öte yandan bugüne kadar İngiltere, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanımı için onay verilen Pfizer-BioNTech’in ürettiği Covid-19 aşısının yüzde 95 etkinliğe erişebilmesi için üç hafta içinde iki doz halinde tekrarlanması ve ikinci dozun üzerinden en az 7 gün geçmesi önerildi.

YÜZDE 52 ETKİN

11 Aralık’ta British Medical Journal’da yayınlanan bilimsel makalede bu aşının ilk dozundan sonra yüzde 52 etkin olduğunun anlaşıldığına dikkat çekildi.

Ancak uzmanlar maske kullanımı ve sosyal mesafe uyarısının yalnızca iki doz arasındaki zamanda değil, sonrasında da önemli olduğunu ısrarla vurguluyor.

2476120cookie-checkDSÖ’den “Aşı bulaşı engelliyor mu?” sorusuna yanıt

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.