DW: Erdoğan’ın “Göndermeyeceğiz” çıkışı ne anlama geliyor?

Suriyeli sığınmacılar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Göndermeyeceğiz” açıklamasıyla yeniden gündemde. Hatay Belediye Başkanı, “Azınlığa düşebiliriz. Türkiye’den ayrılık için referandum düzenlense ne yaparız?” dedi.

Türkiye’deki sığınmacıların durumu yerel yöneticilerin ve siyasetçilerin açıklamalarıyla zaman zaman gündeme gelirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sığınmacıları ülkelerine göndermeyeceklerine ilişkin son sözleri tartışılmaya devam ediyor.

CHP ve İYİ Parti gibi bazı muhalefet partileri iktidar olmaları durumunda sığınmacıları Suriye’de savaşın son bulmasına yardımcı olarak ülkelerine göndereceklerini söylerken, iktidar sığınmacıların kalmasından yana.

Erdoğan dün yaptığı açıklamada, “Gariplere kapımızı açık tutmayı sürdüreceğiz. Bugün Ukrayna’dan geliyorlar, yarın nereden geleceklerini bilemeyiz. Ana muhalefet, ‘Biz seçimi kazandığımızda mültecileri ülkelerine göndereceğiz’ diyor. Biz göndermeyeceğiz” diye konuştu.

Dünyanın en fazla sığınmacı barındıran ülkesi
Türkiye dünyada en fazla sığınmacı barındıran ülke. Şu anda kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı 4 milyona yakın. Afganistan ve başka ülkelerden gelenler ve kayıtsızlarla beraber toplam sığınmacı sayısının 8 milyonu bulduğu tahmin ediliyor.

Sığınmacı nüfusunun çok küçük bir bölümü kamplarda barınıyor. Göç İdaresi Başkanlığı’nın 24 Şubat 2022 tarihli verilerine göre en çok Suriyelinin yaşadığı ilk 10 şehir sırasıyla İstanbul, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Adana, Mersin, Bursa, İzmir, Konya ve Kilis.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI DW‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.dw.com/tr/erdo%C4%9Fan%C4%B1n-g%C3%B6ndermeyece%C4%9Fiz-%C3%A7%C4%B1k%C4%B1%C5%9F%C4%B1-ne-anlama-geliyor/a-61151021

2592110cookie-checkDW: Erdoğan’ın “Göndermeyeceğiz” çıkışı ne anlama geliyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.