DSÖ’den Türkiye’ye çağrı: Raporlamaların DSÖ kılavuzuna uygun yapılması gerekiyor

Türkiye’nin sadece semptom gösteren Kovid-19 hastalarının sayısını paylaştığını açıklamasının ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlamaların kılavuzlara uygun yapılması çağrısı geldi.

DSÖ, koronavirüse bağlı Kovid-19 hastalığına yakalanan kişilerin toplam sayısının kayıt altına alınması usülleri konusunda Türkiye’ye çağrıda bulundu. DSÖ Türkiye ofisi tarafından Twitter’da paylaşılan ve “Avrupa bölgesindeki Kovid-19 veri raporlamasının uyumlaştırılması” başlıklı açıklamada, “DSÖ, verilerin toplanmasının ve alınacak önlemlerin uyumlaştırılması için Kovid-19 verilerinin raporlanmasının DSÖ’nün konuyla ilgili kılavuzlarına uygun olarak yapılması yönünde çağrıda bulunuyor” denildi.

Açıklamada, Kovid-19 hastalığına dair verilerin toplanması ve raporlanmasının geliştirilmesi konusunda aralarında Türkiye’nin de bulunduğun üye ülkelerle görüşmelerin yapıldığı aktarıldı.

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığı açıklamada, halk sağlığı açısından test yapmanın virüsün hangi boyutta olduğunu anlamak, onu durdurmak için harekete geçmek, testi pozitif çıkan kişilerin temas içinde olduğu insanları tespit etmek ve pozitif vakaların karantinaya alınmasını sağlamak için önemli olduğu vurgulanarak, “Türkiye, semptom göstersin veya göstermesin, bütün pozitif Kovid-19 vakalarına karantina uyguluyor” denildi.

KOCA, RAPORLAMA ÇAĞRISINA DEĞİNMEDİ

Kurumun bu açıklamasını Twitter’da paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise paylaşımında, DSÖ’nün Türkiye’ye yaptığı Kovid-19 vaka verisi raporlama çağrısına yer vermeyerek sadece raporda Türkiye’den övgüyle bahsedilen günlük test sayısı kısmını paylaştı.

DSÖ’nün açıklaması, Koca’nın çarşamba günü, 29 Temmuz’dan bu yana günlük açıklanan koronavirüs tablosundaki verilerde testlerde pozitif çıkan bütün hastaların sayısının yerine sadece semptom gösteren hastaların sayısının paylaşıldığını söylemesinin ardından geldi.

“Her vaka hasta değildir” diyen Koca, “Test sonucu pozitif çıkanların her biri bir vakadır. Bunların büyük kısmı belirti göstermeyen taşıyıcılardır. Kalan kısmı ise hastalık bulgusu olup tedavi altına alınan hastalardır. Bir kısmını evde, önemli bir kısmını da hastanede takip ve tedavi ediyoruz” diye konuşmuştu.

Koca’nın açıklamasından bir gün sonra ise İngiltere, Türkiye’den seyahat edeceklere cumartesi gününden itibaren karantina zorunluluğu getirildiğini açıklamış, İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps Türkiye ile ilgili alınan karara Sağlık Bakanı Koca’nın yaptığı açıklamayı gerekçe göstermişti. İngiltere, Kuzey İrlanda ve İskoçya’ya seyahat edecek kişilere 14 gün karantina zorunluluğu bugün TSİ sabah 06.00’dan itibaren yürürlüğe girdi.

2457090cookie-checkDSÖ’den Türkiye’ye çağrı: Raporlamaların DSÖ kılavuzuna uygun yapılması gerekiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.