Dünyanın en büyük çevre davası başlıyor

Artvin Valiliği eylem yasağı koydu, Rize’ye giriş çıkışlar yasaklandı, Yeşil Artvin Derneği adalet çağrısı yaptı…
 
YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Dünyanın en kötü çevre karnesine sahip ülkelerinin başında gelen Türkiye’deki yıkım projelerine yönelik halkın gösterdiği direnişi simgeleyen Artvin Cerattepe’deki madene karşı açılan dava yarın Rize’de görülecek. 751 müdahili bulunan, 61 avukatın yaşamı savunacağı Cerattepe davası dünyanın en büyük çevre davası olarak anılıyor. Cengiz Holding bünyesindeki ETİ Bakır A.Ş’ye Cerattepe’deki maden sahası için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali için açılan davanın duruşması öncesinde açıklama yapan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Duruşma gününün yaklaşması ile birlikte maden şirketi ve işbirlikçilerinin kamuoyunu yanıltma, tehdit ve korkutma çabaları artmıştır. Bir hukuk devletinde yargılama ayrım gözetmeksizin bütün vatandaşlara açıktır” diye konuştu.
cerattepe
Yusuf Yavuz / Cerattepe Davası
 
VALİLİKTEN TOPLANTI, MİTİNG VE BASIN AÇIKLAMASI YASAĞI
19 Eylül’de Rize İdare Mahkemesi’nde görülecek olan dünyanın en büyük çevre davası öncesinde Artvin Valiliği OHAL’i gerekçe göstererek duruşma günü her türlü basın açıklaması, toplantı, miting ve eylem gibi etkinlikleri yasakladı. Artvin Valiliği’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, şöyle denildi:
 “Artvin İli genelinde; 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 11/m  maddesi, 2911 sayılı kanunun 17 maddesi, 5442 sayılı kanunun 11. Maddesi hükmü uyarınca İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 14/09/2016 tarihli ve 6291 sayılı yazısı gereği alınan karar doğrultusunda, mevcut huzur ortamının devamı, kamu düzeninin bozulmaması ile vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla; her türlü yürüyüş, basın açıklaması, toplantı, miting, çadır kurma, oturma eylemi, stant açma, afiş, pankart, bildiri vb. türündeki tüm etkinlikler, bu etkinlikler öncesi, sırası ve sonrasında oluşabilecek şiddet hareketleri gerekçesi ile 19. 09. 2016- 19. 10. 2016 tarihleri arasında yasaklanmıştır.”
 
YEŞİL ARTVİN DERNEĞİ’NDEN VATANDAŞLARA ÇAĞRI
Çok sayıda kentin barosunun da yakından izlemesi beklenen Cerattepe davasının yarınki  duruşması öncesinde Rize ve Artvin’de çevre illerden getirilen polis ekipleriyle olağanüstü güvenlik önlemleri alınıyor. Duruşmayı izlemek için Artvin’den gelmesi beklenen vatandaşların Rize’ye girişine izin verilmeyeceği iddia edilirken konuyla ilgili bir açıklama yapan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Duruşma gününün yaklaşması ile birlikte maden şirketi ve işbirlikçilerinin kamuoyunu yanıltma, tehdit ve korkutma çabaları artmıştır. Bir hukuk devletinde yargılama ayrım gözetmeksizin bütün vatandaşlara açıktır” diye konuştu.
‘ADİL YARGIYA ULAŞIM HAKKI TEMİN EDİLMELİ’
Türk milleti adına karar veren mahkemelerin duruşmalarının da halka kapatılmasının yasal olarak mümkün olmadığına vurgu yapan Karahan, “Sadece davalara taraf olanların değil bütün ulusun duruşmalara katılma hakkı vardır. ‘Yargılamanın aleniyeti’ ilkesinin gereği de budur. Bu nedenle maden şirketi ve işbirlikçilerinin oyununa gelmeyerek Artvin deki ve bütün ülkedeki Artvinli hemşerilerimizi, çevre dostlarını ve bütün vatandaşlarımızı 19 Eylül 2016 saat 09.00 da Rize İdare Mahkemesinde duruşmayı izlemek üzere bekliyor, kamu yöneticilerini ve güvenlik güçlerini adil yargılama ve yargıya ulaşım hakkını temin etmek üzere göreve çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
751 MÜDAHİL, 61 AVUKATLI DÜNYANIN EN BÜYÜK ÇEVRE DAVASI
751 özel ve tüzel kişinin müdahil olduğu, 61 avukatın yaşamı savunacağı Cerattepe davası, dünyanın en büyük çevre davası olarak görülüyor. Türkiye Barolar Birliği’nin yanı sıra  İstanbul, Ankara, Bursa ve Artvin gibi çok sayıda ilin barosunun da yakından takip edeceği Cerattepe davası, Artvinliler için varoluş ve yok oluş arasındaki son dönemeç olarak görülüyor.
2009850cookie-checkDünyanın en büyük çevre davası başlıyor
Önceki haberNehir yolculuğu. Moskova’dan Baltık kıyısına.
Sonraki haberEn iyi 50 British
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.