DW: Türkiye’nin Kabil havalimanı ısrarı

Kabil havalimanında düzenlenen ve en az 85 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıların ardından ülkede gerginlik giderek tırmanıyor. Türkiye dahil birçok ülke askerlerini Kabil’den çekti. Ancak Türkiye Kabil havalimanının işletmesi konusundaki hedefini sürdürüyor.

Türkiye’nin Afganistan’daki 20 yıllık askeri varlığını sona erdirerek silahlı kuvvetler personelini tahliye etmesine rağmen Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı ile ilgili misyonunu sürdürme girişimi muhalefetin tepkisiyle karşı karşıya kalıyor.

Kabil havalimanında yeni saldırılar düzenleneceği yönündeki endişelerin de arttığı bir süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Taliban’la havalimanının işletilmesi konusunda görüşmeler yapıldığını açıklaması bu eleştirilerin dozunu artırıyor.

Erdoğan’ın Taliban’la görüşmesi, yüze yakın kişinin öldüğü saldırıya ve artan riske rağmen Ankara’nın Kabil havalimanı konusundaki planlarından vazgeçmediği şeklinde yorumlanıyor.

Muhalefetin, Erdoğan’ın bu ısrarına yönelik tepkisi de sürüyor. CHP Milletvekili Yunus Emre, iktidarın ikna edici olmadığını vurguluyor ve şöyle konuşuyor:

“Afganistan’daki askeri varlığın bu aşamadan sonra Türkiye’nin menfaatine olmadığı ortada. Kabil havalimanının işletilmesindeki ısrarı anlamak güç. Ben mecliste dışişleri komisyonu üyesiyim. Bize bunun neden gerekli olduğu konusunda şu dakikaya kadar bir açıklama yapılmadı.”

Güvenlik uzmanı DEVA Partili Metin Gürcan ise Kabil havalimanının işletmesine tek aday ülkenin Türkiye olmadığını belirterek, “Bizim öğrenebildiğimiz kadarıyla bir Rus heyet de ziyaret etmiş Kabil havalimanını. Yani Ruslar da işletmeye talipler. Taliban heyetiyle görüştükleri de söyleniyor. Anladığım kadarıyla ABD ve Avrupa’nın da (Türkiye’ye) baskısı var sen burayı kaptırma gibilerinden”  diye konuşuyor.   DW

2544230cookie-checkDW: Türkiye’nin Kabil havalimanı ısrarı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.