Duayen turimci isyan etti: Günah değil mi bize?

FARUK ESKİOĞLU / ÖZEL HABER – Londra’da Diplomat Travel Direktörü Özkul Beyzade, turizm sektöründeki krizin söylenenden daha derin olduğunu belirterek “Sektörde dev şirketler bile iflas ediyor. Biz küçükler direniyoruz fakat ekimden sonra büyük iflaslar yaşanacak” dedi.

Toplumda 41 yıl boyunca kesintisiz sektörde olan duayen turizmci Beyzade, “İngiltere hükümetinin yardımı çok yetersiz. Kriz iyi yönetilemiyor. Ekime kadar geçici işten çıkarılan personelin yüzde 80 ücretini hükümet ödüyor. Ya sonra? İş kapasitelerimiz yarı yarıya düştü. İşten çıkarmalar başlayacak. İnternet ‘shoping’in dışında bütün sektörler daha da kötüleşecek. İngiltere’den turizm devi Virjin batmamak için 1.5 milyar sterlin istiyor. Gençlik seyahatlerinde uzmanlaşmış 50 yıllık acente STA Travel iflas etti” dedi.

Diplomat Travel’ın sahisi Özkul Beyzade

Beyzade masasının yanındaki büyük bir paketi göstererek, “Bunun içinde 5 bin yeniden yazılan bilet var. Sürekli havayollarının uçuş değişikliği ve iptalleriyle uğraşıyoruz. Marttan bu yana sorun çözmek ve müşteri şikayetlerini yanıtlamak işimiz gücümüz oldu. Günah değil mi bize? Gaziantep’ten Trabzon’a pek çok uçuş iptal edildi. KKTC, geçen gün Ercan’a olan 9 tarifeli uçuşu 6’ya düşürdü. Bu iptal edilen uçakların bağlantılı uçuşları da koptu. Mağdur yolcular da haliyle seyahat acentesi olarak bizlerden çözüm bekliyor” diye yakındı.

Salgının başladığı marttan bu yana bilançolarının yarıya düştüğünü belirten usta turizmci, “Bizim toplumda da memleket ziyareti yarıya düştü sayılır. Özellikle yaşlılar seyahatten etmekten çekiniyor” diye konuştu.

Beyzade ekonominin daha da kötüleşeceğinden kaygı duyduğunu vurgulayarak, turizm sektörünün kısa sürede toparlanması konusunda karamsar bir tablo çizdi.

“ESKİ GÜNLERE DÖNÜLMESİ ZOR”

Edwin Holidays’in direktörü Uğur Bulut da salgının sektöre etkisini şöyle anlattı:

Edwin Holidays’in açılışında ortaklardan Uğur Bulut (Director)

“İnsanların ev de yoğun olarak yaşamlarını sürdürülmeye zorlanması ve hareket alanlarının kısıtlanması bir çok tatil paketi alan tüketiciyi direk etkilemiştir. Hükümetin almış olduğu kararlar doğrultusunda 12 Mart’ta ofislerimizi kapatmak zorunda kalmış, bu dönemi evden çalışarak mevcut yapılan rezervasyon ve uçak biletlerini değiştirme çalışmalarını gerçekleştirmiş, yasakların hafiflemesi ile birlikte ancak mayıs ayı gibi ofislerimizi açmak zorunda kaldık. Bu dönemde hükümetten çok cüzi yardımlar görmüş, Ankara Anlaşmalı biri olarak şirketi kurmamdan ötürü de maaş desteklerine işveren olarak başvuru yapamamanın sıkıntıları ile yolumuza devam etmekteyiz.”

Bulut müşterilerin durumunu ise şöyle özetledi:

“2020 yılında tatil paketi alan bir çok tüketici tatil paketlerini ya iptal etmek zorunda kalmış ya da ileri ki yıllara ötelemek zorunda kalmıştır. Uçak şirketlerinden kaynaklı uçuşların iptal edilmesi veya ileri ki tarihlere ötelenmesi de bizlere ekstra iş zaman kaybına sebebiyet vermiştir. Tüketici biletlerinin sürekli tarih ve saat değişikliği yapılmasına yönelik bir buhran dönem yaşanmıştır. Tüketici gerçek anlamda bir güven bunalımına girmiştir. 2020 yılı Turizm sektörü açısından kayıp bir yıl olmuş, hatta 2021 yılı bile şu an bir belirsizlik durumundadır. Biz turizm acenteleri bu süreçte %90 ciro kaybını yaşadık. Maalesef ki kısıtlamalar ve pandemi süresince yaşanan belirsizlik sektöre ağır darbe vurmaya devam etmekte.”

“Son olarak Hükümet acil olarak acenteleri destekleyici paketler açıklamalı, yoksa bu gidişle gerçekten turizm sektörü asla eskisi günlerine geri dönmesi mümkün değildir” diyerek kaygısını aktaran Bulut, “Son aylarda İngiltere merkezli bir çok turizm firması batmış bu ağır buhran turizmde ciddi ve köklü hasarlar bırakmıştır” diye devam etti.

TURİZMDE KÜRESEL KRİZ

BM. turizmde gelir kaybının korona virüs salgını nedeniyle 1,2 trilyon dolara ulaşabileceğini vurgulayarak 120 milyon kişinin işini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunmuştu.

2450950cookie-checkDuayen turimci isyan etti: Günah değil mi bize?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.