DTP: TBMM’de gezilere çağrılmıyoruz

Kaplan, Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergelerinde, yurtdışı gezileri ve Dostluk Gruplarında DTP’ye karşı ayrımcılık yapıldığını savundu.


DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergelerinde, DTP’nin Meclis’e girdikten sonra sık sık dile getirdiği şikayetleri gündeme getirdi. Meclis’in Türkiye’yi temsilen dış geziler düzenlediğini ve hükümetin zaman zaman başka ülkeleri heyetlerle ziyaret ettiğini belirten Kaplan “Meclis’te grubu bulunan partimiz DTP’ye hükümetin yaptığı gezilerde yer verilmezken, sadece CHP ve MHP üyeleri çağrılmaktadır. Meclis’te dört parti grubu olduğu halde yapılan bu ayrımcılığın farklı düşüncelere tahammülsüzlük dışında, gezilerin turistik gezilere dönüştürüldüğü, vatandaşın vergilerinin boşa harcandığı kanısı yaygındır”dedi. Kaplan, Köksal Toptan’a, “DTP Meclis’te grubu olan bir parti olmasına rağmen dış gezilerde dışlanmasının ve ayırımcı bir uygulamaya tabi tutulmasının yasal dayanağı nedir? Dış gezilerde Meclis’te yer alan tüm partiler neden alınmıyor? Dış gezilere katılacaklar hangi ölçütlere göre belirlenmektedir?” diye sordu.


“AKP DOSTLUK GRUPLARI’NA DÖNÜŞTÜ”


DTP’li Kaplan verdiği bir başka soru önergesinde ise Parlamentolararası Dostluk Gruplarına ilişkin şikayetlerini dile getirdi. TBMM tarafından 100’ü aşkın ülke ile Parlamentolararası Dostluk Grubu oluşturulması ve üyelik için milletvekillerine formlar gönderildiğini kaydeden Kaplan, “Almanya, İngiltere, Belçika, Rusya, ABD, Çin, Brezilya, Avustralya ülkeleri için başvurdum. Dostluk grubu seçimleri için gelen yazılarda, tüm ülkeler için üç yüzü aşkın AKP milletvekilinin başvurduğunu ve seçimleri bloke ederek istedikleri yönetimleri belirlediklerini müşahade ettim. Çin Parlamentosu ile dostluk grubu oluşturulması için seçimlerin yapılacağı gün saat 15.00’te yapılacak toplantıya saat 15.05’te katıldım. Masada AKP’den oluşan bir yönetim listesi, beş AKP milletvekili ve bir Dışişleri Bakanlığı görevlisi vardı. Seçimde yapılmadı, gelen milletvekilleri hazirun cetveli imzalıyordu. Bu konudaki sözlü uyarılarımız etkili olmadan keyfi göstermelik bir seçim yapıldı. İmza cetveline şerh düşerek imzaladım.” Dedi. Hasip Kaplan, Meclis Başkanı’na Dostluk Grupları ile ilgili şu soruları yöneltti:


“Dostluk grupları, TBMM grupları olduğuna göre, yüzü aşkın ülke seçimlerini bloke edip üç yüzü aşkın üye ile müracaat yapan AKP’nin yönetimleri belirlemek için yaptıkları adil temsil, çoğulculuk, ve TBMM’yi temsile aykırı değil midir? AKP’nin çoğunluk diktasına dönüşen bu uygulama ile dostluk gruplarında grubu olan partilerin temsilinin önlenmesi ile ‘AKP Dostluk gruplarına dönüşmesi’ dostluk gruplarının kuruluş amacına aykırı değil midir? Bu anti demokratik uygulamayı protesto etmek için başvurduğum ülke TBMM dostluk gruplarından istifa edip, söz konusu ülke büyükelçilerine bu gerekçelerle istifa ettiğimi bildirsem, bunun sorumluluğu AKP’nin mi yoksa Meclis’in mi olacak?”


 

1056090cookie-checkDTP: TBMM’de gezilere çağrılmıyoruz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.