DW: Almanya-Türkiye ilişkilerini 2023’te neler bekliyor?

Değer Akal / DW – Almanya-Türkiye ilişkilerini yeni yılda neler bekliyor? Türkiye’deki 2023 seçimleri neden bir dönüm noktası olarak görülüyor? Zordaki Türk ekonomisi Alman iş dünyasını endişelendiriyor mu? Bu sorulara cevap aradık.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile diyaloğundan memnun. Aralık ayındaki Türkmenistan ziyareti dönüşünde Erdoğan gazetecilere, “İkili görüşmelerimizde Scholz’dan ben doğrusu memnunum, yani anlaşılmayacak bir insan değil” dedi. Genelde Batılı liderler hakkında çok da olumlu açıklamalar yapmayan Erdoğan’ın bu sözlerinin Almanya başbakanlığında ilgiyle not edildiğinden şüphe yok.

Aralık 2021’de başbakanlık koltuğuna oturan Scholz’un, kendisinden önceki Başbakan Angela Merkel gibi, Almanya için stratejik öneme sahip Türkiye ile ilişkilere önem atfettiği biliniyor. Bu nedenle Scholz, Batı’da aslında “zor bir muhatap” olarak görülen Erdoğan liderliğindeki Türk Hükümeti ile yakın diyaloğu sürdürmeye özen gösteriyor.

Mart ayında Türkiye’ye ilk resmî ziyaretini yapan Sosyal Demokrat Parti’li (SPD) Başbakan Scholz, Erdoğan ile pek çok kez telefonda görüştü ve uluslararası zirvelerde ikili temaslarda bulundu yapti.

“Türkiye Almanya için önemli”
Scholz’un partisi SPD’ye yakınlığı ile bilinen Friedrich Ebert Vakfı (FES) Türkiye Temsilcisi Henrik Meyer, Almanya-Türkiye ilişkilerini DW Türkçe’ye değerlendirirken, iki ülke arasındaki güçlü bağlara vurgu yapıyor.

Almanya Başbakanı Olaf SCholz ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanAlmanya Başbakanı Olaf SCholz ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Scholz Türkiye ile ilişkilerde diyalogda kalmaya önem veriyorFotoğraf: Michael Kappeler/dpa/picture alliance
Üçlü koalisyon hükümetinin görevdeki ilk yılında Basbakan Scholz’un yanı sıra, Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in de Türkiye’yi ziyaret ettiklerini hatırlatan Meyer, “Ortak bir sınıra sahip olmamalarına, birbirlerine 3 bin km uzaklıkta olmalarına rağmen iki ülke ve toplumları arasında ekonomiden güvenliğe, kültürden bilime çok güçlü bağlar oluşturan pek çok alanda iç içe geçmişlik söz konusu. Bunun başka bir örneği yok. Türkiye Almanya için önemli” diye konuşuyor.

Hem Avrupa hem de Almanya siyaset sahnesinde Erdoğan’ın politikalarına duyulan tepkilere rağmen diyalogun kopmasına izin verilmediğine işaret eden Meyer, “Ama gerilimler, AB üyelik sürecinin durma noktasına gelmesi gibi, ilişkilerin niteliğinde değişime yol açtı” diyor.

Dikkatler seçimlere çevrildi
Almanya-Türkiye ilişkilerini yakından izleyen Kristian Brakel da artık dikkatlerin Türkiye’deki seçimlere çevrildiğine işaret etti. Koalisyon ortaklarından Yeşiller partisine yakınlığı ile bilinen Heinrich Böll Vakfı’nın Türkiye Temsilcisi Brakel, “Alman hükümeti, iktidardaki ilk yılında kayığı sallayan taraf olmak istemedi. Ama seçim sonuçları kadar, seçime giden süreçte neler olacağı, İstanbul Belediye Başkanı İmamoğlu hakkındaki mahkumiyet kararının onanıp onanmayacağı, HDP’nin kapatılıp kapatılmayacağı ve benzeri konularda atılması muhtemel adımlar, dikkatle izleniyor… Bu tür gelişmeler, Alman hükümetinin bugüne kadar ‘zor olsa da ilişkiyi sürdürelim’ zemininde ilerleyen stratejisini zora sokabilir” degerlendirmesinde bulunuyor.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI DW‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.inspiredminds.de/tr/almanya-t%C3%BCrkiye-ili%C5%9Fkilerini-2023te-neler-bekliyor/a-64199577

2656660cookie-checkDW: Almanya-Türkiye ilişkilerini 2023’te neler bekliyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.