Dünyaca ünlü plaj üç yılda tanınmaz hale geldi!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Türkiye’nin tanıtım yüzü olan dünyaca ünlü plaj AKP’li belediyeye kiralanınca beton kurbanı oldu…

Türkiye’nin tanıtım yüzü olarak kullanılan doğal plajlardan biri olan Antalya’nın Kaş ilçesindeki Kaputaş Plajının betonla çilesi bitmiyor. Birinci derece doğal sit alanı olarak koruma altında bulunan Kaputaş Plajı üç yıl önce 29 yıllığına AKP’li Kaş Belediyesi’ne kiraya verildi. Dünyaca ünlü doğal plaja iş makineleri indirerek büfe, kafeterya ve tuvalet inşa eden, belediyenin bu uygulaması yargıya taşınmıştı. Ancak Kaş Belediyesi vinç yardımıyla Kaputaş Plajına yeniden iş makinelerini indirerek inşaat çalışmasına başlaması tepki çekti. Kaş Belediyesi’nin plajda yaptığı uygulamaların Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’nun verdiği izinlerin dışında olduğuna dikkat çeken Av. Tuncay Koç, Belediye Başkanı Halil Kocaer’in Kaputaş Plajı’nı kendi mülkü gibi yönettiğini öne sürerek, “Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu görevini yapmamaktadır. Acilen Kaputaş plajının durumu tespit edilmeli, ve onarım planı kapsamında uygulamaya geçilmelidir” diye konuştu.
 
Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Kaputaş Plajı, Kültür ev Turizm Bakanlığı’nca Türkiye’yi tanıtmak amacıyla hazırlanan afiş ve broşürlerde yer alan doğal mirasların başında geliyor. Ancak 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altında bulunan ve görenleri büyüleyen Kaputaş Plajının bütün doğallığı üç yıldır giderek yerini betona terk ediyor.
 
ÖNCE MESİRE YERİ YAPILDI, ARDINDAN BELEDİYEYE KİRALANDI
Kaputaş Kanyonunun denize ulaşan kısmında yer alan plaj, adını bu kanyondan alıyor. Bembeyaz kumları ve turkuaz deniziyle bölgeyi ziyaret edenleri büyüleyen Kaputaş Plajı, Ağustos 2017’te Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ‘Mesire Yeri’ne dönüştürüldü. Bu karardan kısa bir süre sonra ise 29 Ocak 2015 tarihinde 29 yıllığına Kaş Belediyesi’ne kiralanan Kaputaj Plajı’na iş makineleri indirilerek büfe, kafeterya, duş ve tuvalet gibi günübirlik kullanım üniteleri inşa edildi.
 
BİLİRKİŞİ RAPORU: ‘DOĞAL YAPI BOZULMUŞ’
Geçmişte şezlong ve şemsiye indirilmeyen ve tüm doğallığı ile ziyaretçilerin denizle buluşma olanağı bulduğu plajda işletme açan belediye, kumsala da ünlü markaların logolarını yansıtan şemsiyeler ve şezlonglar yerleştirdi. Kaş Belediyesi’nin tepki çeken uygulamasını yargıya taşıyan sivil toplum örgütlerinin açtığı davaya bakan mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti, Kaputaş Plajının doğal yapısının bozulduğunu belirleyerek acilen peyzaj onarım planı yapılarak tahribatın giderilmesini talep etti.
 
MAHKEME ‘UYGUN’ DEDİ, BELEDİYE YENİDEN BETONA SARILDI
Ancak davaya bakan Antalya 4. İdare Mahkemesi, dava konusu uygulamaların mevzuata ve hukuka aykırı olmadığına hükmetti. Mahkeme kararının ardından Kaputaş Plajı’nda bir kez daha inşaat çalışması başlatan Kaş Belediyesi, bu kez da plaja inen merdivenlerin olduğu alandan büfe ve kafeteryanın olduğu alana beton ve demir kullanarak köprü yapımına başladı. Kaşlı sivil toplum örgütleri ise Belediye Başkanı Halil Kocaer hakkında suç duyurusunda bulundu.
 
KAŞ BELEDİYESİ KAPUTAŞ’A BİR KEZ DAHA İŞ MAKİNESİ SOKTU
Ancak Türkiye’nin tanıtım yüzü olan Kaputaş Plajının çilesi bununla da sınırlı kalmadı. Yeni turizm sezonu hazırlıklarını sürdüren Kaş Belediyesi, geçtiğimiz hafta sonu Kaputaş Plajına bir kez daha iş makinelerini indirdi. Tepki çeken uygulamayla ilgili açıklama yapan Kaşlı sivil toplum örgütlerinin avukatı Tuncay Koç, Kaputaş Plajını da kapsayan Kalkan Güney Yamaçlarının doğal sit alanı içerisinde bulunduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:
 
‘İZİN ALINSA DOĞAL DOKUYU BOZACAK ÇALIŞMA YAPILAMAZ’
“Bu alan 3 yıl önce işletmesi için Kaş Belediyesi’ne tahsis edilmiştir. Fakat belediyenin yaptığı uygulamalar Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonunun verdiği izinlerin dışındadır. En son yapılan işlemin Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonundan izni olup olmadığını bilmiyoruz. İzin alındıysa bile doğal dokuyu bu şekilde bozarak bir çalışma yapılamaz.”
 
‘KORUMA KOMİSYONU GÖREVİNİ YAPMIYOR’
Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer’in Kaputaş Plajını kendi mülkü gibi yönettiğini öne süren Av. Tuncay Koç, “SİT alanına iş makinası indirilmesine nasıl izin verilebilir? İki yıl önce alınan bilirkişi raporunda, kıyı alanının tahrip olduğu ve acilen peyzaj onarımının yapılması gerektiği ortadayken Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu görevini yapmamaktadır. Acilen Kaputaş Plajının durumu tespit edilmeli, ve onarım planı kapsamında uygulamaya geçilmelidir” diye konuştu.
Kaş Belediyesi’nin Kaputaş plajında yaptığı inşaat çalışmasının, yeni sezon hazırlığı ve pis su tankı yerleştirmeye yönelik olduğu belirtildi. 
2159630cookie-checkDünyaca ünlü plaj üç yılda tanınmaz hale geldi!
Önceki haberTürkiye’nin Afrin operasyonu Londra’da protesto edildi
Sonraki haberBakan iki dakikada milli parkta oteli onayladı!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.